ΔΙΕΘΝΗ

Συνέντευξη Πούτιν: Ισχυρίζεται ότι η CIA ανατίναξε τον Nord Stream και αποκλείει εισβολή σε Πολωνία και Λετονία

Συνέντευξη Πούτιν: Ισχυρίζεται ότι η CIA ανατίναξε τον Nord Stream και αποκλείει εισβολή σε Πολωνία και Λετονία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε στο στόχαστρο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τη CIA στην πολυαναμενόμενη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον, όπου μίλησε για την προσωπική του σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζορτζ Μπους, δήλωσε πρόθυμος να διαπραγματευτεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και σημείωσε πως η Δύση φοβάται περισσότερο μια ισχυρή Κίνα παρά μια ισχυρή Ρωσία.

Η δίωρη συνέντευξη δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Carlson, το Tucker Carlson Network, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα, σ.σ. στη 01:00 ώρα Ελλάδας).

Μιλώντας μέσω ενός μεταφραστή, ο Πούτιν ξεκίνησε απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία με το εξής: "Έχουμε ένα talk show ή μια σοβαρή συνέντευξη;"

Στη συνέχεια πρόσφερε στον Κάρλσον ένα «ιστορικό υπόβαθρο» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προτού υπερασπιστεί τη δράση του στρατού του, ενώ προχώρησε και σε μια σειρά από σοβαρούς ισχυρισμούς όπως ότι ο Μπιλ Κλίντον πρόσφερε στη Ρωσία μια θέση στο ΝΑΤΟ, αλλά απορρίφθηκε από το επιτελείο του, η Ρωσία έχει ανώτερους «υπερηχητικούς πυραύλους» από κάθε άλλο έθνος, ότι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Evan Gershkovich είναι «κατάσκοπος» και πως η CIA ανατίναξε τον αγωγό Nord Stream.

Ο Πούτιν υποστήριξε τη στρατιωτική ικανότητα του έθνους του, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δημιούργησαν υπερηχητικά συστήματα με διηπειρωτικό βεληνεκές και συνεχίζουμε να τα αναπτύσσουμε. Είμαστε τώρα μπροστά από όλους, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες όσον αφορά την ανάπτυξη συστημάτων υπερηχητικών κρούσεων. Και τα βελτιώνουμε καθημερινά ».

Η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «αδύνατη εξ ορισμού», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υπήρξαν αλαλαγμοί για το ότι πρέπει να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ».

Το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 οργανώθηκε από τη CIA

Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η αποφασιστική στιγμή που αποφάσισε να ξεκινήσει την επίθεσή του, ο Πούτιν απάντησε, «αρχικά, ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία» - αναφερόμενος στην απομάκρυνση του προκατόχου του Ζελένσκι Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014.

«Και τι πυροδότησε τα τρέχοντα γεγονότα; Πρώτον, η σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν θα εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ», συνέχισε ο Πούτιν. Οι Συμφωνίες του Μινσκ ήταν μια σειρά συνθηκών που προσπάθησαν να τερματίσουν τον πόλεμο του Ντονμπάς μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων, που υπογράφηκαν το 2014.

«Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA» είπε ο Ρώσός πρόεδρος κάνοντας λόγο για λάθος υπολογισμό και της ρωσικής ηγεσίας.

«Η νέα ηγεσία στην Ουκρανία άρχισε τις επιθέσεις στο Ντονμπάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού με πυροβολικό και αεροπορία ενώ το ΝΑΤΟ υποσχόταν να ανοίξει τις πόρτες του στο ουκρανικό καθεστώς. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς, αυτό μπορούσε να καταστρέψει και την ίδια τη Ρωσία ενώ δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε συμφωνήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά οι πραξικοπηματίες είχαν άλλα σχέδια και τη στήριξη ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Καθώς η συζήτηση στράφηκε στη σχέση του Πούτιν με τις ΗΠΑ, ο ίδιος σκέφτηκε ότι μια αλλαγή προέδρου θα άλλαζε την έκβαση του πολέμου - αλλά επαίνεσε τον Τραμπ.

«Μόλις με ρώτησες αν έρθει άλλος ηγέτης και αλλάξει κάτι; Δεν πρόκειται για τον ηγέτη», είπε τονίζοντας την καλή προσωπική σχέση που ειχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου ατόμου. Είχα πολύ καλή σχέση με τον Μπους ας πούμε. Ξέρω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παρουσίαζαν ως ένα είδος χωριάτη που δεν καταλαβαίνει πολλά. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν ισχύει ».

Συνέχισε ότι είχε μια παρόμοια θερμή σχέση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για την προσωπικότητα του ηγέτη. Πρόκειται για τη νοοτροπία των ελίτ. Αν η ιδέα της κυριαρχίας με οποιοδήποτε κόστος, βασισμένη και σε δυναμικές ενέργειες κυριαρχήσει στην αμερικανική κοινωνία, τίποτα δεν θα αλλάξει. Μόνο χειρότερα θα γίνει».

ΗΠΑ και ΕΕ οδηγήσαν τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης σε ναυάγιο - Στόχος μας η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε με εντυπωσιακό τρόπο ότι κάποτε σχεδόν συμφωνήθηκε μια ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο της Ουκρανίας, κατηγορώντας τη «δυτική πλευρά» ότι ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε», είπε.

«Είναι η δυτική πλευρά και η Ουκρανία είναι προφανώς δορυφορικό κράτος των ΗΠΑ. Είναι εμφανές. Δεν θέλω να το εκλάβετε σαν να ψάχνω μια δυνατή λέξη ή μια προσβολή. Αλλά καταλαβαίνουμε και οι δύο τι συμβαίνει ».

«Μόλις άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση το 2022 η Ρωσία ήταν έτοιμη για διαπραγματεύσεις με σκοπό την ειρηνική επίλυση της κρίσης και αυτό φάνηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Τότε οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στην ΕΕ μας είπαν ότι δεν είναι σωστό να διεξάγονται συζητήσεις με τα ρωσικά στρατεύματα έξω από το Κίεβο και τα αποσύραμε. Αλλά η Δύση είχε λάβει τις αποφάσεις της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας παραμένει βασικός στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος τις έχει απαγορεύσει και νομοθετικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου υπογράμμισε πως έχει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κάνεις λάθος ιστορικών διαστάσεων με το να υποστηρίζεις τον καθένα στην Ουκρανία. Εάν θέλετε να μάθετε τι απάντησε ο Μπάιντεν τόσο για αυτό όσο και για τα πυρηνικά όπλα ρωτήστε τον ίδιο»

Η Δύση φοβάται περισσότερο μία ισχυρή Κίνα, παρά μία ισχυρή Ρωσία

«Η Δύση φοβάται μια ισχυρή Κίνα περισσότερο από ότι φοβάται μια ισχυρή Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει 150 εκατομμύρια κατοίκους και η Κίνα έχει 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό. Και η οικονομία της αναπτύσσεται αλματωδώς, ή 5% ετησίως», τόνισε ο Πούτιν.

Το σαμποτάζ τους αγωγούς Nord Stream πραγματοποιήθηκε από τη CIA

Όταν ρωτήθηκε εάν ξέρει ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream ο Ρώσος ηγέτης απάντησε γελώντας: «Σίγουρα». Ο Τάκερ Κάρλσον χαριτολογώντας απάντησε ότι ήταν απασχολημένος εκείνη την ημέρα, με τον Πούτιν να συνεχίζει: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».

«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο κόσμος λέει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε κάποιον που ενδιαφέρεται», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας να πραγματοποιήσουν μία τέτοια έκρηξη.

Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να συνδεθούν.

Ποιος ενδιαφέρεται και ποιος είναι ικανός να το κάνει;».

Δεν θα επιτεθούμε σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ

Στέλνοντας μήνυμα κατά της ρωσοφοβίας ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε ονομαστικά σε Πολωνία, Λετονία.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να προχωρήσουν σε εισβολή στην Πολωνία ή στη Λετονία, χώρες όπου η Ρωσία «δεν έχει συμφέροντα», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον που παραχωρήθηκε αυτή την εβδομάδα και μεταδόθηκε χθες Πέμπτη το απόγευμα στις ΗΠΑ (σ.σ. στη 01:00 ώρα Ελλάδας).

«Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, στη Λετονία, ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα δεν έχουμε κανένα συμφέρον (...) Δεν τίθεται ζήτημα», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς αν «μπορείτε να φανταστείτε σενάριο στο οποίο θα στέλνατε ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία».

Ο Πούτιν θεωρεί εφικτή «συμφωνία» για την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως είναι πιθανό να εξευρεθεί συμφωνία για να αποφυλακιστεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατείται στη Ρωσία για σχεδόν έναν χρόνο.

«Πιστεύω πως μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε. «Δεν υπάρχουν ταμπού για τη διευθέτηση του θέματος αυτού. Είμαστε έτοιμοι να το επιλύσουμε, όμως κάποιοι όροι βρίσκονται υπό συζήτηση μέσω των διαύλων των ειδικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top