ΥΓΕΙΑ

Τρεις κακές συνήθειες που αποφεύγουν οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι

Τρεις κακές συνήθειες που αποφεύγουν οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι έχουν μια υγιή σχέση με τα… συναισθήματά τους.

Δεν τα αποφεύγουν ή τα αγνοούν μόνο και μόνο επειδή είναι άβολα. Και δεν προσπαθούν να τα εξαλείψουν ή να τα «διορθώσουν» όσο δυσάρεστα κι αν είναι.

Ως αποτέλεσμα, έχουν σχετικά ήρεμη, ισορροπημένη συναισθηματική ζωή. Δεν αντιδρούν υπερβολικά σε στρεσογόνους παράγοντες και προκλήσεις ή δεν παίρνουν τα πράγματα πολύ προσωπικά. Δεν εγκλωβίζονται σε μοτίβα άγχους και ανησυχιών και δεν αφήνουν τις κακές διαθέσεις ή τα δύσκολα συναισθήματα να μπουν εμπόδιο σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία – τις αξίες τους.

Πώς τα καταφέρνουν;

Τα πάντα, από τη γενετική και το οικογενειακό ιστορικό μέχρι τη διατροφή και την άσκηση, παίζουν ρόλο στα επίπεδα της συναισθηματικής μας ασφάλειας. Ωστόσο, αυτή εξασφαλίζεται κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένες συμπεριφορές που υιοθετούμε στην καθημερινότητα, δηλαδή εξαρτάται και από το τι κάνουμε και πώς αντιδρούμε σε ερεθίσματα.

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τις δύσκολες διαθέσεις και τα συναισθήματα σαν εχθρούς. Αντίθετα, καλλιεργούν υγιείς συμπεριφορές και ρουτίνες γύρω από όλα τα συναισθήματά τους.

Αλλά πέρα από αυτό, γνωρίζουν πώς να αποφεύγουν ορισμένες κακές συνήθειες που οδηγούν σε εύθραυστα συναισθήματα και ανασφάλεια.

Αποφεύγουν την κριτική στους άλλους

Το να επικρίνουμε τους άλλους δίνει ώθηση στον εγωισμό μας εκείνη τη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα μειώνει την αυτοεκτίμησή μας. Το γεγονός ότι η κριτική είναι ορισμένες φορές χρήσιμη και θετική, δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει πάντα. Και στην πραγματικότητα, η κριτική μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβής ή και καταστροφική. Τις περισσότερες φορές, όταν ασκούμε κριτική σε άλλους ο στόχος δεν είναι πραγματικά να τους βοηθήσουμε.

Στην πραγματικότητα, το ζητούμενο είναι να νιώσουμε εμείς καλύτερα. Η εποικοδομητική κριτική έχει ως στόχο να κάνει τον κόσμο καλύτερο και όχι να μας ανεβάσει ψυχολογικά. Η κριτική απέναντι στους άλλους είναι συχνά ένας αντιπερισπασμός – μια μορφή αναβλητικότητας που σας επιτρέπει να επικεντρώνεστε στα προβλήματα των άλλων αντί να ασχολείστε με τα δικά σας. Αν θέλετε να γίνετε πιο ασφαλείς συναισθηματικά, κατανοήστε τον πραγματικό ρόλο που παίζει η κριτική στη ζωή σας και λάβετε μέτρα για να εξαλείψετε εκείνη που δεν σας κάνει καλό.

Δίνουν σημασία σε όσα νιώθουν

Το να αγνοείτε τα συναισθήματά σας οδηγεί συχνά σε ανακούφιση τη στιγμή που τα νιώθετε. Μακροπρόθεσμα, όμως, είναι μια προετοιμασία για συναισθηματική ανασφάλεια και κακή σχέση με τον εαυτό σας. Είναι λογικό να αποφεύγουμε ό,τι μας προκαλεί πόνο και καμιά φορά και επιθυμητό. Όταν, όμως, αυτό γίνεται συνέχεια και καταντά συνήθεια τότε έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας. Όταν αγνοούμε τα συναισθήματά μας, μακροπρόθεσμα γινόμαστε πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι. Όλα τα πράγματα στη ζωή απαιτούν την ανοχή της δυσφορίας – το ίδιο και τα συναισθήματά μας.

Περιορίζουν τις αρνητικές σκέψεις και το overthinking

Όταν αφήνετε τις σκέψεις σας να κυριεύουν κάθε πτυχή της ζωή σας, τότε γίνεστε πιο ευάλωτοι στη συναισθηματική ανασφάλεια.

Καθημερινά σκεφτόμαστε δεκάδες χιλιάδες πράγματα. Πριν προλάβουμε να τελειώσουμε κάτι, νοητικά έχουμε ήδη πάει στο επόμενο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σκέψεις του «τι θα μπορούσε να έχει γίνει αλλιώς» ή του «τι θα γινόταν αν είχα πράξει διαφορετικά» και άλλες σκέψεις για τα περασμένα ή αντίστοιχες για το μέλλον. Όταν αφήνουμε τις σκέψεις να μας κατακλύσουν, χάνουμε τη ζωή.

Είναι σημαντικό να μην εμπιστεύεστε αυτόματα ότι μια σκέψη είναι είτε αληθινή, είτε χρήσιμη, είτε έχει νόημα. Το ανθρώπινο μυαλό είναι εξίσου πιθανό να παράγει παράλογες, μη χρήσιμες ή απλά τυχαίες σκέψεις όσο και το αντίθετο. Αν θέλετε να πάρετε τον έλεγχο της συναισθηματικής σας ζωής αντί να σας ελέγχει η σκέψη σας πρέπει να μάθετε να την ελέγχετε εσείς.

ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top