ΔΙΕΘΝΗ

Διπλάσιες ροές μεταναστών προς την Ισπανία το 2023 σε σύγκριση με το 2022

Διπλάσιες ροές μεταναστών προς την Ισπανία το 2023 σε σύγκριση με το 2022

Ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν στην Ισπανία χωρίς τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα πέρυσι, αυξήθηκε κατά 82,1% σε σύγκριση με το 2022 και ανήλθε σε 56.852, λόγω των πρωτοφανών αφίξεων στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ετήσιος απολογισμός είναι ο μεγαλύτερος από το 2018, χρονιά κατά την οποία 64.298 μετανάστες είχαν αφιχθεί στη χώρα. Η Ισπανία είναι μια από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η περυσινή αύξηση οφείλεται κυρίως στην εισροή ρεκόρ που καταγράφηκε στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, το οποίο γνώρισε το 2023 τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση του.

Συνολικά, 39.910 μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νησιά αυτά που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, στ΄ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής, αριθμός αυξημένος κατά 154,5% σε σύγκριση με το 2022 που καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ του 2006. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex, οι μετανάστες αυτοί προέρχονταν κυρίως από το Μαρόκο και τη Σενεγάλη.

Η μεταναστευτική οδός προς τα Κανάρια Νησιά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με την ισπανική ΜΚΟ Caminando Fronteras που επικαλείται στοιχεία από κλήσεις παράτυπων μεταναστών που κινδύνευαν στη θάλασσα ή των οικείων τους, περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2018 έως το 2022 στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο ισπανικό αρχιπέλαγος από τις ακτές της Αφρικής.

Οι αφίξεις στην Ισπανία μέσω της Μεσογείου, από το Μαρόκο ή την Αλγερία, αυξήθηκαν κατά 19,1% πέρυσι σε σύγκριση με το 2022, σε 15.435 μετανάστες.

Εν αντιθέσει, ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια περνώντας τα υψηλά τείχη τους μειώθηκε κατά σχεδόν 46% σε 1.234. Οι δύο θύλακες, που βρίσκονται στη βόρεια ακτή του Μαρόκου, αποτελούν τα μόνα χερσαία σύνορα της ΕΕ στην Αφρική.

Η μείωση αυτή, που άρχισε το 2022, συνδέεται με την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου, βασικού εταίρου της Μαδρίτης στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε στα τέλη Δεκεμβρίου τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη της ΕΕ για μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος και του συστήματος ευρωπαϊκού ασύλου που είναι, όπως ο ίδιος δήλωσε, “θεμελιώδης” για την Ισπανία.

Παρά την αύξησή τους πέρυσι, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Ισπανία παραμένουν ωστόσο σχεδόν τρείς φορές χαμηλότερες από αυτές που καταγράφονται στην Ιταλία, κύρια πύλη εισόδου στην ΕΕ, σύμφωνα με την Frontex.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top