ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Η Τουρκία να αντιληφθεί πως είναι προς όφελος της η επίλυση του Κυπριακού

ΠτΔ: Η Τουρκία να αντιληφθεί πως είναι προς όφελος της η επίλυση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σήμερα(13/9) σαφές και έστειλε ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, που όπως σημείωσε, είναι πια εμπλεκόμενοι στον τρόπο λύσης ή και στη μορφή της λύσης, πως δεν είναι αρκετή η δική μας βούληση που είναι δεδηλωμένη 41 χρόνια, δεν είναι ακόμα αρκετή η βούληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, αλλά αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι, και ιδιαίτερα να στραφούν προς εκείνη την πλευρά, είναι η Τουρκία.

Σε επιμνημόσυνο του λόγο στο μνημόσυνο πεσόντων του Τάγματος Επιστρατεύσεως 336, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στη Λευκωσία είπε πως “δεν είναι αρκετές οι δηλώσεις περί αποφασιστικότητας για λύση. Χρειαζόμαστε σημεία και δείγματα γραφής από την Τουρκία”.

Και θέλω να ελπίζω, συνέχισε, ότι μέσα από τις πολλαπλές προσπάθειες που καταβάλλουμε τόσο ως Κυβέρνηση, ως Προεδρία, αλλά και ως πολιτικές δυνάμεις, θα πετύχουμε επιτέλους να αντιληφθεί η Τουρκία πως είναι προς ίδιον όφελος αν επιτέλους επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στην Κύπρο, αν εξευρεθεί μια διαρκής και βιώσιμη λύση, αν διασφαλίσουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

“Θα είναι προς όφελος της διότι θα αποκαταστήσει ή θα βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, θα είναι προς όφελος της για την ευρωπαϊκή της πορεία, θα είναι προς όφελος της για τις ενεργειακές της ανάγκες και, συνεπώς, θα είναι ιδιαίτερα προς όφελος της διότι θα δημιουργηθεί, σε μια ασταθή περιοχή, ένα μοντέλο κράτους όπου θα μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά, να συνδημιουργούν και να προκόβουν οι όποιες εθνότητες, οι όποιες θρησκείες, οι όποιοι πολίτες”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “με κάθε λεπτομέρεια ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς με κείμενα και γνωματεύσεις, πως μέσα από το διάλογο που διεξάγουμε επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος με νέα ομοσπονδιακή δομή”. 

Ένα κράτος, σημείωσε, με δύο περιφέρειες, όπου εφαρμόζοντας την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουν τον πρώτο λόγο οι δύο κοινότητες, η κάθε μία στη δική της περιφέρεια, έχοντας, όμως, πάντοτε υπόψη μας  την απαρέγκλιτη και με αυστηρότητα προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες σε όποια πολιτεία κατοικούν ή ανήκουν.

“Αναφέρομαι στις κοινότητες που συνομιλούν προκειμένου μέσα από τη μετεξέλιξη να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ενός κράτους, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα πάψει στιγμή να είναι. Ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ που δεν θα πάψει ποτέ να είναι, ενός κράτους που έχει συνάψει διεθνείς συνθήκες που θα συνεχίσουν να ισχύουν, ενός κράτους που δεν θα  υστερεί των υπολοίπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε, κατέστησα απολύτως σαφές πως, δυστυχώς, το Κυπριακό και η ιστορία διαπραγμάτευσης του δεν ξεκίνησε τις μέρες αυτές - το Κυπριακό έχει παρελθόν το οποίο, δυστυχώς, διαμορφώνει δεδομένα, τα οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοεί εάν θέλει πραγματικά να  αντιμετωπίζει την πραγματικότητα.

Η σημερινή καθ’ όλα απαράδεκτη κατάσταση, συνέχισε, δεν διαιωνίζει μόνο την κατοχή και τη διαίρεση, αλλά αλλοιώνει και το δημογραφικό χαρακτήρα της κατεχόμενης γης - οδηγεί στο ξεπούλημα περιουσιών, αφήνει στην ερήμωση και την καταστροφή τα θρησκευτικά μας μνημεία και κάθε τι που θυμίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

“Είναι με προσοχή που συχνά ακούω πως είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής. Αυτό που με λύπη παρατηρώ είναι πως ποτέ δεν άκουσα ποια θα είναι αυτή η νέα στρατηγική. Είμαι έτοιμος να ακούσω νέες προτάσεις, νέες εισηγήσεις αλλά και τακτικές. Δεν είμαι όμως έτοιμος να αρχίσω εγώ ο ίδιος να αποδομώ τη χαραγμένη από κοινού στρατηγική που χάραξε το Εθνικό Συμβούλιο. Θεωρώ πως κάτι ανάλογο θα οδηγούσε στην παγίωση των τετελεσμένων και στην επίτευξη των στόχων που η Τουρκία θα επιθυμούσε”, πρόσθεσε

Την ίδια ώρα, είπε, διαβάζω και ακούω καθημερινά για ανησυχίες. “Θα ήθελα να σας πω με κάθε ειλικρίνεια πως και εγώ ανησυχώ. Αλλά δεν θα επιτρέψω ποτέ, να επικρατήσει ο παραλυτικός φόβος, μπροστά στην επιθυμία μου να δω την πατρίδα μας να επανενώνεται. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα, ενότητα και κοινή δράση. Δεν αρκεί να καταθέτουμε ανησυχίες και να προτείνουμε συνθήματα. Τα συνθήματα διακηρύσσουν το στόχο, αλλά δεν απαντούν στον τρόπο επίτευξης του”, σημείωσε.

Έχουμε μπροστά μας, συνέχισε, ένα παράθυρο ευκαιρίας. “Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για λύση. Είμαι όμως βέβαιος πως η επόμενη ευκαιρία θα είναι υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, σίγουρα δυσμενέστερες για μας, αφού ο χρόνος αφήνει το στίγμα του στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού και αυτό αποτελεί αναντίρρητη δυστυχώς διαπίστωση”, πρόσθεσε.

Τώρα είναι η ώρα, είπε ο Πρόεδρος, να αποφασίσουμε αν θα πάμε μπροστά, αν θα αλλάξουμε την ιστορία της χώρας μας ή θα παραμείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν.

“Και εγώ θέλω να σας ενημερώσω, ότι είμαι αποφασισμένος με τόλμη να δώσω την ειρηνική μάχη στη βάση των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Είμαι αποφασισμένος να αγωνιστώ για να απαλλάξω τη χώρα μας από την κατοχή και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Είμαι αποφασισμένος να δω την πατρίδα μου ελεύθερη και επανενωμένη. Να δω να κτίζεται ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος με προοπτική ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους τους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”, συμπλήρωσε.

Αυτό που επιθυμώ, και θέλω να το επαναλάβω, και νομίζω όλοι το γνωρίζουμε, είπε, είναι πως για να πετύχουμε σε αυτή τη μάχη χρειάζεται ενότητα – η βάση της ενότητας υπάρχει και είναι το κοινό ανακοινωθέν, η κοινή συναπόφαση, της 19ης Σεπτεμβρίου του 2009.

Τα μνημόσυνα των ηρώων μας, σημείωσε, δεν είναι απλά η αφορμή για να δημιουργούνται εικόνες, είναι η αφορμή για να αποδώσουμε τις τιμές με έργα, προκειμένου να δικαιώσουμε τη θυσία τους.

Μας έλαχε να ζούμε, είπε, σε έναν τόπο, όπου όπως λέει και ο ποιητής, «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί».  “Ζούμε σε μία πατρίδα, όπου η ιστορία γυρίζει δύσκολα τις ποτισμένες με αίμα, βαριές της σελίδες.  Μία τέτοια σελίδα και τους ανθρώπους που την έγραψαν τιμούμε σήμερα, ενθυμούμενοι τους νεκρούς αγωνιστές του 336 Τάγματος Επιστρατεύσεως, αλλά και τους ήρωες του 211 Τάγματος Πεζικού, τους ανθρώπους στους οποίους -δεν είναι υπερβολή να πούμε- πως η Λευκωσία χρωστά σε  μεγάλο βαθμό  την ελευθερία της”, πρόσθεσε.


Σαράντα πέντε νέοι πατριώτες νεκροί, είπε, πιστοί στον όρκο τους και στις διαταγές που πήραν, δεν έκαναν πίσω,  κράτησαν τις θέσεις τους και παρά την αδυσώπητη εναντίον τους ισορροπία δυνάμεων  κατάφεραν να αποτρέψουν εκείνο που φαινόταν αναπότρεπτο: την πτώση της Λευκωσίας, χαρίζοντας μας τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε γρήγορα,  σταθερά και αποφασιστικά την ελπίδα και τον αγώνα μας για επιστροφή γιατί η ελευθερία που μας χάρισαν δεν έχει άλλο νόημα από αυτό.

Είπε ότι η ιστορία του 336 Τάγματος Επιστρατεύσεως είναι πραγματικά ιστορία τιμής και αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνα των ημερών.


Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός η οποία ποτέ δεν έγινε σεβαστή από τις τουρκικές δυνάμεις. Την 23η Ιουλίου, το 336 Τάγμα Επιστράτευσης  τάσσεται επί της Πράσινης Γραμμής όπου έμελλε να γράψει ιστορία τιμής, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Οργανώνουν τις θέσεις τους και ενισχυμένοι με  λόχους άλλων Ταγμάτων της περιοχής, όπως το 211 Τάγμα Πεζικού, και υπό τις διαταγές του  τότε Ταγματάρχη Δημήτριου Αλευρομάγειρου – τον οποίο ο ΠτΔ καλωσόρισε δηλώνοντας ότι θεωρεί τιμή του που τον καλωσορίζει και του απεύθυνε εκ μέρους της Πολιτείας ευγνωμοσύνη γιατί με το σχεδιασμό και την παρουσία του Τ.Ε. και των λόχων στην περιοχή, ανέλαβε την ευθύνη φύλαξης ενός μετώπου 3,5 χιλιομέτρων έχοντας στις τάξεις του  μόλις 1100 άντρες και περιορισμένο οπλισμό.

Εδώ ήταν που δόθηκαν οι πιο σκληρές μάχες. Από τις 14 έως τις 17 Αυγούστου αντιστάθηκαν στις επιθέσεις που δέχονταν από πεζικό και άρματα μάχης αποτρέποντας κάθε τουρκική προσπάθεια. 

Σε αυτές τις μάχες απέναντι στη συντριπτική υπεροπλία του Αττίλα, κάτω υπό διαρκή καταιγισμό πυρών βαρέων όπλων,  το 336 Τάγμα Επιστρατεύσεως έχασε μόλις 100 μέτρα εδάφους και δύο φυλάκια στην περιοχή του σχολείου Αγίου Παύλου.

Αυτή όμως η ηρωική αντίσταση στοίχισε τη ζωή σε 45 λεβέντες. Εκατόν είκοσι άλλοι αξιωματικοί και στρατιώτες τραυματίστηκαν”.

Στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Παύλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια Μνημείου στην μνήμη των πεσόντων του 1974 του Συνδέσμου Πολεμιστών του 336 Τ.Ε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top