Η βρετανική αστυνομία ερευνά μια υπόθεση-ορόσημο που αφορά στον υποτιθέμενο βιασμό του άβαταρ (εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα) μιας έφηβης κοπέλας από αγνώστους σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας.
Σύμφωνα με το euronews, είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοια έρευνα για σεξουαλική επίθεση στο «metaverse», και έχουν προκύψει αντιδράσεις από άτομα που πιστεύουν ότι οι Αρχές οφείλουν να ασχολούνται μόνο με «πραγματικά» και όχι με «εικονικά» εγκλήματα.
Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, το θύμα, που ήταν συνδεδεμένο στο εικονικό σύμπαν φορώντας headset την ώρα της επίθεσης, δεν υπέστη κάποια σωματική βλάβη.
Οι βρετανικές Αρχές δεν αποκάλυψαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελιχθηκε η επίθεση στο metaverse, προκειμένου να προστατευτεί η ιδιωτικότητα της ανήλικης κοπέλας.
Παρόλο που η έφηβη δεν βίωσε σωματική κακοποίηση, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να υπέστη ψυχικό τραύμα συγκρίσιμο με εκείνο ενός θύματος βιασμού στην πραγματική ζωή.
«Υπάρχουν συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στο θύμα που μπορεί να το επηρεάζουν για πολύ περισσότερο καιρό από οποιεσδήποτε σωματικές βλάβες», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας στην Daily Mail.
Ωστόσο, οι βρετανικές αρχές ανησυχούν ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ορίζει τη σεξουαλική επίθεση ως μη συναινετικό «σωματικό άγγιγμα» με σεξουαλικό τρόπο, η δίωξη των υπόπτων (εφόσον τελικά εντοπιστούν) μπορεί να αποδειχθεί αδύνατη.
Η έρευνα δέχεται επικρίσεις από πολίτες που πιστεύουν ότι η αστυνομία δεν πρέπει να διαθέτει πόρους και χρόνο για τη διερεύνηση virtual εγκλημάτων, την ώρα που οι υποθέσεις βιασμών στην πραγματική ζωή συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι ξεκαθάρισε ότι θεωρεί σημαντική την έρευνα. «Ξέρω ότι είναι εύκολο να απορρίψει κανείς την υπόθεση ως μη πραγματική, όμως το όλο νόημα αυτών των εικονικών περιβαλλόντων είναι ότι είναι απίστευτα ρεαλιστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζοντας ότι το θύμα είναι μια ανήλικη κοπέλα που έχει βιώσει σεξουαλικό τραύμα, ο Κλέβερλι έκανε λόγο για σοβερές ψυχολογικές επιπτώσεις που απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς από τις Αρχές. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιος που είναι πρόθυμος να υποβάλει ένα παιδί σε ένα τέτοιο τραύμα ψηφιακά θα μπορούσε μελλοντικά να κάνει φρικτές πράξεις και στην πραγματική ζωή».
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις