Τις ζημιές που υπέστη το μαρωνίτικο χωριό Κορμακίτης, στα κατεχόμενα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων ο αναπληρωτής κοινοτάρχης του χωριού, Βαλεντίνος Κουμέττος, με τους αρμόδιους να υπόσχονται αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σε δηλώσεις του έξω από την Επιτροπή, ο κ. Κουμμέττος είπε ότι ήταν πολύ ακραία τα φαινόμενα, «η θεομηνία ήταν και απρόβλεπτη και πολύ επικίνδυνη. Τα νερά του ποταμού είχαν τόση ορμή που κινδύνευσαν ζωές. Ευτυχώς που έγινε βράδυ, γιατί αν κυκλοφορούσαν στους δρόμους, τότε σίγουρα θα είχαμε δυστυχήματα».
«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και μας κάλεσε εδώ, όπου ήταν όλοι παρόντες και το Υπουργείο Γεωργίας και η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων και το Υφυπουργείο Τουρισμού και ο Έπαρχος Κερύνειας, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών και μας υποσχέθηκαν ότι θα μας βοηθήσουν», είπε.
Ο κοινοτάρχης είπε ότι σημειώθηκαν ζημιές στις υποδομές, αναφέροντας ότι το γήπεδο που παραδόθηκε πριν 15 μέρες έπαθε «φοβερή ζημιά, ιδιαίτερα στο γρασίδι». Πρόσθεσε ότι οι δρόμοι έχουν καταστεί επικίνδυνοι, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στις εκκλήσεις, «θα έχουμε δυστυχήματα».
Ανέφερε ακόμα ότι η καταγραφή των ζημιών από ιδιώτες για τα υποστατικά εντός του χωριού συμπληρώνεται αυτές τις μέρες, ενώ παραμένει το πρόβλημα με τα υποστατικά των βοσκών, των γεωργών και των μελισσοκόμων που είναι έξω από το χωριό και είναι αδύνατη η πρόσβαση ακόμα. «Έχουν καταστεί αδιάβατοι οι αγροτικοί μας δρόμοι και ζητούμε άμεσα τη βοήθεια του κράτους για να μπορέσει ο κόσμος να μεταβεί στις εργασίες του, είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το κόστος των ζημιών. «Έχουν πληγεί 50 κατοικίες, τρεις εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Τα υποστατικά τριών βοσκών έχουν διαλυθεί και για τις αγροτικές καλλιέργειες, σε σιτηρά, πατάτες κ.λπ., η ζημιά θα εκτιμηθεί σύντομα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο Έπαρχος Κερύνειας θα μεταβεί την Πέμπτη στο χωριό, ενώ είπε ότι τέθηκε ως χρονοδιάγραμμα το τέλος Φεβρουαρίου για να αποκατασταθούν οι ζημιές και ίσως γίνουν και πληρωμές προς τον κόσμο.
Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες με την κατοχή, σημειώνοντας ότι ήρθαν επί τόπου και είδαν τις ζημιές οι βουλευτές Κερύνειας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και Εγκλωβισμένων και Παθόντων, η Άννα Αριστοτέλους από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, οι υπεύθυνοι του ΚΟΑ. «Ελπίζουμε ότι κατάλαβαν το πρόβλημα και την ιδιομορφία του ζητήματος», σημείωσε.
Ο κ. Κουμέττος ανέφερε ότι ο Κορμακίτης και ο κόσμος του δίνουν έναν αγώνα άνευ προηγουμένου για να κρατήσουν ζωντανό το χωριό, «να διατηρήσουν το χριστιανικό και το ελληνικό στοιχείο στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Είναι κρίμα να επωμιστούν και όλο αυτό το κόστος που ήταν εξαιτίας μιας θεομηνίας», είπε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επανεγκαταστάσεις, είπε ότι το σχέδιο που υπάρχει από Υφυπουργείο Πρόνοιας δεν είναι τόσο λειτουργικό, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον για επανεγκατάσταση έχει μειωθεί. «Ο κόσμος που μένει στο χωριό είναι απαραίτητος, περίπου 310 άτομα επανεγκαταστάθηκαν, να τους βοηθήσουμε να κρατηθούν εκεί. Να μην ξεχνάμε και τους 42 εγκλωβισμένους από το 1974, οι οποίοι ήταν και η βασική αιτία για να έχουμε τώρα το χωριό μας ζωντανό. Ελπίζουμε να αλλάξει το σχέδιο προς το καλύτερο», ανέφερε.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετές καταστροφές και ζημιές και σε κοινοτικές, δημόσιες υποδομές και σε ιδιωτικές περιουσίες, κατοικίες, στο κοινοτικό γήπεδο και στη μία ξενοδοχειακή μονάδα που υπάρχει στο χωριό.
"Ως ΑΚΕΛ επισκεφτήκαμε την περασμένη βδομάδα το χωριό για να δούμε ιδίοις όμμασι τις ζημιές, να διαβουλευτούμε με το κοινοτικό συμβούλιο του Κορμακίτη, για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Δυστυχώς, από την αντίθετη πλευρά, λειτούργησε με απαράδεκτη ολιγωρία η κυβέρνηση", σημείωσε, κάνοντας λόγο για "επικοινωνιακή διαχείριση", καθώς μία βδομάδα μετά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν επισκεφτεί το χωριό και αναμένεται να το κάνουν την Πέμπτη.
«Θεωρούμε ότι το ΥΠΕΣ οφείλει να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα», ανέφερε. Σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είπαν ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα δώσουν τα χρήματα. «Θα επαναφέρουμε το θέμα στην Επιτροπή Προσφύγων, στο τέλος Φεβρουαρίου για να ελέγξουμε ως Βουλή αν έχουν γίνει τα δέοντα».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αποτυχία του πρόσφατου αντιπλημμυρικού έργου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός για μόνιμη αντιπλημμυρική υποδομή στον Κορμακίτη. Σημείωσε ότι αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο πρέπει τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να διερευνήσουν το θέμα.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, είπε ότι προκλήθηκαν πολλές ζημιές εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σημείωσε ότι με τη δημιουργία του γηπέδου έγιναν αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ως φαίνεται δεν ήταν ικανά να σταματήσουν τη ροή του ποταμού.
"Πρόκειται για μια κακοτεχνία, όπως είδαμε εκ του αποτελέσματος. Είναι απαράδεκτο αυτές οι κακοτεχνίες να επηρεάζουν την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων", σημείωσε.
Η κ. Σούπερμαν είπε ότι είναι αυτονόητο ότι πέραν των αποζημιώσεων, που θα δοθούν από την κυβέρνηση, που θα είναι μια προσωρινή λύση, σε περίπτωση που επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα "θα έχουμε ξανά το ίδιο σενάριο και τις ίδιες καταστροφές. Άρα επιβάλλεται να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα με την ανάλογη εποπτεία και δημοσιονομικό έλεγχο", σημείωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις