LIKE ONLINE

Ερευνητές δημιούργησαν αλγόριθμο ο οποίος προβλέπει πόσα χρήματα θα βγάλεις αλλά και πότε θα πεθάνεις

Ερευνητές δημιούργησαν αλγόριθμο ο οποίος προβλέπει πόσα χρήματα θα βγάλεις αλλά και πότε θα πεθάνεις

Σε μια πρωτοποριακή αλλά και αμφιλεγόμενη εξέλιξη, επιστήμονες από τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία «life2vec», το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής και τα μελλοντικά κέρδη ενός ατόμου. Αυτή η καινοτομία, που λειτουργεί σαν ένα chatbot, βρίσκεται στα όρια της τεχνολογίας πρόβλεψης, προκαλώντας γοητεία αλλά και ηθικές ανησυχίες.

Το μοντέλο life2vec εκπαιδεύτηκε με τη χρήση ενός κολοσσιαίου συνόλου δεδομένων που προέρχεται από πάνω από έξι εκατομμύρια προφίλ πραγματικής ζωής, τα οποία υπερβαίνουν ολόκληρο τον πληθυσμό της Δανίας. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν διάφορους παράγοντες, όπως το επάγγελμα, το εισόδημα, το ιατρικό ιστορικό και την τοποθεσία κατοικίας. Με αυτές τις εκτεταμένες πληροφορίες, το μοντέλο φέρεται να μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και να προβάλει το εισόδημα ενός ατόμου.

Ενώ η τεχνολογία πρόβλεψης είναι συνηθισμένη σε τομείς όπως η διαφήμιση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προβλέπει πρότυπα συμπεριφοράς, το life2vec αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα. Αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνει τις δυνατότητες πρόβλεψης σε βαθιά προσωπικούς και υπαρξιακούς τομείς.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι τεράστιες και πολύπλευρες. Η Sune Lehmann, η επικεφαλής ερευνήτρια, εξέφρασε στο Newswise ανησυχίες σχετικά με τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημοκρατικό διάλογο γύρω από αυτή την τεχνολογία. Η Lehmann υπογράμμισε τη σημασία της εξέτασης του κατά πόσον τέτοιες εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με τις κοινωνικές επιθυμίες και τα ηθικά πρότυπα.

Ένας βασικός περιορισμός του life2vec, όπως σημείωσε η Lehmann, είναι η εξάρτησή του από τα δεδομένα της Δανίας, τα οποία ενδέχεται να μην είναι καθολικά εφαρμόσιμα. Αυτό αναδεικνύει την πρόκληση της δημιουργίας μοντέλων που αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια διαφορετικούς παγκόσμιους πληθυσμούς.

Επιπλέον, η ικανότητα του μοντέλου να προβλέπει τον θάνατο και την οικονομική πορεία ενός ατόμου εγείρει δυσάρεστα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή και την ανθρώπινη επιθυμία να αντιμετωπίζει τέτοιες προσωπικές προβλέψεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει προφίλ χρησιμοποιώντας μια σειρά προσωπικών στοιχείων, κατηγοριοποιημένων σε συγκεκριμένους κωδικούς, για να κάνει τις προβλέψεις της. Ωστόσο, λόγω των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ευαίσθητης φύσης των δεδομένων, ο αλγόριθμος και τα υποκείμενα δεδομένα του δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό. Ο Lehmann δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να μοιραστούν ορισμένα ευρήματα πιο ανοιχτά, εξισορροπώντας την ανάγκη για διαφάνεια με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι νομικές επιπτώσεις του life2vec είναι επίσης σημαντικές. Στη Δανία, η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου για σκοπούς όπως οι αποφάσεις απασχόλησης ή η διαμόρφωση ασφαλιστικών πολιτικών ενδέχεται να αντιβαίνει στους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Αυτό αναδεικνύει τις ηθικές και νομικές προκλήσεις που θέτουν τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε ευαίσθητους τομείς όπως η προσωπική υγεία και τα οικονομικά.

Εν κατακλείδι, το life2vec αποτελεί απόδειξη των βαθιών δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως καταλύτης για κρίσιμες συζητήσεις σχετικά με τη διασταύρωση της τεχνολογίας, της ηθικής και της ιδιωτικής ζωής στην ταχέως εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή μας.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top