ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έπεσαν» σε παγίδες οι καταναλωτές: Από εταιρείες «φαντάσματα» και προϊόντα που «χάνονται» μέχρι χρήματα που δεν τους επιστράφηκαν

«Έπεσαν» σε παγίδες οι καταναλωτές: Από εταιρείες «φαντάσματα» και προϊόντα που «χάνονται» μέχρι χρήματα που δεν τους επιστράφηκαν

Εν μέσω της δυσβάσταχτης ακρίβειας που επικρατεί εδώ και καιρό, τεράστια αύξηση σημείωσαν τα παράπονα των καταναλωτών το 2023, σε σχέση με το 2022.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου ανέφερε ότι η περισσότερη αύξηση στα παράπονα παρατηρείται στην πολιτική επιστροφών, για την οποία δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αφού επαφίεται στην πολιτική της κάθε επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι, ένας καταναλωτής πρέπει να είναι ενήμερος για την πολιτική επιστροφής του καταστήματος πριν προβεί σε αγορά προϊόντος για να γνωρίζει αν μπορούν να του επιστραφούν τα χρήματα.

«Μια ενέργεια που έχουμε κάνει σε σχέση με την περίοδο των εκπτώσεων είναι να θέσουμε την άποψη μας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ώστε ο κώδικας καταναλωτικής δεοντολογίας, ο οποίος ρυθμίζει ζητήματα που η νομοθεσία δεν ρυθμίζει, να αποκτήσει δεσμευτική από καθοδηγητική ισχύ προς τις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο όταν οι καταναλωτές αγοράζουν κάτι πριν την περίοδο των εκπτώσεων και το επιστρέφουν την περίοδο των εκπτώσεων να γνωρίζουν το ποσό που θα λάβουν πίσω, αν δηλαδή θα λάβουν το αρχικό ποσό που έχουν πληρώσει ή την μειωμένη τιμή του προϊόντος», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με την ακρίβεια και το κόστος ζωής, η κα. Χρήστου ανέφερε ότι υπάρχουν αυξημένα παράπονα το 2023 διότι πρόκειται για μια περίοδο που τερματίστηκε η επιδότηση στο ρεύμα και στα καύσιμα.

«Ήταν αναμενόμενο να αντιδράσουν οι καταναλωτές. Επίσης παράπονα έγιναν σε σχέση με την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ αφού είδαμε ότι επιχειρήσεις προχώρησαν στην αύξηση των τιμών λίγο πριν εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την κα. Χρήστου αφορά τις διαδικτυακές απάτες, όπου καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά δεν τα λαμβάνουν ποτέ αφού «χάνονται».

«Έχουμε να κάνουμε με τις εταιρείες φαντάσματα οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τρίτες χώρες. Οι καταναλωτές μπαίνουν σε διαφήμιση που εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αγοράσουν ένα προϊόν χωρίς να μελετήσουν τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα, χωρίς να ρωτήσουν άλλους καταναλωτές αν έχουν αγοράσει προϊόντα και τα έχουν παραλάβει από την συγκεκριμένη σελίδα, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα απάτης και να μην λαμβάνουν ποτέ τα προϊόντα που παραγγέλλουν», εξήγησε.

Σε σχέση με τις εγγυήσεις προϊόντων, η κα. Χρήστου ανέφερε ότι αποτελεί την κλασική κατηγορία για την οποία ο Σύνδεσμος Καταναλωτών λαμβάνουν παράπονα.

«Τονίζουμε στους καταναλωτές, πριν πάρουν ένα προϊόν από μια επιχείρηση, να λαμβάνουν υπόψη τους την αξιοπιστία της επιχείρησης και κατά πόσο μπορεί να τους εξυπηρετήσει σε περίπτωση που επικοινωνήσουν μαζί της για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Σε περιπτώσεις, όταν ένας καταναλωτής απομακρυνθεί από το ταμείο, είτε δεν του απαντούν είτε καθυστερούν να του επιδιορθώσουν τα προϊόντα», επεσήμανε.

Άλλος λόγος που οδήγησε στις αυξήσεις στα παράπονα των καταναλωτών, σύμφωνα με την κα. Χρήστου, είναι η αδυναμία της Υπηρεσίας Προστασίας καταναλωτών να εφαρμόσει αποτελεσματικά τον νόμο.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ευρωπαίος νομοθέτης προβλέπει επιβολή προστίμου μέχρι και 3 εκατομμύρια για θέματα που αφορούν παραβάσεις των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Βλέπουμε παρόλα αυτά ότι το Υπουργείο Εμπορίου όχι μόνο προχωρά σε χαριστικά πρόστιμα αλλά και εκεί που επιβάλλεται ψηλό πρόστιμο ασκείται από την επιχείρηση προσφυγή στον εκάστοτε Υπουργό ο οποίος μειώνει το πρόστιμο κατά το ήμισυ είτε το μηδενίζει», σημείωσε.

Παράλληλα, η κα. Χρήστου είπε ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι και πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι.

«Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή λέει ότι κάνει 28.000 ελέγχους τον χρόνο αλλά το θέμα δεν είναι να κάνεις μόνο πολλούς ελέγχους αλλά να κάνεις ποινικούς και σωστούς ελέγχους που να έχουν αποτέλεσμα», συνέχισε.

Καταληκτικά, η κα. Χρήστου ανέφερε ότι ρόλο στην αύξηση παραπόνων είχαν και οι ακυρώσεις πτήσεων που έγιναν λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Σε ποιες κατηγορίες αυξήθηκαν τα παράπονα καταναλωτών

Σημειώνεται ότι πρόσφατα δημοσιευθήκαν στοιχεία για τις βασικές κατηγορίες των παραπόνων (γραπτών και τηλεφωνικών) που υποβλήθηκαν στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών το 2023.

Δείτε εδώ τα παράπονα που έγιναν το 2023:

Οι τέσσερεις κατηγορίες παραπόνων που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2022, είναι οι κατηγορίες «πολιτική επιστροφών» με 166%, «Απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων» με 161%, τα παράπονα που αφορούσαν την «Ακρίβεια και το κόστος ζωής» με 148% και οι «διαδικτυακές απάτες» με 111%.

Σημειώνεται ότι τα παράπονα των καταναλωτών για τα οποία δεν γίνεται ειδική αναφορά στον πίνακα, είναι και τα ακόλουθα:

- Γραφειοκρατία δημοσίων υπηρεσιών και/ή μη εξυπηρέτηση τους.
- Χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον τερματισμό της επιδότησης.
- Ισχυρισμοί για αυξημένη ένδειξη στους μετρητές της ΑΗΚ.
- Σε σχέση με την ακρίβεια και το κόστος ζωής, οι καταγγελίες αφορούσαν αυξήσεις σε τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κυρίως μετά την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και δυσκολίες καταναλωτών για αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών.
- Ως προς την πολιτική επιστροφών των επιχειρήσεων, τα παράπονα επικεντρώνονταν κυρίως σε επιστροφές προϊόντων γενικότερα και ειδικότερα, επιστροφές προϊόντων κατά τη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top