ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερτουγρούλογλου: «Δεν έχουμε προσδοκίες από Προσωπική Απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ»

Ερτουγρούλογλου: «Δεν έχουμε προσδοκίες από Προσωπική Απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ»

«Δεν έχουμε προσδοκίες από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ», δήλωσε ο "υπέξ" των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, προσθέτοντας ότι «ούτως ή άλλως αυτή δεν γνωρίζει το ζήτημα της Κύπρου».

Σε δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταχσίν Ερτοουγρούλογλου είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία είχε επαφές με τον Αντιπρόεδρο Τσεβντέζ Γιλμάζ, τον ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με επίκεντρο τις επαφές Ολκγίν για το Κυπριακό.

Σχολιάζοντας το ότι αναζητείται απάντηση στο ερώτημα αν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που κατέρρευσε στο Κραν Μοντανά το 2017, ο Ερντουγρούλογλου είπε ότι «ο στόχος αυτής της αναζήτησης είναι να φθείρει την ορθή στάση της τουρκικής πλευράς, να κλονίσει την εμπιστοσύνη μας. Μπορούμε να διακρίνουμε αυτό το παιχνίδι», είπε.

«Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως κράτος από τον ΟΗΕ, δεν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος και δεν μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Όλοι μιλούν για την επίλυση του Κυπριακού. Ωραία, ας λυθεί, αλλά πρώτα ας μάθουμε ποιο είναι το κυπριακό πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει διαγνωστεί με λάθος τρόπο. Έπειτα από μια λανθασμένη διάγνωση, τίποτα από όσα τυχόν προτείνετε δεν θα λύσει αυτό το πρόβλημα», ανέφερε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η κ. Ολγκίν δεν γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία προσδοκία από αυτήν. Ούτε και είναι δυνατόν. Ούτως ή άλλως δεν γνωρίζει το Κυπριακό και μακάρι να καταφέρει να διαπιστώσει ποιο είναι αυτό το ζήτημα μέσα από τις επαφές που θα κάνει στο διάστημα των 6 μηνών. Ωστόσο, εάν εισέλθει στη σφαίρα επιρροής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκφράσει μια προσέγγιση που δεν συνάδει με τα δεδομένα στο νησί, αυτό θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της».

Αναφέροντας ότι η ΕΕ είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος και πως έχει επίγνωση αυτού του λάθους της, είπε: «Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει τη δυναμική να το διορθώσει. Ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων στην ΕΕ απαιτεί ομοφωνία. Σε περίπτωση που ένα μέλος αρνηθεί, δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση. Για να μπορέσει η ΕΕ να διορθώσει αυτό το λάθος, πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι. Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει».

Ανέφερε ότι «το γεγονός ότι ζούμε στο ίδιο νησί και ότι ήμασταν εταίροι στο παρελθόν δεν συνεπάγεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εταιρική σχέση με τους Ελληνοκύπριους, λες και είναι εντολή του Θεού».

«Υπήρχε μια πραγματική Δημοκρατία συνεργασίας, εγγυημένη από τη ‘μητέρα πατρίδα’ μας. Υπήρχε όμως και ο Έλληνας εταίρος που δεν μπορούσε να χωνέψει αυτή τη συνεργασία, που δεν την αποδεχόταν ακόμα και αν υποκρινόταν. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή και τότε αποφάσισε να ενεργήσει για να χαλάσει αυτήν τη συνεργασία, και το πέτυχαν. Τον επιβράβευσαν όμως, και μέχρι σήμερα τιμωρούν εμάς, την πλευρά που αποβλήθηκε από τη συνεργασία, που υπέστη αδικία», υποστήριξε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε πως τα κράτη που υπέγραψαν "την ένταξη της ‘τδβκ’ ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών δεν έκαναν στη συνέχεια αυτό που έπρεπε" και δήλωσε πως συνεχίζουν να εργάζονται για αυτό το θέμα.

Σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αρχίσει να ανοίγει πρεσβείες σε χώρες μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε πως «η ΕΕ χρησιμοποιεί στο έπακρο τις σχέσεις της με αυτές τις χώρες».

Ανέφερε επίσης ότι στις συναντήσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ελήφθησαν πολύ καλές αποφάσεις ‘στα χαρτιά’ αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του κόσμου και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν συμφέροντα σε αυτήν, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου διερωτήθηκε: «Αν δεν δούμε εμείς τα δικαιώματα και το δίκαιό μας στην Ανατολική Μεσόγειο ως μια υπόθεση του τουρκικού έθνους τι θα συμβεί; Θα παρακολουθούμε απλώς με συμπάθεια τις προσπάθειές τους να θρέψουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα;».

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια υπόθεση του τουρκικού έθνους», πρόσθεσε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλοου ανέφερε σχετικά με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ημών και του ΟΗΕ. Εάν πρόκειται να υπηρετήσουν στα 'εδάφη μας', πρέπει να καταστεί σαφές ότι έχουν την έγκρισή μας. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι δεν είναι αποδεκτό να έρχονται και να υπηρετούν στην ‘τδβκ’ βάσει συμφωνίας με την αποκαλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Οι πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top