Εγγύηση για την υγιή νευροανάπτυξη του παιδιού αποτελεί η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms. Αρκεί μία φορά την εβδομάδα για την πρόληψη καθυστερήσεων στην ανάπτυξη των κινητικών και διανοητικών δεξιοτήτων του παιδιού μέσω της διατροφική παρέμβασης.
«Παρότι κάποιες νευροαναπτυξιακές διαταραχές έχουν γονιδιακό υπόστρωμα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες της υγείας μπορεί να αλληλεπιδρούν με τα γονίδια και να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξη» ανέφερε η Terrah Keck-Kester, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Penn State, επισημαίνοντας ότι η διατροφή και δη η κατανάλωση ψαριών, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.
Το μικροβίωμα και δύο ένοχα βακτήρια
Η ομάδα αξιολόγησε τη διατροφή 142 βρεφών στην ηλικία των 6 και 12 μηνών μέσα από την έρευνα “Infant Feeding Practices II Survey”, ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συλλέγοντας επιπλέον δείγματα σάλιου από τα βρέφη στους 6 μήνες για ποιοτικές και ποσοτικές μετρήσεις σχετικά με το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας.
«Επιλέξαμε το σάλιο λόγω της ευκολίας συλλογής κατά τις παιδιατρικές επισκέψεις ρουτίνας, της μικρής απόστασής του από τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και επειδή το στόμα αποτελεί ένα από τα πρώτα σημεία μικροβιακής επαφής για τα βρέφη που εξερευνούν τον φυσικό τους κόσμο» δήλωσε ο υπεύθυνος για την αλληλογραφία συγγραφέας Steven Hicks, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής στο Penn State.
Οι ερευνητές αξιοποίησαν επιπροσθέτως τις απαντήσεις γονέων στην Έρευνα για την Παιδική Ευημερία (Survey of Wellbeing in Young Children), ένα εργαλείο διαλογής αναγνωρισμένο από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για να προσδιορίσουν αν τα παιδιά είχαν αργή νευροανάπτυξη στην ηλικία 18 μηνών, καθυστέρηση δηλαδή στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως το τρέξιμο, η ομιλία και η κοινωνική αλληλεπίδραση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις στην ηλικία των 12 μηνών σχετίστηκαν με μη κατανάλωση ψαριών, καθώς και αυξημένη δραστηριότητα δύο βακτηρίων της στοματικής μικροχλωρίδας, των Candidatus Gracilibacteria και Chlorobi.
Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες
Η έρευνα συμπεριέλαβε την εξέταση παραγόντων καθοριστικών για την υγεία όπως το μητρικό άγχος, το οικογενειακό εισόδημα, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όσο και δημογραφικών μεταβλητών όπως η φυλή και η εθνικότητα, στοιχεία που υποδεικνύουν τη δυνατότητα συμπερίληψης των ψαριών στη διατροφή, εξήγησε η Keck-Kester.
Αν και επιβεβαιώθηκε η επίδραση ορισμένων μεταβλητών όπως η εθνικότητα, με ορισμένους πληθυσμούς πιο ευπαθείς στην καθυστερημένη ανάπτυξη, η κατανάλωση ψαριού μία φορά την εβδομάδα αποδείχθηκε προστατευτική για το σύνολο των παιδιών, με τη μικροβιακή ποικιλομορφία να ενισχύει τα οφέλη. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η μικροβιακή ποικιλομορφία μπορεί να είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και την αξιοποίηση βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών» δήλωσε ο Hicks.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις