ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η φετινή χρονιά, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ορόσημα για τη χώρα μας»

ΠτΔ: «Η φετινή χρονιά, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ορόσημα για τη χώρα μας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, προέβησαν σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση τους και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εναρκτήριά του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θέλω να εκφράσω τη μεγάλη και ειλικρινή μου ικανοποίηση που σε υποδέχομαι σήμερα στη Λευκωσία. Η σημερινή επίσκεψή σου στην Κύπρο είναι η πρώτη επίσκεψη Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας από την εγκαθίδρυσή των διπλωματικών μας σχέσεων το 1960 και αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και ουσιαστικό συμβολισμό.

Θέλω, επίσης, να σημειώσω πως μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Βερολίνο, τον περασμένο Μάιο, μια από τις πρώτες μου επισκέψεις στο εξωτερικό και σήμερα έχω την τιμή να υποδέχομαι εδώ στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Γερμανίας. Αυτές οι επισκέψεις, αλλά και το γενικότερο εντατικοποιημένο επίπεδο των μεταξύ μας επαφών σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν απτή απόδειξη της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης για ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων μας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.   

Με τον Πρόεδρο Steinmeier, είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ανταλλάξαμε απόψεις επί αριθμού σημαντικών θεμάτων που άπτονται των διμερών μας σχέσεων, της κοινής ευρωπαϊκής μας ατζέντας,περιφερειακών θεμάτων, καθώς επίσης και του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη στενή συνεργασία των χωρών μας σε θέματα εκπαίδευσης – κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης μας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την πιλοτική διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας σε αρκετά από τα σχολεία μας και αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο - και πολιτισμού, μετανάστευσης – και οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι η Γερμανία αποδέχθηκε πέραν των χίλιων αιτητών ασύλου από την Κύπρο και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη βοήθεια σας -  άμυνας και ασφάλειας – που τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος -  υγείας και τουρισμού.  Πρόκειται για τομείς για τους οποίους έχουμε ως στρατηγικό στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή μας ατζέντα, συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, το φλέγον θέμα της μετανάστευσης και τρόπους πιο αποτελεσματικής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ για αντιμετώπισή της. Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή όπου επανέλαβα τη θέση αρχών που τηρεί η Κύπρος από την πρώτη στιγμή. Η θέση μας είναι αταλάντευτη μιας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας δεν είναι θέμα προς συζήτηση.

Σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης, της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωσή της ΕΕ, να έρθουμε ακόμα πιο κοντά και να προσφέρουμε σαφώς περισσότερα στους πολίτες μας

Με τον φίλο Πρόεδρο, συζητήσαμε επίσης τις περιφερειακές εξελίξεις, το τι συμβαίνει στη Γάζα, το τι συμβαίνει στο Ισραήλ Υπογράμμισα από δικής μου πλευράς την ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση λύσης των δυο κρατών, τη μόνη επιλογή για ειρηνική και οριστική επίλυση της διένεξης.

Αναφέρθηκα επίσης και στην προσπάθεια μας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, είναι το κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και θεωρούμε ότι μια κρίση που εκτυλίσσεται στη γειτονιά της ΕΕ έχουμε καθήκον ως κράτη μέλη να διαδραματίσουμε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Το 2024, η φετινή χρονιά, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ορόσημα για τη χώρα μας. Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πραγματικά ιστορική στιγμή, η σημαντικότερη επιτυχία της χώρας μας από την ίδρυσή της, μια επέτειος η οποία αποτελεί για μας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναλογιστούμε αυτή την εικοσάχρονη διαδρομή, όλα όσα πετύχαμε, πώς συμβάλαμε συλλογικά στους στόχους της ΕΕ, αλλά και πώς πρέπει να βαδίσουμε προς το μέλλον για να πετύχουμε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη ΕΕ. Η επίσκεψή σας στην Κύπρο αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών για την ένταξη μας στην ΕΕ.

Το 2024 αποτελεί επίσης και ένα ορόσημο, γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή. 50 χρόνια κατοχής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου, βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.  

Πάντοτε, αλλά ειδικότερα σε ορόσημα σαν αυτό, οι σκέψεις μας είναι με τις εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίων Κυπρίων που εκτοπίστηκαν και ακόμα αναμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με τις οικογένειες των αγνοουμένων που αναζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι με τους εγκλωβισμένους που περιμένουν υπομονετικά το τέλος της κατοχής

Όπως ανέφερα και στη μεταξύ μας συζήτηση στον κ. Πρόεδρο, όραμα και μοναδική επιδίωξη μου, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είναι ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων, του μισού αιώνα κατοχής, να επανενωθεί η πατρίδα μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Και ειδικότερα για την ΕΕ επεσήμανε την ανάγκη όπως διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι για να αντικαταστήσει τα ΗΕ, αλλά για να ενισχύσει την προσπάθεια των ΗΕ. Η ΕΕ έχει τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στο να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, για την ΕΕ, για την Τουρκία, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το 2024 αποτελεί και ένα άλλο σημαντικό ορόσημο. Φέτος, συμπληρώνονται 35 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ελπίδα και επιδίωξή μου είναι όπως σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την επανένωση της Κύπρου, την επανένωση της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Αγαπητέ Πρόεδρε κλείνοντας, θα ήθελα να σε καλωσορίσω και πάλι στην Κύπρο και να ευχαριστήσω θερμά για την εδώ παρουσία σου. Ευελπιστώ πραγματικά πως αυτή η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Γερμανίας στην Κύπρο θα δώσει ένα επιπρόσθετο έναυσμα για την  περαιτέρω ουσιαστική συνεργασία και σύσφιγξη των δεσμών ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γερμανία».

Από την πλευρά του ο Γερμανάς Πρόεδρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις θερμές σχέσεις και τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος είναι στην ΕΕ εδώ και 20 χρόνια και αυτό έχει γίνει τόσο αυτονόητο που είναι παράξενο να είμαι ο πρώτος Γερμανός Πρόεδρος που έρχεται στην Κύπρο. Άρα, είναι μεγάλη τιμή για μένα που συμβάλλω στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μας. Υπάρχει μεγάλη δυναμική για να κάνουμε πολλά από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το κάνουμε αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας. Το μεσημέρι θα μιλήσουμε για οικονομικά θέματα και για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πιο εντατικά σε θέματα ενέργειας. Είμαι ευγνώμων που τώρα μπορούμε να συνομιλούμε και να ανταλλάζουμε απόψεις άμεσα.

Η Κύπρος για μας και για όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή και αυτό το εννοώ στην κυριολεξία, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Έπρεπε να προετοιμαστούμε για πιθανή εκκένωση Γερμανών υπηκόων και για αυτό τον λόγο στείλαμε Γερμανούς στρατιώτες στην Κύπρο και ευχαριστώ την Κύπρο για τη στήριξη που μας έδωσε η οποία ήταν ταχεία, πολύπλευρη και σημαντική. Ευχαριστώ ξανά την Κύπρο και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προσωπικά».

Ο κ. Στάινμαγιερ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα πολιτικής άμυνας και αυτό το υπογράψαμε και στην Κοινή Διακήρυξη».

Εξήρε επίσης την ομόφωνη και διαρκή στάση της ΕΕ σε σχέση με το Ουκρανικό, ενώ σε άλλο σημείο κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, παροτρύνοντας τους να ψηφίσουν κόμματα που τάσσονται «υπέρ της Ευρώπης και προσφέρουν λύσεις. Η ΕΕ είναι πολύ σημαντική και οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι για να αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια των λαϊκιστών και των αντιδημοκρατικών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιότητα. Και να το πω ξεκάθαρα, η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ.

Χαίρομαι πολύ για τον διορισμό της κας Κουεγιάρ ως νέα προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να δώσει νέα δυναμική στη λύση του Κυπριακού και να σπάσει τη στασιμότητα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό έτσι ώστε οι βολιδοσκοπήσεις να γίνουν ένας πραγματικός διαπραγματευτικός προσανατολισμός. 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας της ειρηνευτικής αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των καλών υπηρεσιών αποτελεί και μια προειδοποίηση πως πρέπει τώρα να κάνουμε τολμηρά βήματα. Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαίτερα που η Γερμανία ως ένδειξη της στήριξης μας για την εργασία των ΗΕ στην Κύπρο, για πρώτη φορά θα στείλει Γερμανούς αστυνομικούς στην Κύπρο. Αυτό το αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Τους επόμενους μήνες θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους».

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Στάινμαγιερ είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, και μπορώ να το αξιολογήσω μέσω και των προηγούμενων ιδιοτήτων που είχα, υπήρχαν αισιόδοξες φάσεις που μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη κατάσταση. Όμως η πολιτική έχει καθήκον να προσπαθεί αυτό που φαίνεται αδύνατον. Για αυτό είμαι ευγνώμων προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης που έχει καταστήσει προτεραιότητα του την επίλυση του Κυπριακού και έχει τη στήριξη των ΗΕ. Και εμείς θα στηρίξουμε τα ΗΕ, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα το κάνουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού χωρίς απώλειες και πόσο έτοιμος είναι ο κυπριακός λαός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου βασική προτεραιότητα και χαίρομαι που αναγνωρίζεται και από τον Γερμανό Πρόεδρο και από τη διεθνή κοινότητα και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, αφού ο διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης ήταν αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη διάσταση. Έχω την έντονη πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, επιθυμούν την επανένωση, τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Το μήνυμα που μετέφερα είναι ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θεωρούμε ότι η εμπλοκή της ΕΕ θα είναι καταλυτική για επίτευξη της λύσης του Κυπριακού, (το κλειδί) βρίσκεται στην Άγκυρα και θεωρούμε ότι η ΕΕ λειτουργώντας ενισχυτικά στην προσπάθεια των ΗΕ, ακριβώς επειδή έχει τα εργαλεία, ακριβώς επειδή έχει τα μέσα, μέσα στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, μπορεί, ναι, να μας οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων μέσα από τη λύση του Κυπριακού, για την Κύπρο, για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, για την περιοχή μας, για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού που θεωρώ – αν δεν το θεωρούσε δεν θα επένδυα τόσο πολύ – ότι είναι ένας εφικτός στόχος».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι η στιγμή για την Ευρώπη να είναι πιο πρακτικά αλληλέγγυα προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, αλλά και να υπάρξουν αλλαγές για πιο ορθολογιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «σαφώς η κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Κύπρο είναι μεγάλη πρόκληση, το κατανοούμε και παραδεχόμαστε πως η Κύπρος, με τον μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων αιτητών, επιβαρύνεται ισχυρά και χρειάζεται στήριξη και από τη Γερμανία και από την ΕΕ.

Όμως, ελέχθη πως οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας είναι ιδιαίτερες. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης συνεργάστηκαμε εντατικά και με επιτυχία και μεταφέραμε 1000 αιτητές ασύλου από την Κύπρο στη Γερμανία. Αυτή είναι έμπρακτή αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.. Αυτό δεν επαρκή. Αποτελεί μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί εξαιρετικές λύσεις.

Στο Συμβούλιο της ΕΕ έχει γίνει συμφωνία σε ερωτήματα που ήταν ανοιχτά στο παρελθόν αναφορικά με το κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Έχουμε ένα ενδιάμεσο στόχο και πρέπει πριν από το τέλος της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024, να υπάρξει μια λύση».

Αναφέρθηκε ακόμη τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πρόσθεσε ότι «θα επισκεφθώ αύριο το κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου για να αποκτήσω μια ιδέα για το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό η Κύπρος και πώς μπορεί να στηρίξει η ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η παρούσα Κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μεταναστευτικού ως ύψιστη προτεραιότητα. Και χαίρομαι διότι ένα χρόνο μετά, οι κινήσεις μας έχουν συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα και σε σχέση με τα άτομα που επιστρέφουν και σε σχέση με τις αφίξεις και σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα εξέτασης των αιτήσεων και πολλά άλλα που έφεραν αποτελέσματα.

Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τη Γερμανία που δέχθηκε εθελοντικά πέραν των 1000 αιτητών ασύλου από την Κύπρο. Η απόφαση της ΕΕ ήταν για εθελοντική απσοτολή, και οι περισσότεροι που στάληκαν από την Κύπρο, στάληκαν στη Γερμανία.

Επίσης, ως ΕΕ θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα στο μεταναστευτικό. Οι χώρες της πρώτης γραμμής δέχονται ένα τεράστιο βάρος στο οποίο από μόνες τους δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό δεν είναι μέσα από χρηματοδοτήσεις ή ενέργειες που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Αν  θέλουν ολιστικά να τερματιστεί το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι αντιμετωπίζοντας τις γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο της μετανάστευσης. Για αυτό πρέπει να εργαστούμε ως ΕΕ με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα για το οποίο γνωρίζω ότι υπάρχουν  ευαισθησίες από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, αγγίζει τη μετανάστευση, αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ να έχει γεωπολιτικό ρόλο. Οφείλουμε ως ΕΕ να ανοίξει το θέμα της κατάστασης στη Συρία. Υπάρχουν περιοχές στη Συρία που θα πρέπει να εξετάσουμε αν είναι ασφαλείς και κατ’ επέκταση να μπορούν να επιστραφούν μετανάστες από τις συγκεκριμένες περιοχές. Το να μη συζητούμε την κατάσταση στη Συρία δεν θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή από πλευράς ΕΕ. Και η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που ασπάζονται αυτή την προσέγγιση, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της συζήτηση εντός ΕΕ και του θέματος της Συρίας, αλλά γενικότερα της κατάστασης στην περιοχή».

Σε ερώτηση γιατί η Κύπρος δεν αξιοποιεί όσο θα μπορούσε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχετε απόλυτο δίκαιο και είναι πολύ εύστοχο το ερώτημα. Κάνουμε σημαντικά βήματα ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Να σας πω ότι σήμερα έχουμε 50% παραγωγή από τις ΑΠΕ. Δυστυχώς, όμως, στο μείγμα του ηλεκτρισμού μας είναι μόνο 19% από ΑΠΕ λόγω της έλλειψης δυνατοτήτων αποθήκευσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι για αυτό τον λόγο που εντός του 2024 η Κυβέρνηση θα προκηρύξει δύο σχέδια, συνολικής αξίας περίπου 80 εκ. ευρώ, ακριβώς για να αναπτυχθούν μπαταρίες οι οποίες θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Είναι ένα θέμα που – και το συζητήσαμε με τον Γερμανό Πρόεδρο - θέλουμε και επιθυμούμε την τεχνική υποστήριξη και από τη Γερμανική Κυβέρνηση».

Από πλευράς του ο Γερμανός Πρόεδρος ανέφερε ότι «σε λίγο θα μιλήσουμε με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας και εκπροσώπους της οικονομίας, ακριβώς, για αυτά τα θέματα. Η Γερμανία είναι ανοικτή ως προς την τεχνολογία, και ειδικά της ενέργειας, και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας με άλλες χώρες και θα θίξουμε το θέμα όταν επιστρέψουμε στο Βερολίνο».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι εταίροι του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν το μερίδιο τους στο ΝΑΤΟ δεν θα έχουν βοήθεια από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που τους επιτεθεί η Ρωσία, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «βρίσκονται σε προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι «τον Οκτώβριο πέρυσι πήγα ο ίδιος στην Ουάσιγκτον και μίλησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και κάλεσα τους Ευρωπαίους να μη θεωρούμε ότι έχουν ήδη αποφασιστεί οι εκλογές στις ΗΠΑ. Πιστεύω πως ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και διασφάλισε την ενότητα του ΝΑΤΟ και αυτό διαρκεί μέχρι σήμερα. Εμείς έχουμε κάθε ενδιαφέρον και συμφέρον η ενότητα του ΝΑΤΟ, όχι μόνο ως προς αυτό το ερώτημα, να παραμείνει ισχυρή. Είναι σαφές. Εμείς στην Ευρώπη και εμείς στη Γερμανία πρέπει να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί, ώστε το ΝΑΤΟ να ενισχυθεί στο εγγύς μέλλον, ανεξαρτήτως του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι της Γερμανικής Κυβέρνηση.

Σε σχέση με αυτά που ακούστηκαν από τον Τραμπ, σίγουρα δεν συμβάλλουν στην ισχυρή θέση που θέλουμε εμείς. Δεν είναι υπεύθυνες αυτές οι δηλώσεις και βοηθούν τη Ρωσία και σίγουρα για τη συμμαχία δεν είναι θετικές».

  Σε ερώτηση αν υπάρχει προσπάθεια αναβίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ παρά τα όποια προβλήματά υπάρχουν και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό πρέπει να γίνει αυτή τη φορά με πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την Κύπρο και το Κυπριακό και ποια η άποψη του σχετικά με την επιθυμία τη Κύπρου να διοριστεί απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό για να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία για να προχωρήσει και αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «γνωρίζω την επιθυμία της Κύπρου να υπάρξει ένας απεσταλμένος και επίσης η Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο. Ο διορισμός, η αποστολή ενός εντεταλμένου είναι το ένα».

Πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό στην Κύπρο είναι να γίνεται συχνά σαφές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως ποιος θα το κάνει, πως η συμπεριφορά ως προς την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να σχετίζεται και με άλλα θέματα της Τουρκίας όπως η προσέγγιση προς την ΕΕ. «Και από τα κράτη μέλη πρέπει να σταλεί αυτό το μήνυμα προς την Τουρκία», σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους Ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με το ίδιο ερώτημα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένθερμος υποστηρικτής των στενότερων σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα οι οποίες περνούν μέσα από τις εξελίξεις και την επίλυση του Κυπριακού.

Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θεωρούμε ότι η ενεργότερη εμπλοκή από πλευράς της ΕΕ - ένας πρωταγωνιστικός ρόλος που δεν θα αντικαταστήσει τον ρόλο των ΗΕ, και χαίρομαι που σε επίπεδο Βρυξελλών υπάρχουν προχωρημένες συγκεκριμένες συζητήσεις, και ενδεχομένως θα δούμε ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, αν θα υπάρχει συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, εμείς το επιθυμούμε, είναι κάτι για το οποίο απαντήσαμε θετικά σε σχετικό ερώτημα από πλευράς Βρυξελλών – θα δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα, μέσα από την ενεργότερη πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, για την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού». 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε οικοδομή στην Κισσόνεργα - Τον βρήκε πολίτης

Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε οικοδομή στην Κισσόνεργα - Τον βρήκε πολίτης

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην περιοχή της Κισσόνεργας, το πρωί του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top