Η δημόσια εκπαίδευση χρειάζεται συνεχή στήριξη και εγρήγορση, είπε, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.
Η κ. Βασιλείου μίλησε στο ΚΥΠΕ για τα ζητήματα για τα οποία έχουν τροχοδρομηθεί λύσεις εντός του 2023, καθώς και για τις νέες προκλήσεις που η ΠΟΕΔ θα έχει να διαχειριστεί τη νέα χρονιά.
Ερωτηθείσα για τα ζητήματα που είχε η ΠΟΕΔ ενώπιον της το 2023 και για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα χρονιά 2024, η κ. Βασιλείου είπε ότι «πριν αναφερθούμε στις νέες προκλήσεις που η ΠΟΕΔ θα έχει να διαχειριστεί τη νέα χρονιά, αξίζει να αναφερθούμε σε τρία μεγάλα ζητήματα για τα οποία έχουν ήδη τροχοδρομηθεί λύσεις εντός του 2023».
Το πρώτο ζήτημα, συνέχισε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, αφορά στην επίλυση του θέματος της αγοράς υπηρεσιών και στην απαλλαγή των προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – ΔΡΑΣΕ και Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία- "από το απαράδεκτο αυτό καθεστώς", ενώ το δεύτερο ζήτημα αφορά στη σταδιακή αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων, σε βάθος τριετίας και αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2024.
«Η μείωση του αριθμού των έκτακτων εκπαιδευτικών θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το θέμα της έγκαιρης και σωστής στελέχωσης των σχολικών μας μονάδων. Το τρίτο θέμα αφορά στη σταδιακή εγκατάσταση κλιματιστικών, με τριετές πλάνο, στις αίθουσες διδασκαλίας. Ο χώρος όμως της εκπαίδευσης, είναι ένας χώρος που χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, αν ο στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση», συμπλήρωσε.
Κατά τη νέα χρονιά, είπε η κ. Βασιλείου, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρήζουν διαχείρισης «και ελπίζουμε να δούμε και σε αυτά να τροχοδρομούνται λύσεις».
Θέματα, σημείωσε, που αφορούν στη διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας των σχολικών μονάδων αλλά και θέματα που αφορούν διαχείριση προβλημάτων που χρονίζουν.
Όπως ανέφερε, ένα θέμα το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια την Οργάνωση, αφορά στην ενίσχυση της διευθυντικής ομάδας των σχολείων, δηλαδή των διευθυντών και των βοηθών διευθυντών, μέσα από την αύξηση του διοικητικού τους χρόνου.
«Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η καλύτερη διοίκηση των σχολικών μονάδων και η αποτελεσματικότερη διαχείριση της καθημερινότητας των σχολείων. Έχει ξεκινήσει ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να συμφωνηθεί πλάνο υλοποίησής του», πρόσθεσε.
Επιπλέον, είπε η κ. Βασιλείου, ένα άλλο θέμα το οποίο εκκρεμεί αφορά στην προς τα κάτω επέκταση της Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
«Είναι σημαντικό στους νέους σχεδιασμούς του ΥΠΑΝ να φαίνεται ξεκάθαρα ότι η εν λόγω πολιτική θα εφαρμοστεί κυρίως και μέσα από την αξιοποίηση και την ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Σχολείου, κάτι που αποτελεί και πάγια θέση της Οργάνωσης», συμπλήρωσε.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε, επίσης, ότι ανοιχτό παραμένει και το θέμα του εκσυγχρονισμού της ειδικής εκπαίδευσης.
«Ως Οργάνωση έχουμε ήδη καταθέσει τις θέσεις μας και αναμένουμε τη συνέχιση του διαλόγου. Ολοκλήρωση διαλόγου αναμένουμε και για το θέμα της αναβάθμισης του Προαιρετικού Ολοήμερου σχολείου. Και για αυτό το θέμα η ΠΟΕΔ έχει καταθέσει τις θέσεις της προς το ΥΠΑΝ και αναμένουμε μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου να καταλήξουμε σε συμφωνημένες λύσεις, διαδικασίες και πρακτικές που θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά τον θεσμό και θα επιλύουν προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα, αφορά στους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς και στη βελτίωση του πλαισίου εργασίας τους.
«Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί και το πρόβλημα που παρατηρείται και αφορά στην έλλειψη ενδιαφέροντος πλήρωσης αναγκών σε αντικαταστάσεις», είπε.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ σημείωσε και την ανάγκη έναρξης διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε ό,τι αφορά στο Νέο Σύστημα Διορισμών και στη διόρθωση των στρεβλώσεων που ως Οργάνωση καταγράφουν.
«Είναι σημαντικό οι διορθώσεις να γίνουν έγκαιρα και με τρόπο που δεν θα αδικούν κανένα συνάδελφο που βρίσκεται είτε στον κατάλογο διοριστέων, είτε στον κατάλογο διορισίμων. Σημειώνουμε ότι θέση της ΠΟΕΔ είναι η παραμονή και των δύο καταλόγων και μετά το 2027», συμπλήρωσε.
Τόνισε, ακόμη, ότι η δημόσια εκπαίδευση χρειάζεται συνεχή στήριξη και εγρήγορση.
«Καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες έτσι ώστε να μπορεί το κάθε παιδί, στη βάση των δικών του εκπαιδευτικών αναγκών, να έχει την εκπαίδευση που του αξίζει. Για να γίνει, όμως, αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης των εκπαιδευτικών μας από την Πολιτεία, με σωστές πολιτικές και πάντα κάτω από την οπτική με βάση την οποία η εκπαίδευση εκλαμβάνεται ως επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας και όχι ως δαπάνη», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις