ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο πρόεδρος της Ναμίμπιας Χάγκε Γκέινγκομπ

Πέθανε ο πρόεδρος της Ναμίμπιας Χάγκε Γκέινγκομπ

Ο πρόεδρος της Ναμίμπιας Χάγκε Γκέινγκομπ, μορφή της ανεξαρτησίας και σφοδρός αντίπαλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 82 ετών στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για καρκίνο.

Ο Γκέινγκομπ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγη το 2019, πέθανε στη Βιντχούκ, πρωτεύουσα της Ναμίμπιας, ανακοίνωσε η προεδρία.

Η σύζυγος και τα παιδιά του ήταν του την ώρα του θανάτου του στο νοσοκομείο Lady Pohamba, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τον Ιανουάριο, η προεδρία είχε ανακοινώσει ότι ένας ιατρικός έλεγχος ρουτίνας εντόπισε την ύπαρξη «καρκινικών κυττάρων» στον αρχηγό του κράτους και διευκρίνισε πως θα ακολουθούσε «κατάλληλη θεραπεία» εξακολουθώντας να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Χάγκε Γκέινγκομπ είχε και στο παρελθόν προβλήματα υγείας. Το 2013, είχε εγχειριστεί στον εγκέφαλο, ενώ πέρυσι είχε εγχειριστεί στην αορτή στη Νότια Αφρική.

Μετά τον θάνατο του Γκέινγκομπ, αρχηγός κράτους είναι ο Νανγκόλο Μπούμπα, ως σήμερα αντιπρόεδρος της χώρας.

Ποιος ήταν ο Γκέινγκομπ

Γεννημένος στη βόρεια Ναμίμπια το 1941, ο Χάγκε Γκότφριντ Γκέινγκομπ είχε υπάρξει από πολύ νεαρός μαχητής, διεκδικώντας το τέλος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική που διοικούσε τότε τη Ναμίμπια προτού φύγει στην εξορία για τρεις δεκαετίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες προωθούσε με ζέση την ανεξαρτησία της Ναμίμπιας και την εκπροσωπούσε στα Ηνωμένα Έθνη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική το τοπικό απελευθερωτικό κίνημα και νυν κυβερνών κόμμα SWAPO.

Το 1989 επέστρεψε στη Ναμίμπια, έναν χρόνο προτού η χώρα του αποκτήσει την ανεξαρτησία της και ο ίδιος διοριστεί για πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Παρέμεινε στον θώκο για 12 χρόνια, ένα ρεκόρ στη Ναμίμπια προτού γίνει και πάλι πρωθυπουργός το 2012.

Αφού εξελέγη πρόεδρος το 2014 με σαρωτικό ποσοστό 87% των ψήφων, είδε την πρώτη του θητεία να αμαυρώνεται από ύφεση, υψηλό ποσοστό ανεργίας και κατηγορίες για ανήθικη συμπεριφορά.

Το 2019, έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τα WikiLeaks άφηναν να εννοηθεί πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν δώρα από ισλανδική εταιρία προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε αλιευτικούς πόρους της Ναμίμπιας.

Παρά την αντιπαράθεση, ο Γκέινγκομπ επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2019 με 56% των ψήφων.

Πρόσφατα, είχε υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και είχε καταδικάσει τη θέση της Γερμανίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης της Ναμίμπιας, που απέρριψε τις κατηγορίες για γενοκτονία της Πρετόριας σε βάρος του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top