Η Ρωσία θα αντιδράσει «συμμετρικά» εάν η Δύση κατάσχει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που φυλάσσονται στις τράπεζές της, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» ο Ντμίτρι Μπιριτσέφσκι, διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν θα μιλήσω για συγκεκριμένα ποσά (αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας), αλλά ο όγκος των κεφαλαίων, στα οποία μπορούν να επεκταθούν τα ειδικά απαντητικά οικονομικά μας μέτρα είναι σημαντικός», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης για ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα στις ρωσο-δυτικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με τα δεσμευμένα περιουσιακά της στοιχεία.
«Φαίνεται ότι το σχήμα αμοιβαίας ανταλλαγής που έχει προταθεί από τη ρωσική πλευρά θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον για τους δυτικούς αντισυμβαλλομένους, των οποίων τα κεφάλαια βρίσκονται στη δικαιοδοσία μας σε λογαριασμούς τύπου S», διευκρίνισε ο Ντ.Μπιριτσέφσκι, σημειώνοντας ότι η συνεργασία απαιτεί την επιθυμία και των δύο μερών και «δεδομένης της αντιρωσικής θέσης της Δύσης και της θέσπισης νέων μονομερών κυρώσεων, είναι άσκοπο να προσπαθήσει κανείς να μαντέψει την αντίδραση των κυβερνήσεων ξένων χωρών, οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούσαν δυνητικά να συμμετάσχουν σε μια τέτοια ανταλλαγή».
Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διάλογο, αν οι δυτικές χώρες είναι έτοιμες γι' αυτόν, δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τα μηνύματα που προέρχονται από ΗΠΑ και ΕΕ μάλλον απαισιόδοξα για τα ρωσικά συμφέροντα.
«Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νομική βάση για την κατάσχεση των επενδυτικών κερδών από τα δεσμευμένα περιουσιακά μας στοιχεία. Εάν πιστέψουμε τις πληροφορίες που εμφανίζονται τακτικά στα ΜΜΕ, η Ουάσινγκτον φέρεται να έχει εφεύρει και να προωθεί ενεργά μια νέα φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό της ως θύμα της ρωσικής ειδικής επιχείρησης (σ.σ. στην Ουκρανία) και να κατασχέσει τα κρατικά αποθέματα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Μπιριτσέφσκι.
Σε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, πρόσθεσε, «δεν έχει σημασία η κλίμακα και το πού θα κατευθυνθούν στη συνέχεια αυτά τα κεφάλαια, για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας ή για να καλυφθούν οι τρύπες στους χρόνια ελλειμματικούς δυτικούς προϋπολογισμούς, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για κλοπή ρωσικής περιουσίας».
Σχολιάζοντας τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα, όπως των Financial Times, που αναφέρονται σε διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, ΕΕ και ΗΠΑ ως προς την κατάσχεση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα στην περιφρόνηση όλων των κανόνων και διατάξεων του διεθνούς δικαίου».
Όπως σημειώνει το «ΡΙΑ-Νόβοστι», «η ΕΕ και οι χώρες της G7 έχουν παγώσει σχεδόν τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο».
«Στα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία ανέφερε ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 είχε κερδίσει περίπου 3 δισ. ευρώ ως τόκους από την επένδυση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις», αναφέρει.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις