ΥΓΕΙΑ

Περάσατε κρυολόγημα; Καθαρίστε αμέσως αυτά τα 5 αντικείμενα στο σπίτι

Περάσατε κρυολόγημα; Καθαρίστε αμέσως αυτά τα 5 αντικείμενα στο σπίτι

Μπαίνοντας στο χειμώνα οι εξάρσεις του κοινού κρυολογήματος και των ιώσεων θα γίνονται όλο και πιο συχνές.

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς μας αρρωστήσει, πρωταρχικό μέλημα είναι τόσο η φροντίδα του, όσο και η πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης. Επειδή η περίοδος μεταδοτικότητας μπορεί να παραταθεί έως και δύο εβδομάδες, η απολύμανση των χώρων, αλλά και των κοινόχρηστων αντικειμένων, θα πρέπει να είναι σχολαστική. Η κίνηση αυτή θεωρείται σημαντική, τόσο για να προστατευτούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όσο και για να αποτραπεί μια δευτερεύουσα λοίμωξη.

Αν και ο καθαρισμός ολόκληρου του σπιτιού θα ήταν ιδανικός για να πείτε «αντίο» στα μικρόβια, ακολουθούν εκείνα τα αντικείμενα που γίνονται πιο συχνά εστίες μικροβίων και πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστούν.

Κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια

Επειδή η κρεβατοκάμαρα μπορεί γρήγορα να γίνει ένας από τους πιο μολυσμένους από μικρόβια χώρους του σπιτιού ενώ είστε άρρωστοι, είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε τη γενική καθαριότητα. Αφού λοιπόν αναρρώσετε, όλα τα σεντόνια θα πρέπει να αλλαχθούν και να πλυθούν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης των παθογόνων μικροοργανισμών.

Πετσέτες

Μέσα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως η ρινική καταρροή και ο βήχας, εκτοξεύονται σωματικά υγρά τα οποία συχνά καταλήγουν σε οικιακά αντικείμενα όπως οι πετσέτες. Επομένως, μαζί με τα σεντόνια του κρεβατιού και των μαξιλαριών, το ίδιο και οι πετσέτες θα πρέπει να αλλαχθούν και να πλυθούν, καθώς θα μπορούσαν να μεταφέρουν ίχνη της περασμένης λοίμωξης.

Σκεύη φαγητού και ποτού

Τα σκεύη φαγητού και ποτού μπορούν γρήγορα να φιλοξενήσουν μικρόβια. Επομένως, όχι μόνο θα πρέπει να αντικαθιστάτε αυτά τα σκεύη μετά από κάθε χρήση, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να μοιράζεστε φλιτζάνια και συσκευές με άλλους. Μετά τη νόσηση, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε καθαρίσει σχολαστικά, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης.

Ηλεκτρονικές συσκευές

Το τηλέφωνο, το λάπτοπ ή το τάμπλετ αποτελούν ορισμένες από τις πιο κοινές εστίες μικροβίων μέσα σε ένα σπίτι, πόσο μάλλον όταν τις χρησιμοποιήσατε περισσότερο όσο ήσασταν άρρωστοι. Κάποιο ειδικό απολυμαντικό για ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να σας επιτρέψουν να επαναχρησιμοποιήσετε τη συσκευή με ασφάλεια μετά από μια ασθένεια.

Κοινόχρηστες επιφάνειες

Οι πάγκοι του μπάνιου, τα πόμολα, οι διακόπτες και κάθε άλλος κοινόχρηστος χώρος του σπιτιού θα πρέπει να απολυμανθούν εκ νέου μετά την εκδήλωση της ασθένειας. Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να μείνουν μολυσματικά έως και μια εβδομάδα πάνω στις επιφάνειες, γι’ αυτό και χρειάζονται σχολαστικό καθαρισμό.

Σημαντικό θεωρείται, τέλος, να αερίζετε καλά κάθε χώρο του σπιτιού, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top