Τη θέση του υπέρ του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο θεσμός θα πρέπει να αναθεωρείται συνεχώς όταν υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα στο οικονομικό περιβάλλον, για το καλό της κοινωνίας, αλλά και αυτών που επωφελούνται από την ΑΤΑ.
Οι δηλώσεις Κεραυνού έγιναν ύστερα από συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της ΔΕΟΚ, Στέλιο Χριστοδούλου, ο οποίος από την πλευρά του είπε ότι θέματα όπως παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, αφορούν τις συζητήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και θεωρούνται ξεχωριστές από τον θεσμό της ΑΤΑ.
«Είναι χρόνια που τοποθετούμαι υπέρ του θεσμού και ότι ο θεσμός θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί αντιμετωπίζει κάποια από τα προβλήματα, θα πρέπει όμως συνεχώς να αναθεωρείται, όταν υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα στο περιβάλλον για το καλό της κοινωνίας και για το καλό αυτών που επωφελούνται από τον θεσμό της ΑΤΑ», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις συντεχνιών, έπειτα από τις αναφορές του για το θέμα ύστερα από η συνάντηση με την ηγεσία του ΚΕΒΕ.
Λέγοντας ότι τόσο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στήριξε έμπρακτα τον θεσμό της ΑΤΑ, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ωστόσο ότι «απ’ εκεί και πέρα τα δεδομένα στην οικονομία αλλάζουν συνεχώς, ενσωματωνόμαστε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και θα πρέπει να σταθμίζουμε στις όποιες αποφάσεις μας και άλλα θέματα και δεδομένα, όπως είναι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και τη μεγέθυνση του χάσματος μεταξύ των εισοδημάτων».
«Επομένως, σταθμίζοντας αυτές τις παραμέτρους, πιστεύω ότι οι αποφάσεις μας θα πρέπει να είναι πιο ορθολογικές για το καλό της κοινωνίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως θέση της ΔΕΟΚ είναι ότι πρέπει να διευρυνθεί ο θεσμός της ΑΤΑ, ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, αφού το ποσοστό εργαζομένων που τη λαμβάνουν σήμερα είναι «αρκετά περιορισμένο».
Όπως είπε, θέσεις όπως είναι αύξηση της παραγωγικότητας ή θέσεις όπως η βιωσιμότητα, είναι δεδομένα, που λαμβάνονται υπόψη κατά τη συζήτηση των συλλογικών συμβάσεων και αφορούν μισθολογικές αυξήσεις. Σημείωσε ότι τα δύο θέματα είναι ξεχωριστά, αφού, όπως ανέφερε «άλλα πράγματα λαμβάνουν υπόψη οι συλλογικές συμβάσεις και άλλα πράγματα λαμβάνει υπόψη η ΑΤΑ».
Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει η μεταβατική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ΑΤΑ, θα μπουν σε διάλογο σε λίγους μήνες ώστε μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη κατάληξη.
Εξάλλου, στη συνάντηση η ΔΕΟΚ κατάθεσε εισηγήσεις για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους όπως την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για απασχόληση νέων ατόμων και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, την κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη και την παροχή κινήτρων για προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
«Ευελπιστούμε το ΥΠΟΙΚ να λάβει υπόψη τις θέσεις που μεταφέραμε και να περιλάβει στο πλάνο διακυβέρνησης όσο το δυνατόν πιο δίκαια μέτρα έτσι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο υγιή από ήταν προηγουμένως», κατάληξε.
Ο κ. Κεραυνός ευχαρίστησε τη ΔΕΟΚ για τις εισηγήσεις της, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα τις λάβει σοβαρά υπόψη.
«Έχω διαβεβαιώσει ότι η Κυβέρνησή μας είναι μια ανθρωποκεντρική Κυβέρνηση, που νοιάζεται και για τη μεσαία τάξη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τα οικονομικά δεδομένα του τόπου και κυρίως των μεσαίων στρωμάτων», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις