Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά μέτρων για να ανταποκριθεί στις διαδηλώσεις που έχουν καλέσει οι αγρότες σε πολλά κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες και στις οποίες ο πρωτογενής αγροτικός τομέας διαμαρτυρήθηκε για θέματα όπως ευρωπαϊκές οικολογικές πολιτικές ή εμπορικές συμφωνίες.
Οι προτάσεις των Βρυξελλών ως απάντηση στα αιτήματα της υπαίθρου ήταν:
Απόσυρση νομοσχεδίου για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων
Η πρόεδρος της ΕΚ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι πρόκειται να αποσύρει την πρόταση νόμου που πρότεινε δεσμευτικούς στόχους σε εθνικό και επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για μείωση κατά 50% σε ολόκληρη την κοινοτική λέσχη της χρήσης και κίνδυνο χημικών φυτοφαρμάκων και η χρήση των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030.
Η Von der Leyen δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο νόμος έχει γίνει «σύμβολο πόλωσης» και υπενθύμισε ότι είχε απορριφθεί από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.
Τα κράτη μέλη, συννομοθέτες μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπόρεσαν επίσης να σημειώσουν πρόοδο στον φάκελο.
Με αυτό το σενάριο, η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι θα εμπλέξει περισσότερο τον αγροτικό τομέα στη σύνταξη ενός νέου νομοθετικού έργου για τη μείωση των φυτοφαρμάκων.
«Η Επιτροπή θα μπορούσε να κάνει μια νέα, πολύ πιο ώριμη πρόταση, με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών», είπε.
Κατάργηση εντός του 2024 του κανόνα που υποχρεώνει τους αγρότες να διατηρούν μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους σε αγρανάπαυση, ένα μέτρο που ζητούν οι διαδηλωτές.
Η πρωτοβουλία της κοινοτικής εκτελεστικής εξουσίας θα επιτρέψει στους αγρότες της ΕΕ να μην εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2024, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, και να συνεχίσουν να λαμβάνουν άμεσες πληρωμές από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αντί να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή μη παραγωγική στο 4% της αρόσιμης γης, οι αγρότες θα μπορούν να φυτεύουν καλλιέργειες που δεσμεύουν το άζωτο (φακές, μπιζέλια ή κουκιά) ή να αλιεύουν καλλιέργειες στο 7% της αρόσιμης γης τους.
Διαδηλώσεις αγροτών εμφανίστηκαν πριν από μήνες σε χώρες κοντά στην Ουκρανία, όπως η Πολωνία, όπου παραπονέθηκαν ότι η αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων λόγω της αναστολής των δασμών σήμαινε ανταγωνισμό που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές για να υποστηρίξει το Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή και έκτοτε επεκτείνει αυτό το μέτρο.
Την περασμένη Πέμπτη, η κ. Von der Leyen ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση τις επόμενες εβδομάδες με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε έναν στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ακούσει τα μέρη του κλάδου και να επιτύχει συναίνεση σχετικά με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Αυτή την εβδομάδα, το κοινοτικό εκτελεστικό πρότεινε να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως στόχο για το 2040 μια «καθαρή» μείωση των εκπομπών CO2 κατά 90% σε σύγκριση με το 1990, αλλά η πρόταση καταργεί τις άμεσες αναφορές στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλει ο αγροτικός τομέας.
Ένα από τα ζητήματα που επικρίνουν οι αγρότες είναι οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, όπως αυτή που η ΕΕ και η Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη) δεν έχουν ακόμη συνάψει, καθώς θεωρούν την άφιξη των αγροδιατροφικών προϊόντων ως αθέμιτο ανταγωνισμό στα πρότυπα των Είκοσι Επτά.
Προς το παρόν, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύναψη αυτού του συμφώνου.
Πηγή: EFE/ertnews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις