Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι λεωφορειούχοι, μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Μεταφορών αναφορικά με την ακινητοποίηση 570 λεωφορείων σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, τα οποία δεν κατέχουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, «χάος» επικρατεί από τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η ακινητοποίηση των λεωφορείων, με πολλούς μαθητές και γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρείας λεωφορείων, μίλησε μεταξύ άλλων για την κατάσταση που επικρατεί με τους μαθητές που εξυπηρετούσε η εταιρεία του, τις ανησυχίες που υπάρχουν καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω αυτών των αποφάσεων.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές και γονείς
Όπως ανέφερε, «από την ημέρα που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Μεταφορών, η εταιρεία μας αναγκάστηκε να καθηλώσει επτά από τα εικοσιπέντε λεωφορεία μας. Αυτά τα επτά που έχουν καθηλωθεί όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυτά που πραγματοποιούσαν τα δρομολόγια σε σχολεία».
Η εταιρεία μας, συνέχισε, «εξυπηρετούσε 500 μαθητές οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για να πάνε στο σχολείο. Από την Κυριακή (03/12) το βράδυ είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους γονείς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση γιατί τους είναι δύσκολο να οδηγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο, γι’ αυτό και χρησιμοποιούσαν τα λεωφορεία μας».
«Τα χέρια μας είναι δεμένα εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Αρκετά παιδιά αναγκάστηκαν να μην πάνε καθόλου στο σχολείο και αυτό είναι ανεπίτρεπτο», τόνισε.
Δεν είναι εφικτό να εγκατασταθεί το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης
Ερωτηθείς σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης, ο ίδιος ανέφερε ότι, «κανένα από τα λεωφορεία που έχει η εταιρεία μας, δεν κατέχει αυτό το σύστημα. Μιλήσαμε με κάποιους ανθρώπους και κάναμε μια έρευνα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να εγκαταστήσουμε αυτό το σύστημα, όμως λόγω του ότι το κάθε λεωφορείο χρειάζεται το δικό του σύστημα που να ταιριάζει στον κάθε τύπο, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία».
«Μια ενδεικτική τιμή που λάβαμε από κάποια εταιρεία που μπορεί να εγκαταστήσει αυτά τα συστήματα στα λεωφορεία, αγγίζει τις 5,000 ευρώ τουλάχιστον για το κάθε λεωφορείο. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το ποσό είναι πολύ μεγάλο για μια εταιρεία που έχει μεγάλο στόλο από λεωφορεία. Επίσης, λόγω του ότι δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που να μπορούν να εγκαταστήσουν αυτό το σύστημα δεν μπορούμε να λάβουμε προσφορές και να δούμε ποια είναι η πιο συμφέρουσα ή αν υπάρχει πλαφόν, γι’ αυτό και ανησυχούμε για περιπτώσεις αισχροκέρδειας», είπε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση, πρόσθεσε, «είναι ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα’. Το να αντικαταστήσουμε τον στόλο μας με λεωφορεία που έχουν ήδη εγκατεστημένο το εν λόγω σύστημα δεν μπορεί να γίνει, και το να εμπιστευτούμε μια εταιρεία να τα εγκαταστήσει χωρίς να υπάρχει κάποιος που να είναι εξειδικευμένος σε αυτό το σύστημα για να μπορεί να τα ελέγχει κατά τον ετήσιο έλεγχο που γίνετε στα λεωφορεία, είναι επίσης ρίσκο».
Όπως ανέφερε, «όλα τα λεωφορεία, είτε τουριστικά ή σχολικά, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία όλοι όσοι εργαζόμαστε σε αυτόν τον κλάδο, τα πληρούμε. Αυτό το σύστημα που θέλει το Υπουργείο να εγκαταστήσουμε στα λεωφορεία είναι κάτι καινούργιο το οποίο, μέχρι πριν να γίνει το τελευταίο περιστατικό, δεν απαιτείτο», εξήγησε.
Πρόσθεσε ακόμα πως «αυτό που δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών ότι το καλύτερο σενάριο είναι η εγκατάσταση να γίνει μέσα σε δέκα ημέρες, αυτό δεν είναι εφικτό, μη σας πω και αδύνατο να γίνει. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο το παρουσίασαν. Για να γίνει αυτή η εγκατάσταση θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες με ένα χρόνο και αφού είχαν σκοπό να γίνει, ας μας προειδοποιούσαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που έλαβε χώρα και το πρώτο περιστατικό, για να μπορούμε να προετοιμαστούμε ανάλογα».
Αντιμέτωποι με τον φόβο για λουκέτο
Ερωτηθείς εάν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με το πώς πρέπει να χειριστούν την κατάσταση, πού να αποταθούν για την εγκατάσταση ή για το αν θα λάβουν κάποια βοήθεια από το Κράτος για να καλυφθούν τα έξοδα που πρέπει να γίνουν, απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι, «από την ημέρα που έχουν γίνει οι ανακοινώσεις ήμαστε σε σύγχυση. Δεν λάβαμε καμία ενημέρωση και ούτε ξέρουμε που να αποταθούμε. Προσπαθούμε να ενημερωθούμε με σκοπό να σώσουμε τις εταιρείες μας από μόνοι μας, καλώντας από δω και από εκεί».
«Εάν δεν βρεθεί μια λύση σε όλη αυτή την κατάσταση, πολλοί από εμάς που έχουν ιδιωτικές εταιρείες λεωφορείων κινδυνεύουν με λουκέτο. Μόνο από τα δρομολόγια που ακυρώθηκαν, χάνουμε γύρω στα 700 ευρώ την ημέρα και τώρα, είμαστε στην τρίτη μέρα ακινητοποίησης των λεωφορείων».
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει, πρόσθεσε, «είναι ότι εάν δεν μπορούμε να δουλέψουμε εξαιτίας αυτής της κατάστασης, από ένα σημείο και μετά, θα αναγκαστούμε να αρχίσουμε να διώχνουμε προσωπικό. Όπως ξέρετε, οι οδηγοί λεωφορείων είναι ήδη λίγοι και θα είναι δύσκολο, εάν διώξουμε άτομα, να βρούμε προσωπικό που να μπορεί να εκτελεί τα δρομολόγια στη συνέχεια. Εάν δεν βρεθεί αμέσως μια λύση, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Τα επόμενα βήματα
Ερωτηθείς για το ποια είναι τα επόμενα βήματα που σκέφτονται να κάνουν, απάντησε πως, «από πλευράς μας έχουμε κάνει κάποια τηλεφωνήματα γιατί θέλουμε να σώσουμε τις εταιρείες μας. Θέλουμε να βρούμε μια λύση. Επικοινωνήσαμε με διάφορα πολιτικά πρόσωπα και με κόμματα και ζητήσαμε τη βοήθειά τους στο θέμα, έτσι περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει».
«Εάν δεν βρεθεί μια λύση σύντομα, είμαστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουμε μέχρι και διαμαρτυρία μέσα στις επόμενες ημέρες. Καλούμε το Υπουργείο Μεταφορών να επικοινωνήσει μαζί μας και φροντίσει να βρεθεί μια λύση για να μπορέσουμε κι εμείς ως εταιρείες να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα που μας ζητούνται», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις