Με τίτλο «Ας έρθει όποιος βρει 22,4 δισεκατομμύρια στερλίνες» ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην «προέδρου» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», Αϊφέρ Σαϊντ Εκμέν για το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων που θα κληθεί να καταβάλει η «επιτροπή» προς τους Ε/κ, σημειώνοντας πως δεν έχει αυτά τα λεφτά.
Ο Μουτλούγιακαλι γράφει, σύμφωνα με το ΓΤΠ, πως με βάση τις αποζημιώσεις που η «επιτροπή» κατέβαλε μέχρι σήμερα η τιμή αντιστοιχεί περίπου σε 16.000 στερλίνες το στρέμμα. «Αν πολλαπλασιάσετε τις 16 χιλιάδες λίρες επί 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες στέμματα... Αυτή είναι η συνολική ελληνοκυπριακή ιδιοκτησία στον βορρά... Αν κάνετε αυτόν τον υπολογισμό, παίρνουμε έναν αριθμό... 22,4 δισεκατομμύρια στερλίνες! Αυτός που θα τις βρει να έρθει».
Αναφέρει επίσης ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, υπάρχουν 7.473 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή» και μέχρι πρόσφατα έχουν επιλυθεί 1.483 υποθέσεις. «Η χρηματική αξία αυτών ανέρχεται σε 382.541.826 ευρώ. Βέβαια, δεν έχουν πληρωθεί όλα αυτά τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμές».
Ο κ. Εκμέν ανέφερε ότι όταν ήταν ο ίδιος «πρόεδρος» της «επιτροπής» ο τότε Τούρκος Υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει στις περιπτώσεις που θα βρεθεί λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα μέσω της «επιτροπής», ο χρήστης να καταβάλλει το 20% της αποζημίωσης και η Τουρκία ήταν έτοιμη να αναλάβει το υπόλοιπο. Οι «κυβερνήσεις» στα κατεχόμενα, είπε, δεν το δέχθηκαν και τώρα ούτε η Τουρκία καταβάλλει χρήματα στην «επιτροπή» κι έτσι 4.000 αιτήσεις εκκρεμούν χωρίς να συζητηθούν.
Ο Μουυτλούγιακαλι υπενθυμίζει ότι μια από τις πρώτες αποζημιώσεις που κατέβαλε η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» αφορούσε ξενοδοχείο στη κατεχόμενη Λευκωσία και τα χρήματα πλήρωσε απευθείας η τουρκική Κυβέρνηση, και όχι ο επενδυτής. «Τότε πληρώθηκαν 12 εκατομμύρια λίρες... Αλλά για παράδειγμα, σε ξενοδοχεία όπως το Rocks, το Salamis Bay, το Colony, το Acapulco, οι ξενοδόχοι έλυσαν το πρόβλημα ιδιοκτησίας με τις δικές τους πληρωμές».
Ο T/κ αρθρογράφος προσθέτει ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο 453 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα, ενώ η τουρκοκυπριακή περιουσία στο «βορρά» είναι 383.609 στρέμματα και στο «νότο» 455 χιλιάδες στρέμματα. Ο κ. Εκμέν σημείωσε ότι οι τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές ήταν 591 χιλιάδες πριν, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι Τ/κ πούλησαν. Αυτά είναι στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Ινστιτούτο, σημείωσε ο κ. Εκμέν στον Μουτλούγιακαλι.
Ο T/κ αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» καλύπτουν μόλις το 2% των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
«Οι προσφορές που γίνονται στους Ελληνοκύπριους είναι εξαιρετικά χαμηλές», δήλωσε ο κ. Εκμέν κι έφερε ως παράδειγμα στη Μόρφου, όπου το «υπουργείο εσωτερικών» εκτιμά έναν οπωρώνα εσπεριδοειδών στις 1.000 λίρες ανά στρέμμα και κάνει αυτή την προσφορά στον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη, αλλά αυτό δεν είναι η πραγματική αξία του οπωρώνα.
Για την περιοχή του Βαρωσιού ο κ. Εκμέν είπε στον Μουτλούγιακαλι ότι υπάρχουν σχεδόν 350 αιτήσεις. «Ο αριθμός των ακινήτων είναι 824. Τα 16 από αυτά είναι ξενοδοχεία, 21 είναι καταστήματα, 4 είναι εργοστάσια, τα σπίτια, διαμερίσματα είναι 402, τα οικόπεδα 381. Υπάρχουν 404 αιτήσεις για την επιστροφή περιουσιών. Υπάρχει επίσης αίτηση για αποζημίωση ύψους 198 εκατομμυρίων λιρών για απώλεια χρήσης. Υπάρχει επίσης αίτημα αποζημίωσης για 196 ακίνητα στα Βαρώσια. Η απαίτηση ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια λίρες. «Τις περισσότερες φορές, οι αιτούντες λαμβάνουν υπόψη τους τις αξίες στην Αγία Νάπα και προβαίνουν σε ανάλογη εκτίμηση. Δεν το βρίσκω αυτό πολύ ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο κ. Εκμέν.
Ο Μουτλούγιακαλι αναφέρεται και στην περίπτωση του Τ/κ που ζήτησε και πήρε αποζημίωση από την ΚΔ για μια μικρή έκταση που είχε στο χώρο του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας. Ο Τ/κ αρθρογράφος γράφει ότι είχε αρχικά κινήσει αγωγή εναντίον της ΚΔ, την οποία στην συνέχεια απέσυρε αφού έλαβε 320 χιλιάδες ευρώ. «Η τουρκοκυπριακή διοίκηση είπε ‘θα σας πληρώσουμε 500 χιλιάδες ευρώ, μην αποσύρετε την αγωγή σας’. Αυτή η προσφορά δεν είχε ανταπόκριση!»
Με βάση τέλος τις δηλώσεις Εκμέν αυτός που τώρα φέρει την ευθύνη στα κατεχόμενα για μια περιουσία που έχει αλλάξει χέρια στο ψευδοκράτος, είναι «ο τελευταίος που απέκτησε το ακίνητο».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις