ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πριν το Υπουργικό Παρασκευής απόφαση για Great Sea Interconnector

Πριν το Υπουργικό Παρασκευής απόφαση για Great Sea Interconnector

Στην απόφαση να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της συμμετοχής ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο Great Sea Interconnector μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και να κατατεθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, κατέληξαν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάκης Κεραυνός και Γιώργος Παπαναστασίου, αντίστοιχα, σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των δύο Υπουργείων για το θέμα του Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), «δεν λήφθηκε απόφαση», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και θα ακολουθήσει μια ανταλλαγή κάποιων επιπλέων εγγράφων που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και Υπουργείου Οικονομικών με στόχο να υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και να κατατεθεί σχετική πρόταση από τα δύο Υπουργεία στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Great Sea Interconnector αφορά τη διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης), ισχύος 2.000 MW. Σε πρώτη φάση, θα γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης και, σε δεύτερη φάση, με Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι στις 23 Ιανουαρίου, παρουσιάστηκε από διεθνή οίκο η μελέτη που διενήργησε για τον Great Sea Interconnector και η οποία αξιολογεί θετικά το όλο έργο, ενισχύοντας έτσι το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στο έργο.

Η αξιολόγηση του οίκου κατέδειξε ότι ο Great Sea Interconnector θα έχει «μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία», λόγω του ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο μέσο της διασύνδεσης των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ και Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας.

Ενδιαφέρον για να επενδύσει στο έργο Great Sea Interconnector, εξέφρασε και το Επενδυτικό Ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (TAQA) κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος του TAQA, Jasim Husain Thabet και μέλη του Ταμείου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο.

Σημειώνεται ότι για το έργο, συνολικού κόστους γύρω στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αναζητηθεί από την αγορά (διεθνείς επενδυτές) ποσό περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ποσό 657 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρηματοδότηση της ΕΕ, από το Connecting Europe Facility.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα

• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο

• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή

• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών

• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία

• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα



ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

Στον Λίβανο μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top