ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: 7,2% το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές στην Κύπρο το 2022

Eurostat: 7,2% το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές στην Κύπρο το 2022

Στο 7,2% βρισκόταν το 2022 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές στην Κύπρο, χωρίς σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρσι, ενώ το ποσοστό αυτό στον μέσο όρο της ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (πμ), από 9,1% το 2021 σε 9,6% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσοστό για την Κύπρο ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2020, όταν βρέθηκε στο 7,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Πριν το 2020, το υψηλότερο ποσοστό στην Κύπρο είχε καταγραφεί το 2019, στο 3,3%.

Παρά την αύξηση που καταγράφηκε σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό που καταγράφηκε το 2022 ήταν χαμηλότερο του υψηλότερου μέχρι σήμερα ποσοστού που είχε καταγραφεί το 2020 (10,3%), έπειτα από σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019 (8,8%).

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές στο 29% μέχρι το 2030, ή ως εναλλακτική επιλογή τη μείωση της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 14,5% μέχρι το 2030.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καταναλώνονται στις μεταφορές περιλαμβάνουν τα υγρά βιοκαύσιμα (όπως βιοντίζελ που πληρούν ορισμένα κριτήρια αειφορίας και εξοικονόμησης αερίων του θερμοκηπίου), το βιομεθάνιο (αέριο από ανανεώσιμη προέλευση) και το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και που καταναλώνεται στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Μεταξύ των κρατών μελών, η Σουηδία είχε μακράν το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές (29,2%) το 2022. Η Φινλανδία κατέγραψε επίσης υψηλό μερίδιο (18,8%) και ακολουθούσαν οι Κάτω Χώρες, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Δανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, όλες με μερίδιο περίπου 10%.

Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές καταγράφηκαν στην Κροατία (2,4%), στη Λετονία (3,1%) και στην Ελλάδα (4,1%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις το 2022 σε σύγκριση με το 2021 καταγράφηκαν στη Γερμανία (+1,9 ποσοστιαίες μονάδες), στις Κάτω Χώρες (+1,8 πμ) και στην Ουγγαρία (+1,6 πμ). Ωστόσο αυτοί οι ρυθμοί δεν αρκούν για την επίτευξη των στόχων μέχρι το 2030.

Οι υψηλότερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Κροατία (-4,6 πμ), στη Λετονία (-3,3 πμ) και στη Σλοβενία (-2,8 πμ).

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top