ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μήνας Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τη Λευχαιμία και Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών.

Μήνας Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τη Λευχαιμία και Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών.

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών που είναι η 19η Σεπτεμβρίου όπως έχει τεθεί από τη Διεθνή Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDA), το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει επιλέξει να αφιερώσει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο ως «Μήνα Λευχαιμίας», οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών.

Tο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους Κύπριους ασθενείς με λευχαιμία ή άλλες αιματολογικές κακοήθειες. Σήμερα, θέτοντας πλέον ένα δυναμικό όραμα «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία», το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα προσπαθεί και συνδυάζει τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, με στόχο να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά και άμεσα, τις ανάγκες των ασθενών. Ανάμεσα στους στόχους του είναι και η συνεχής ανανέωση και αναβάθμιση του Κυπριακού Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών, το οποίο λειτουργεί στο Κ.Ι. και που με 136,000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες είναι το πρώτο παγκοσμίωςσε αναλογία πληθυσμού.
 

Τι είναι η Λευχαιμία
Η λευχαιμία είναι μια ομάδα αιματολογικών κακοηθειών, στις οποίες νεοπλαστικοί κλώνοι ανώριμων κυττάρων του αίματος πολλαπλασιάζονται σε βάρος των φυσιολογικών κυττάρων. Καθώς τα φυσιολογικά κύτταρα του αίματος εξαλείφονται από το αίμα, προκύπτει αναιμία, λοίμωξη, αιμορραγία ή θάνατος. Υπάρχουν 4 κύριοι τύποι λευχαιμίας: οξεία μυελογενής (AML), οξεία λεμφοβλαστική (ALL), χρόνια μυελογενής(CML) και χρόνια λεμφοκυτταρική (CLL).Η λευχαιμία οφείλεται σε κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στην ανάπτυξη ανεξέλεγκτου κυτταρικού πολλαπλασιασμού, κυρίως σε γενετικές ή χρωμοσωμικές βλάβες στα αιμοποιητικά κύτταρα. Αυτές οι γενετικές βλάβες μπορούν να προκληθούν τυχαία ή από ιούς, ιονίζουσα ακτινοβολία, χημειοθεραπευτικά φάρμακα και τοξικά φάρμακα. Σπάνια, οι λευχαιμίες προκαλούνται από συγγενή ή κληρονομικά γενετικά σύνδρομα.Τα συμπτώματα της λευχαιμίας σχετίζονται με την ελάττωση των φυσιολογικών αιμοποιητικών κυττάρων στο μυελό των οστών που αυτό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία του οργανισμού, αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα και πυρετός με ή χωρίς διαπιστωμένη λοίμωξη. Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στα οστά και η παρουσία λεμφαδένων κυρίως στον τράχηλο, διόγκωση ήπατος και σπλήνας. Για την αντιμετώπιση των λευχαιμιών χρησιμοποιείται τόσο η χημειοθεραπεία όσο και η μεταμόσχευση μυελού των οστών. 

Μεταμόσχευση μυελού των οστών
Στη µεταµόσχευση µυελού των οστών γίνεται αντικατάσταση του µυελού των οστών του ασθενή µε µυελό από ένα υγιή δότη. Μετά τη µεταµόσχευση ο µυελός του δότη εγκαθίσταται µέσα στα οστά του ασθενή όπου και αρχίζει να παράγει φυσιολογικά υγιή κύτταρα. Για να γίνει η µεταµόσχευση χρειάζεται πρώτα να εντοπιστεί ένας δότης συµβατός µε τον ασθενή. Η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή γίνεται ανάµεσα στα αδέλφια του που έχουν πιθανότητα συµβατότητας 25%. Οι ασθενείς  που δεν βρίσκουν συµβατό δότη στο οικογενειακό τους περιβάλλον προχωρούν στην αναζήτηση µη-συγγενή συµβατού δότη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών στο www. Karaiskakio.org.cy

  • Κάθε 3 λεπτά ένα άτομο θα διαγνωστεί με κάποιο είδος καρκίνο του αίματος
  • Κάθε 10 λεπτά ένα άτομο πεθαίνει από κάποιο είδος καρκίνο του αίματος
  • Η Λευχαιμία με ποσοστό 26.9% αντιπροσωπεύει το πιο συχνό είδος καρκίνου σε παιδιά και ενήλικες κάτω των 20 ετών
  • Κάθε χρόνο 240,000 καινούργια  περιστατικά  αιματολογικών κακοηθειών καταγράφονται στην Ευρώπη
  • Στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχουν παραπεμφθεί συνολικά 3630 Κύπριοι ασθενείς για έρευνα εξεύρεσης δότη από το 2000 μέχρι σήμερα
  • 20% των ασθενών στην Κύπρο δεν βρίσκουν συμβατό δότη
  • Κάθε χρόνο δεχόμαστε αιτήσεις έρευνας εξεύρεσης δότη για 20,000 ασθενείς από άλλες χώρες
  • Κάθε χρόνο 20-30 εθελοντές δότες μυελού των οστών από το αρχείο του Κ.Ι. προσφέρουν μόσχευμα σε αντίστοιχο αριθμό ασθενών με λευχαιμία. Συνολικά 317 δότες του αρχείου μας πρόσφεραν μόσχευμα σε 26 διαφορετικές χώρες.
  • Στους πρώτους 8 μήνες του 2015, 29 εθελοντές δότες του αρχείου μας πρόσφεραν μόσχευμα στις ακόλουθες 12 χώρες: Κύπρος (3), Ελλάδα (1), Ιταλία (9), Γερμανία (5), Γαλλία (4), Βέλγιο(1), Φιλανδία (1), Ισραήλ (1), Αμερική (1), Ισπανία (1), Ρουμανία (1), Πολωνία (1).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top