Ιταλοί ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις ασιατικές σφήκες, οι οποίες εξαπλώνονται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και σκοτώνουν τις μέλισσες.
Οι συγκεκριμένες σφήκες, που κατάγονται από τη νοτιοανατολική Ασία, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από δύο δεκαετίες, φτάνοντας στη Γαλλία πριν εξαπλωθούν στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου μετά την πρώτη εμφάνισή τους το 2012 προκαλούν καταστροφές στις βόρειες περιοχές της χώρας.
Η ασιατική σφήκα είναι ένας «αδηφάγος θηρευτής» με ικανότητα να σκοτώνει έως και 30 μέλισσες την ημέρα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Salvatore De Meo στην Il Messaggero.
«Από το 2004, αυτό έχει προκαλέσει σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», είπε. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελιού και τη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος.
«Λαθρεπιβάτης» από την Κίνα
Η Vespa velutina, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους, πιστεύεται ότι εισήλθε στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Μπορντό το 2004 σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε κεραμικά εισαγόμενα από την Κίνα. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εισβολείς κοστίζουν στη γαλλική οικονομία περίπου 30,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έντομα έχουν προκαλέσει πτώση της παραγωγής μελιού στην Πορτογαλία κατά 35% τα τελευταία χρόνια.
Στην Ιταλία, τα έντομα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Λιγουρία πριν εξαπλωθούν στο Πιεμόντε, την Τοσκάνη και, πιο πρόσφατα, στην Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο. Δεν είναι σαφές πόσο έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η ασιατική σφήκα την παραγωγή μελιού σε εθνικό επίπεδο, αλλά οι απώλειες στη Λιγουρία υπολογίζονται στο 50%, ενώ οι μελισσοκόμοι στην Τοσκάνη και το Βένετο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Michele Meridio, πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων στο Βένετο, δήλωσε ότι η ασιατική σφήκα είναι διαφορετική από την ανατολίτικη σφήκα ή Vespa orientalis, η οποία πλήττει περιοχές της νότιας Ιταλίας.
«Μια ανατολίτικη σφήκα μπορεί να επιτεθεί σε ένα μόνο μελίσσι, ενώ μία ασιατική επιτίθεται σε πολλά μελίσσια ταυτόχρονα», είπε. «Σκοτώνουν τις μέλισσες με τέτοια απίστευτη ταχύτητα – τις διαμελίζουν και φέρνουν τα υπολείμματα πίσω στις δικές τους φωλιές για να ταΐσουν τα μικρά τους – που οι μέλισσες δεν εγκαταλείπουν πλέον τις κυψέλες τους».
ΠΗΓΗ: CNN.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις