Νεοφυής επιχείρηση από την Κίνα παρουσίασε μια νέα μπαταρία που, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς να χρειάζεται φόρτιση ή συντήρηση.
Η Betavolt, με έδρα το Πεκίνο, δήλωσε ότι η πυρηνική μπαταρία της είναι η πρώτη στον κόσμο που υλοποιεί σμίκρυνση της ατομικής ενέργειας καταφέρνοντας να συμπιέσει 63 πυρηνικά ισότοπα σε μια μικρή μονάδα όσο ένα νόμισμα.
Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Η εταιρεία αναφέρει ότι η μπαταρία της επόμενης γενιάς έχει ήδη εισέλθει στο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών και θα παραχθεί μαζικά για εμπορικές εφαρμογές όπως τηλέφωνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας Betavolt μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες παροχής ενέργειας μακράς διάρκειας σε πολλαπλά σενάρια, όπως η αεροδιαστημική, ο εξοπλισμός τεχνητής νοημοσύνης, ο ιατρικός εξοπλισμός, οι μικροεπεξεργαστές, οι προηγμένοι αισθητήρες, τα μικρά drones και τα μικρορομπότ», ενημερώνει.
«Αυτή η νέα ενεργειακή καινοτομία θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ηγετικό πλεονέκτημα στο νέο γύρο της τεχνολογικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης».
Φιλικές προς το περιβάλλον
Η Betavolt δηλώνει ότι η πρώτη της πυρηνική μπαταρία μπορεί να αποδώσει 100 μικροβάτ και τάση 3V ενώ έχει διαστάσεις 15x15x5 mm, ωστόσο σχεδιάζει να παράγει μια μπαταρία ισχύος 1 watt μέχρι το 2025.
«Η μπαταρία που ανέπτυξε η Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν έχει εξωτερική ακτινοβολία και είναι κατάλληλη για χρήση σε ιατρικές συσκευές», σημειώνει η εταιρεία.
«Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και μετά την περίοδο διάσπασης τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού το οποίο δεν είναι ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ή ρύπανση για το περιβάλλον», συμπληρώνει.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές χημικές μπαταρίες, είναι μη εύφλεκτες και ανθεκτικές στις φυσικές βλάβες. Μάλιστα, η παραγωγή ισχύος τους παραμένει ανεπηρέαστη από ακραίες θερμοκρασίες (-60C έως 120C) ή αλλαγές στις συνθήκες λειτουργίας.
Ξεχάστε την φόρτιση στο κινητό σας
Ιστορικά, οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας χρησιμοποιούνταν κυρίως στην αεροδιαστημική, λόγω του μεγέθους και του κόστους τους. Πλέον θα είναι ικανές να τροφοδοτούν συσκευές όπως τα smartphones επ’ αόριστον, χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης. Φυσικά, το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό, με το ρυθμό που αλλάζουμε κινητά τηλέφωνα και με την ευκολία που αυτά φορτίζονται, ίσως να μην αποτελεί το δυνατό της σημείο.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις