Η επίλυση του ζητήματος της οικονομικής στήριξης ασθενών που βρίσκονται για θεραπεία στο εξωτερικό, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τις οικογένειές τους όταν πρόκειται για παιδιά, φαίνεται πως φτάνει στο τέλος, ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, με τον νέο υπουργό υγείας Μιχάλη Δαμιανό,την περασμένη Τρίτη.
Ο υπουργός έτυχε ενημέρωσης από τον βουλευτή για όλες τις έως τώρα ενέργειες που έχουν γίνει για το θέμα, και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την Υφυπουργό Πρόνοιας. Μιλώντας στο "T" ο κύριος Αποστόλου σημείωσε πως αυτό που απομένει να γίνει, είναι η επικαιροποίηση του σχεδίου, το οποίο θα προνοεί κάλυψη των εξόδων από τα ταμεία του κράτους, ενώ δόθηκε η υπόσχεση από τον αρμόδιο υπουργό ότι μέχρι τέλος Μαρτίου, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις γύρω από το θέμα.
Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι το σχετικό κονδύλι ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου υγείας για το 2024, το αρμόδιο υπουργείο, έχει το δικαίωμα να ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
800 αποστολές ετησίως
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ενώπιον της επιτροπής υγείας της βουλής η Γεν. Διευθύντρια του υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη τον περασμένο Δεκέμβριο,ο αριθμός των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία κάθε χρόνο, ανέρχεται γύρω στους 800. Σύμφωνα με την κυρία Γιαννάκη, η μελέτη που ετοιμάστηκε το 2020, ανταποκρίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό, στις σημερινές ανάγκες.
Το ποσό των 4 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια, τη διαμονή και τη σίτιση, τα οποία σήμερα δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να αναγκάζονται να επιφορτίζονται τα έξοδα, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό. Σήμερα, τα έξοδα καλύπτουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδρύματα καθώς και ένα ποσό, που καθορίζεται από το υφυπουργείο Πρόνοιας.
Από το 2020 το σχέδιο στήριξης
Το σχέδιο στήριξης των συγγενών των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για νοσηλεία, είχε ετοιμαστεί το 2020, από τον τότε υπουργό υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.Στη συνέχεια απορρίφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, αφού ο τότε αρμόδιος υπουργός οικονομικών, απέρριψε το σχετικό κονδύλι.
SOS από τους τους συγγενείς των ασθενών
Περιγράφοντας τον γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται στο εξωτερικό, ο Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περίπτωση μιας οικογένειας, που βρίσκεται στη Γερμανία με το παιδί της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τον ερχόμενο Φεβρουάριο κλείνουν δύο χρόνια στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνεστε τον γολγοθά που ανεβαίνει αυτή η οικογένεια που εκτός από την αγωνία για το παιδί τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και το οικονομικό βάρος".
Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι επιλογή των ασθενών η μετάβασή τους στο εξωτερικό, για νοσηλεία. Πρόκειται είπε, για περιπτώσεις όπου χρήζουν θεραπειών, που δεν προσφέρονται στην Κύπρο και "για αυτόν τον λόγο, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει συμπολίτες μας που ενώ εισφέρουν στο ΓεΣυ, δεν απολαμβάνουν τα οφέλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις