ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδιωτικά σχολεία: Αποφασίζει για τα ακαδημαϊκά προσόντα των καθηγητών η Επιτροπή Παιδείας – Τι προνοεί η πρόταση νόμου

Ιδιωτικά σχολεία: Αποφασίζει για τα ακαδημαϊκά προσόντα των καθηγητών η Επιτροπή Παιδείας – Τι προνοεί η πρόταση νόμου

Την τελική απόφαση όσον αφορά τα ακαδημαϊκά προσόντα των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε ιδιωτικά σχολεία, θα λάβει κατά τη διάρκεια της σημερινής (31/1) συνεδρίασης η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Συγκεκριμένα, νόμος ο οποίος ψηφίστηκε το 2019 θέλει όπως οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, να πρέπει να έχουν ισότιμα και αντίστοιχα πτυχία, με αυτά που αναγνωρίζει το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ (Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών).

Με πρόταση νόμου, μέλη της αρμόδιας Επιτροπής σκοπεύουν στην τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμου, ούτως ώστε οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνταν σε ιδιωτικά σχολεία πριν από την έναρξη της ισχύος του υπό τροποποίηση νόμου το 2019, να μη χρειάζεται να κατέχουν τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα με τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διδασκαλία τους στο γνωστικό αντικείμενο που ήδη διδάσκουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, την εν λόγω πρόταση συνυπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας, Μάριος Μαυρίδης, Πρόδρομος Αλαμπρίτης και Δημήτρης Δημητρίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και οι Παύλος Μυλωνάς και Χρύσανθος Σαββίδης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όπως ανέφερε στο ThemaOnline ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, «η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απαραίτητη, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων και κυρίως να μη χάσουν τη δουλειά τους εκπαιδευτικοί».

Παλαιότερα, συνέχισε, «αριθμός εκπαιδευτικών που είχαν προσληφθεί σε ιδιωτικά σχολεία, είχαν γίνει δεκτοί κάτω από διαφορετικές συνθήκες και κριτήρια για να διδάξουν, έτσι θα ήταν άδικο να χάσουν τη δουλεία τους άτομα που δουλεύουν και διδάσκουν βάση των κριτηρίων που είχαν προσληφθεί πριν 10 με 15 χρόνια», εξήγησε.

Πώς αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.

Σύμφωνα με το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ, ως μέτρο κρίσης λαμβάνεται ο τίτλος της ίδιας ειδικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ ή των άλλων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου ανάλογα με την περίπτωση.

Σε περίπτωση που δεν παρέχεται τίτλος της ίδιας ειδικότητας από τα πιο πάνω εκπαιδευτικά ιδρύματα, ως μέτρο κρίσης λαμβάνεται ο τίτλος της ίδιας ειδικότητας αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων χωρών, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτεραιότητα της Ελλάδας.

Το ΚΥΣΑΤΣ προβαίνει σε αναγνώριση δύο μορφών, «ισοτιμίας» ή «ισοτιμίας και αντιστοιχίας».

α) Ισοτιμία: Ισοτιμία χορηγείται αν η διάρκεια σπουδών, η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών πληρούν τις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου ή των άλλων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου. Ως προς τη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης, εξαίρεση από τα πιο πάνω αποτελούν ιδρύματα τύπου «ανοικτού πανεπιστημίου» (open university), σπουδών εξ αποστάσεως (distance learning) και εξωτερικών πτυχίων (externaldegrees), νοουμένου ότι:

- το ίδρυμα που προσφέρει τέτοιου είδους εκπαίδευση έχει πρόγραμμα σπουδών για το σκοπό αυτό

- ολόκληρη η διαδικασία προσφοράς τέτοιου τύπου προγράμματος γίνεται μόνο από το ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο

- η αξιολόγηση, προαγωγή και αποφοίτηση γίνονται με βάση διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες

- Όλο το πρόγραμμα έχει γίνει σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα/ιδρύματα ή σε εκπαιδευτικά αξιολογημένο-πιστοποιημένο κλάδο σπουδών και ένα ουσιώδες μέρος-ποσοστό των σπουδών έχει γίνει στο ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο.

β) Ισοτιμία και αντιστοιχία: Ισχύει μόνο για τα πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου και αφορά στην αναγνώριση πέραν του επιπέδου σπουδών και του περιεχομένου σπουδών.

Χορηγείται αν επιπρόσθετα με τις προϋποθέσεις για χορήγηση ισοτιμίας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τουλάχιστο τα 2/3 των απαιτούμενων μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου των μαθημάτων κορμού, του αντίστοιχου κλάδου του ιδρύματος που λαμβάνεται ως μέτρο κρίσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις πολιτικής του Συμβουλίου, αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας μπορεί να χορηγηθεί στον κλάδο/ειδίκευση που σπούδασε ο/η αιτητής/αιτήτρια και ο οποίος αναγράφεται στον τίτλο σπουδών του/της και όχι σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο/ειδίκευση.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΤΑΚΑΤΑ: Την ερχόμενη εβδομάδα στη ΝΥ τα διατάγματα για ανακλήσεις - Τι ισχύει για ΜΟΤ και άδειες κυκλοφορίας

• HMPV: Συναγερμός για νέο ιό που σαρώνει την Κίνα – Τι είναι και πώς μεταδίδεται

• Έτσι θα πείτε «αντίο» στα κιλά των γιορτών – Αυτά τα φαγητά θα βοηθήσουν – Ειδικός στο «Τ» δίνει συμβουλές

• Τρόμος στον αέρα: Αποσυμπιέστηκε το αεροπλάνο και έπεσαν οι μάσκες – Σοκαριστικό βίντεο

• Turkish Airlines: Κοριοί σε πτήσεις της εταιρείας - Καταγγελίες από επιβάτες με πολλαπλά τσιμπήματα

• Δαιμονισμένοι, φαγητό από ξένους, ζώδια και… άλλες παγίδες του διαβόλου – Όλα όσα αναφέρει σε εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Πάφου



 Γκουτέρες στην έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες: «Έγιναν θετικά βήματα»

Γκουτέρες στην έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες: «Έγιναν θετικά βήματα»

Παρά την απουσία κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεση των Καλών Υπηρεσιών, που καλύπτει τις εξελίξεις από τις 13 Ιουνίου 2024 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2024, οι ηγέτες των δύο πλευρών στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου 2024 συμφώνησαν σε θετικά βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top