ΔΙΕΘΝΗ

Κινδύνους για παγκόσμια οικονομία λόγω Γάζας-Χούθι βλέπουν ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα

Κινδύνους για παγκόσμια οικονομία λόγω Γάζας-Χούθι βλέπουν ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα

Απειλή για την παγκόσμια οικονομία αποτελούν ο πόλεμος στη Γάζα και οι επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, προειδοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς που μαίνεται από τον Οκτώβριο έχει ήδη πλήξει την οικονομία της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις του πολέμου θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλο τον κόσμο όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες, είπε η κ. Γκεοργκίεβα, μιλώντας στη Παγκόσμια Διακυβερνητική Σύνοδο, μια ετήσια συνάντηση επιχειρηματικών και πολιτικών ηγετών στο Ντουμπάι.

"Φοβάμαι περισσότερο μια μακροχρόνια διάρκεια της σύγκρουσης, διότι, αν συνεχιστεί και συνεχίζεται, ο κίνδυνος διάχυσης αυξάνεται", υπογράμμισε.

Μιλώντας επίσης στη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga είπε ότι "αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, αλλά και οι προκλήσεις (του πολέμου) στην Ουκρανία... και της Ερυθράς Θάλασσας" είναι μεταξύ των κορυφαίων προκλήσεων για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

"Όταν προσθέσετε αυτές τις μεταβλητές σε αυτό που ήδη αποδεικνύεται ότι θα είναι πιθανό, η χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 55 ετών.... αυτό είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε στενά", υπογράμμισε.

Από την άλλη, η ΓΔ του ΔΝΤ είπε ότι "αυτή τη στιγμή βλέπουμε κίνδυνο διάχυσης στη διώρυγα του Σουέζ", είπε, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν επιτεθεί σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας που οδηγούν στο κρίσιμο αυτό θαλάσσιο πέρασμα.

Οι Χούθι λένε ότι στοχοποιούν αυτούς που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ωθώντας ορισμένους μεταφορείς φορτίων να ακολουθήσουν μακρύτερες και ακριβότερες διαδρομές για να αποφύγουν τις επιθέσεις.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι ο όγκος της εμπορικής κίνησης που διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ είχε μειωθεί περισσότερο από 40% τους προηγούμενους δύο μήνες.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ακόμη ότι αν υπάρξουν και άλλες "συνέπειες όσον αφορά το πού πηγαίνουν οι μάχες, θα μπορούσε να είναι πιο προβληματικό για τον κόσμο στο σύνολό του".

Σε προσωπικό επίπεδο, πρόσθεσε ότι "ως γυναίκα, ως μητέρα, ως γιαγιά... προσεύχομαι για ειρήνη".

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top