Η φωτορύπανση των μεγάλων πόλεων αποτελεί απειλή και για την όραση των κατοίκων, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα ερευνητών από το Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ζεζού στη Νότια Κορέα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.
Η μελέτη έδειξε πως όσο εντονότερες είναι η φωταγώγηση των δρόμων και οι άλλες μορφές τεχνητού φωτισμού στα αστικά περιβάλλοντα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης.
Ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος (2,17 φορές) συγκριτικά με κατοίκους περιοχών με μειωμένα επίπεδα τεχνητού φωτός και παρέμεινε σταθερός ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση συγχυτικών παραγόντων όπως οι διαταραχές ύπνου και η κατάθλιψη, δήλωσε η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Ahnul Ha από το τμήμα Οφθαλμολογίας του πανεπιστημίου.
Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατοίκους πόλεων, δεδομένου ότι η σχέση μεταξύ της οφθαλμοπάθειας και του εξωτερικού τεχνητού φωτισμού «εντοπίστηκε αποκλειστικά σε αστικές περιοχές, όπου το μέσο επίπεδο εξωτερικού τεχνητού φωτισμού τη νύχτα ήταν τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στις αγροτικές περιοχές».
Τα αποτελέσματα έδειξαν επιπροσθέτως ότι:
- ακόμα και ελαφρώς εντονότερος αστικός φωτισμός συνδέθηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο για την οφθαλμοπάθεια
- ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία
- οι άνδρες αποτελούν ευάλωτη ομάδα
- άλλοι παράγοντες –παχυσαρκία, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ– φάνηκαν να ενισχύουν τη σχέση μεταξύ του εξωτερικού φωτισμού τη νύχτα και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πολλαπλές επιπτώσεις στον αμφιβληστροειδή
Ο επιβαρυντικός ρόλος του τεχνητού φωτός στην εμφάνιση παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων και ψυχικών διαταραχών, έγινε αφορμή για την προκείμενη μελέτη και την υπόθεση της εμπλοκής του στην εκδήλωση οφθαλμολογικών νοσημάτων.
Άλλωστε, σημειώνουν οι ερευνητές, έρευνες υποδηλώνουν ότι το τεχνητό φως μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή με διάφορους τρόπους, τόσο άμεσα με την επιβλαβή του δράση στα ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, είτε έμμεσα μέσα από αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό ή τα επίπεδα ορμονών που βλάπτουν τα εν λόγω κύτταρα.
Επί τούτω η ομάδα ανέλυσε στοιχεία περισσότερων από 126.000 Νοτιοκορεατών ηλικίας 50 ετών και άνω, 4.100 περίπου εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Σχετικά με τους τόπους κατοικίας, οι ερευνητές αξιοποίησαν και συνέκριναν δορυφορικές εικόνες που αποτύπωναν τα επίπεδα φωτισμού σε όλη τη Νότια Κορέα τη νύχτα. Οι κατοικίες των ανθρώπων χωρίστηκαν σε τέσσερα τεταρτημόρια, ανάλογα με την ένταση του νυχτερινού αστικού φωτισμού.
Ένας ειδικός συνοψίζει
Η μελέτη «δεν δεν παρουσιάζει κάποια αιτιώδη συνάφεια. Δεν δείχνει ούτε αποδεικνύει ότι ο εξωτερικός φωτισμός προκαλεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση» σχολίασε ο Δρ Matthew Gorski, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Zucker του Πανεπιστημίου Hofstra στη Νέα Υόρκη.
«Σε αυτό το σημείο, σίγουρα δεν πρόκειται να πω στους ασθενείς μου να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους ή να φορούν γυαλιά για προστασία από το τεχνητό φως τη νύχτα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «είναι απλώς ένα πρώτο δεδομένο και θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν αυτά τα αποτελέσματα είναι όντως αληθή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η πάθηση επηρεάζει γενικά άτομα άνω των 60 ετών, ως μόνο συμβουλή προς τους ανθρώπους που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της γήρανσης στα μάτια ανέφερε:
«Νομίζω ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Έτσι, συστήνω πάντα στους ασθενείς τη διακοπή καπνίσματος, την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, [που περιλαμβάνει] φρούτα και λαχανικά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, και τη χρήση γυαλιών ηλίου όταν μπορούν, ως έναν καλό τρόπο πρόληψης ή μείωσης του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας».
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις