Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών κ. Ανδρέα Κυπριανού για το έτος 2022.
Επιδίδοντας την έκθεση του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών δεν έχει και δεν μπορεί να πάρει πολίτικες αποφάσεις, αυτές εναπόκεινται σε εσάς, εμείς απλώς υλοποιούμε τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Πρέπει να πω ότι ο ΚΟΑΠ είναι ένας σύγχρονος οργανισμός με θέσεις και με άποψη στα ευρωπαϊκά όργανα, έχει δεχθεί και δέχεται συνεχώς πολλαπλούς ελέγχους για επιβεβαίωση των έγκαιρων και έγκυρων πληρωμών στον αγροτικό κόσμο, προσπαθεί να αντλήσει στην ολότητα του τα κεφάλαια που προέρχονται από την ΕΕ, αλλά και να υλοποιήσει τις δικές σας εθνικές αποφάσεις, της εκάστοτε Κυβέρνησης, σε σχέση με τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.
Δεν έχω παρά να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία. Η συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας είναι άψογη.
Φέτος ο ΚΟΑΠ, μέσα από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το στρατηγικό σχέδιο της Κύπρου για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, θα προχωρήσει σε πληρωμές που υπερβαίνουν τα 100 εκ. ευρώ στον Κύπριο αγρότη, κτηνοτρόφο, μεταποιητή. Η κυπριακή αγροτική οικονομία περνά δύσκολα μέσα από όλες αυτές τις εξελίξεις που δεν έχουν να κάνουν με την Κύπρο, αλλά, πεδίον δόξης λαμπρό, είμαι αισιόδοξος ότι αν επικεντρωθούμε στα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου, την πιστοποίηση ακόμη περισσότερο των παραδοσιακών προϊόντων, θα έχει πολύ μεγάλο μέλλον η κυπριακή αγροτική οικονομία. Εξάλλου, γνωρίζετε καλύτερα από μένα, ότι αν μιλάμε για πάταξη της αστυφιλίας, αν μιλάμε για μια φυγόκεντρο που θα δημιουργηθεί από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο χρειάζεται, οπωσδήποτε πέραν των υποδομών υγείας, παιδείας και άλλων που φροντίζουν τα ανάλογα Υπουργεία, η δημιουργία αγροτικής οικονομίας που θα μπορέσει να κρατήσει τα νεαρά ζευγάρια στην ύπαιθρο.
Υπό μία άλλη ιδιότητα είχα ανοίξει αυτά τα θέματα και χαίρομαι που και η δική σας Κυβέρνηση προχωρά με πολύ συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της αγροτιάς, των αγροτικών κοινοτήτων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την προώθηση των κυπριακών αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι βλέπω την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση σας για επιπρόσθετη στήριξη στον Κύπριο αγρότη με βάση τις συνέπειες από την κρίση, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις συνέπειες που υπάρχουν μετά την κρίση του κορωνοϊού και εμείς είμαστε δίπλα σας πάντοτε να υλοποιήσουμε έγκυρα και έγκαιρα όλες αυτές τις πληρωμές είτε προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία είτε προέρχονται από τα κρατικά ταμεία είτε σε συνδυασμών και των δύο ταμείων».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η μέρα είναι σημαδιακή σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις. Πέραν από τούς σημαντικούς εθνικούς πόρους που διαχρονικά καταβάλλονται για τη γεωργία, για τον αγροτικό κόσμο γενικότερα, είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων γενικότερα, αλλά ειδικότερα στον συγκεκριμένο τομέα. Και το λέω αυτό διότι αύριο μεταβαίνω στις Βρυξέλλες, και ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε που μπορεί να οδηγήσει και σε διάρκεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Υπάρχουν νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ και μια από τις σταθερές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι από τη μια το ταμείο συνοχής, αλλά και η κοινή αγροτική πολιτική δεν πρέπει να μειωθούν σε καμιά απολύτως περίπτωση, διότι υπάρχουν χώρες που υποστηρίζουν ότι για τις δύο αυτές πολιτικές οι πόροι που δίνει η ΕΕ θα πρέπει να μειωθούν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο θέμα.
Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να δω τις πέντε αγροτικές οργανώσεις, είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο, αντιλαμβάνομαι τις προκλήσεις και τα αιτήματα τους, θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ήρθαμε με κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Σίγουρα αν αυτές οι προτάσεις μπορούσαν από οικονομικής πτυχής να ήταν περισσότερες, θα το κάναμε, αλλά όλοι κινούμαστε σε ένα πλαίσιο.
Και δεν είναι οι μόνες αποφάσεις που πήραμε για να αντιμετωπίσιμέ τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Όλο αυτό το διάστημα σχεδόν εννέα μηνών που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου πήραμε και άλλες αποφάσεις που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, είτε αφορούν την επιδότηση του νερού για τη δυτική Λευκωσία, είτε πολλές άλλες περιπτώσεις. Και δυστυχώς αφέθηκε ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, έχουμε φτάσει σε σημείο να είναι κάτω του 2% του ΑΕΠ της Κύπρου και βλέπουμε τις επιπτώσεις που υπάρχουν, και σαφώς επηρεαζόμαστε ως μικρή χώρα από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλα περιφερειακά και διεθνή δεδομένα. Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια στρατηγική για το πού θέλουμε να πάμε τον πρωτογενή τομέα.
Και η δική μας πρόθεση, η δική μας απόφαση είναι να αυξήσουμε το ποσοστό για τον πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ της χώρας και είναι για αυτό τον λόγο που – και χαίρομαι που υπήρξε θετική ανταπόκριση από τις αγροτικές οργανώσεις – συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, πέντε άτομα από τις αγροτικές οργανώσεις, πέντε άτομα από το Υπουργείο Γεωργίας και την Προεδρία, έτσι ώστε μέχρι την 1η Μαρτίου να καταλήξουμε σε ένα κοινό έγγραφο πολιτικής βάσει του οποίου θα δουλέψουμε.
Και, ναι, αναφέρθηκες προηγουμένως στην ύπαιθρο, είναι μια ολιστική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί που αγγίζει και άλλους τομείς, είτε το στεγαστικό είτε τα θέματα παιδείας είτε υγείας είτε το οδικό δίκτυο, έτσι ώστε να πετύχουμε τον μεγαλύτερο στόχο που είναι η αναγέννηση της υπαίθρου.
Χαίρομαι πάρα πολύ για την έκθεση, να είστε βέβαιος ότι θα τη μελετήσω και θα είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία».
Ακολούθως ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θέλω να σας ενημερώσω υπεύθυνα ότι ο ΚΟΑΠ έχει ξεκινήσει ήδη τις πληρωμές για τις εκταρικές επιδοτήσεις. Παρόλο που είμαστε στη νέα κοινή αγροτική πολιτική που επιβάλλει νέα μηχανογραφικά συστήματα, νέους ελέγχους, νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, εντούτοις έχουμε καταφέρει και εργάζονται οι υπάλληλοι του Οργανισμού μέρα και νύχτα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να πληρωθούν όλες οι εκταρικές επιδοτήσεις, τα ecoschemes, ήδη έχουν εξοφληθεί την προηγούμενη μέρα οι αιγοπροβατοτρόφοι, η ενιαία συνδεδεμένη στήριξη αιγοπροβάτων, τα επιπρόσθετα επτά εκατομμύρια που έχει εγκρίνει η Κυβέρνηση για το γάλα, συν άλλες μικρότερες χορηγίες, για εσπεριδοειδή, νερό στη δυτική Λευκωσία, για τον αραβόσιτο, και συνεχίζονται κανονικά και οι πληρωμές στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Άρα, διαβεβαιώνω τις αγροτικές οργανώσεις ότι πριν τα Χριστούγεννα, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, παρόλο που είμαστε σε νέα κοινή αγροτική πολιτική από φέτος, όλες αυτές οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά και προς αυτό έχουν δοθεί ρητές οδηγίες. Ήδη έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν έγκυρα και έγκαιρα όλες οι πληρωμές. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να θέσουμε εν κινδύνω ευρωπαϊκές χορηγίες προς την Κύπρο στα πλαίσια μιας επιτάχυνσης των πληρωμών, πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι που επιβάλλονται και για αυτό ελεγχόμεθα άλλωστε από ελεγκτικό όργανο ως ΚΟΑΠ, όμως η προσπάθεια είναι η πλήρης στήριξη στους αγρότες μας στη βάση και της απόφασης της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και με βάση τη θέληση μας να απορροφηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρωπαϊκό σεντ από τα ευρωπαϊκά ταμεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις