Υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεδρίασε την Πέμπτη στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο -αντίθετα με το παρελθόν- δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Στο κείμενο γίνεται πάντως επίκληση της Συνθήκης του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών στην παράγραφο που αφορά στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μαύρη Θάλασσα.
Σημειώνεται ακόμη στο κείμενο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για ειρήνη και σταθερότητα με βάση τις πρόνοιες στη Συνθήκης.
«Επισημάνθηκε η σημασία του τερματισμού του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο οποίος αυξάνει τους περιφερειακούς και παγκόσμιους κινδύνους, με την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης και δηλώθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα μέσω πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της επισιτιστικής ασφάλειας και πρακτικών όπως η ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρώντας σχολαστικά τις προσεγγίσεις και τις πρακτικές της που αποσκοπούν στην εξάλειψη των υφιστάμενων κινδύνων στο πλαίσιο του καθεστώτος του Μοντρέ», αναφέρεται στο κείμενο.
Η Τουρκία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει την υπονόμευση της Συνθήκης του Μοντρέ. Μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Άγκυρα επικαλέστηκε το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ και έκλεισε τα Στενά για τα πολεμικά πλοία τόσο των εμπλεκόμενων μερών, όσο και των μη παράκτιων κρατών. Πρόσφατα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τα ναρκαλιευτικά που δώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία δεν θα επιτραπεί να περάσουν από τα Στενά, ενώ ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Ερτζουμεντ Τατλίογλου, δήλωσε σε ομιλία του τον Οκτώβριο ότι «δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα».
Ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ήταν η τρομοκρατία και συγκεκριμένα η αντιμετώπιση της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, των Γκιουλενιστών, τους οποίους η κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και του Ισλαμικού Κράτους.
Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται αναφορά στην ανάγκη επίτευξης ειρήνης στη βάση των συνόρων του 1967, χωρίς όμως να γίνεται ρητή αναφορά σε λύση δύο κρατών, όπως σταθερά προτάσσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «η Τουρκία θα διατηρήσει την επίμονη και αποφασιστική της στάση για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στη βάση των συνόρων του 1967 και να μεταρρυθμιστεί το διεθνές σύστημα».
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη, τη Σομαλία και το Σουδάν και «δηλώθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων σε επαφή με τα αρμόδια μέρη, υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα των φιλικών και αδελφών χωρών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις