Νέα ενδιάμεση συνεδρία στις 15 Φεβρουαρίου, σε σχέση με αίτημα αποκάλυψης μαρτυρικού υλικού από πλευράς υπεράσπισης και για σκοπούς προετοιμασίας της νέας εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, όρισε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στην ποινική υπόθεση που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου. Παράλληλα, το Δικαστήριο όρισε την 10η Ιουνίου ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ακρόασης των μαρτύρων, οι οποίοι ανέρχονται βάσει κατηγορητηρίου σε 32.
Κατά την σημερινή δικάσιμο, δόθηκε και η απάντηση μη παραδοχής στις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει από τον τρίτο κατηγορούμενο της υπόθεσης Αντώνη Αντωνίου. Συγκεκριμένα, ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του συγκατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση και πρώην Βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη δήλωσε πως δεν παραδέχεται τις κατηγορίες 4 και 5 σχετικά με συμφωνία για καταδολίευση και επηρεασμό αντίστοιχα, τις οποίες απήγγειλε η νέα εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας για την υπόθεση Χάρις Καραολίδου.
Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη συνεδρία του Κακουργιοδικείου στις 29 Δεκεμβρίου, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο κ. Τζιοβάνης δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν παραδέχονται τις πέντε κατηγορίες που τους απήγγειλε η τότε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Έλλη Παπαγαπίου, ενώ λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, ο τρίτος κατηγορούμενος Αντώνης Αντωνίου έλαβε μέσω του συνηγόρου του Αντρέα Πιττάτζιη νέα ημερομηνία για σήμερα, 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να απαντήσει και ο ίδιος επί του κατηγορητηρίου, όπως και έπραξε.
Εν συνεχεία, ο κ. Πιττάτζιης επιβεβαίωσε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι υπέβαλε, όπως είχε ενημερώσει ότι προτίθεται να πράξει κατά την προηγούμενη συνεδρία του Δεκεμβρίου, γραπτό αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με το οποίο ζητά την αποδέσμευση μαρτυρικού υλικού με τα πρακτικά των ενόρκων καταθέσεων μαρτύρων προς την Ερευνητική Επιτροπή για τα γεγονότα της υπόθεσης και αναφορές για ενέργειες και παραλείψεις της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, καθώς και το πόρισμα Νικολάτου βάσει του οποίου στοιχειοθετήθηκε η υπόθεση.
Προσέθεσε πως το αίτημα περιλαμβάνει και την κοινοποίηση επιστολής του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Γενικό Ελεγκτή, στην οποία το Υπουργείο εξέφραζε, σύμφωνα με τον κ. Πιττάτζιη, άποψη περί μη δέσμευσης του κράτους σχετικά με τη διαδικασία που αφορά τις κατηγορίες.
Από την πλευρά της, η κ. Καραολίδου επιβεβαίωσε την παραλαβή της παραπάνω επιστολής στις 15 Ιανουαρίου με συγκεκριμένο αίτημα, σχολιάζοντας σε συνέχεια αντίστοιχης τοποθέτησης της προκατόχου της ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχει θετική προσέγγιση για την κοινοποίηση κάποιων εγγράφων, ζητώντας παράλληλα επιπλέον χρόνο από το δικαστήριο για εξέταση του αιτήματος, δεδομένου και του πρόσφατου ορισμού της ως δημοσίου κατηγόρου στην υπόθεση.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και τοποθετούμενος εκ νέου, ο κ. Πιττάτζιης ζήτησε τον ορισμό ενδιάμεσης συνεδρίας για σκοπούς συγκεκριμενοποίησης του μαρτυρικού υλικού και παραδεκτών μαρτυρικών γεγονότων, προσθέτοντας πως, σε ό,τι αφορά τον πελάτη του, η εξέταση των μαρτύρων αναμένεται να περιλαμβάνει το πολύ 10-11 πρόσωπα, γεγονός που δύναται να συνεισφέρει στη σύντμηση της διαδικασίας.
Οι έτεροι συνήγοροι, Γιώργος Παπαϊωάννου και Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφεραν στις δικές τους τοποθετήσεις πως επί του παρόντος περιορίζονται στο υπάρχον μαρτυρικό υλικό, με τον κ. Τριανταφυλλίδη να σημειώνει πως για διευκόλυνση των διαδικασιών σχετικά με τα παραδεκτά γεγονότα, θα ήταν θετικός έναντι ενδεχόμενης προετοιμασίας εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής άτυπου εγγράφου, τονίζοντας ωστόσο πως ως υπεράσπιση προτίθεται να καλέσει όλους τους μάρτυρες κατά την ακροαματική διαδικασία.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαϊωάννου προσέθεσε ότι έχει θέσει με γραπτή του επιστολή ζήτημα αναφορικά με τον τεράστιο, όπως είπε, όγκο ηλεκτρονικών μηνυμάτων από διάφορες πηγές και προς διάφορους αποδέκτες, σχετικά με τους οποίους ενδέχεται να υπάρξουν ενστάσεις, συμπληρώνοντας πως θεωρεί χρήσιμο για την επίσπευση της διαδικασίας τον περιορισμό του αριθμού των μηνυμάτων και την κατάρτιση συγκεκριμένου καταλόγου τεκμηρίων.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όρισε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ακρόασης των μαρτύρων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, ανέρχονται βάσει κατηγορητηρίου σε 32, διαδικασία που θα συνεχιστεί επί καθημερινής βάσης με ώρα έναρξης 9.30 π.μ., πλην της εκάστοτε Τετάρτης, μέχρι την ολοκλήρωσή της, επεκτεινόμενη αν χρειαστεί και εντός του μηνός Ιουλίου.
Επιπλέον, σχετικά με το αίτημα αποκάλυψης μαρτυρικού υλικού, όρισε νέα ενδιάμεση συνεδρία για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 9.30 π.μ., παρουσία των κατηγορουμένων πλην του κ. Τζιοβάνη που ζήτησε και έλαβε μέσω του συνηγόρου του ειδική άδεια, ούτως ώστε η νέα εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του αιτήματος και προκειμένου το δικαστήριο να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο του προς κοινοποίηση υλικού.
Σημειώνεται ότι για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις