ΔΙΕΘΝΗ

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Θα επιμείνω σε συμφωνία για τα Γλυπτά»

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Θα επιμείνω σε συμφωνία για τα Γλυπτά»

Αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση επί των γλυπτών του Παρθενώνα παρά τη διπλωματική διαμάχη που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα μεταξύ των πρωθυπουργών Βρετανίας και Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Στο νεότερο επεισόδιο του podcast ‘Political Currency’ που συμπαρουσιάζει, με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ», ο κ. Όσμπορν είπε πως το «αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν είναι άμεσα σχετικό με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε».

Σημείωσε δε ότι η διαμάχη μετά από την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό από τον κ. Σούνακ κατέστησε σαφές πως «προφανώς ξέρουμε ότι δε θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική κυβέρνηση».

Επισημαίνοντας ότι και ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ είπε πως αν και στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο (που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο), ο κ. Όσμπορν αποφάνθηκε:

«Άρα για μένα ως πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω να επιμείνω στις προσπάθειές μας να φτάσουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες. Δύσκολο να το κάνουμε, υπάρχει πολλή ιστορία εδώ, αλλά νομίζω αξίζει να προσπαθήσουμε», σημείωσε.

Έκανε δε ξανά λόγο για «κάποιου είδους συμφωνία» με την οποία τα γλυπτά θα μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου, με αντάλλαγμα εκθέσεις άλλων αρχαιοελληνικών θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο.

Στην ερώτηση του συμπαρουσιαστή του Εντ Μπολς (σ.σ. πρώην σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών και σύζυγος της νυν σκιώδους υπουργού Εσωτερικών των Εργατικών Υβέτ Κούπερ που συνόδευσε τον Κιρ Στάρμερ στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Κ. Μητσοτάκη) αν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, ο κ. Όσμπορν εκτίμησε ότι οι πιθανότητες είναι «50:50».

Σχολίασε ότι υπάρχει λόγος που επί 200 χρόνια υπάρχει διαφωνία για το θέμα και που δεν έχει βρεθεί λύση. «Αλλά εργάζομαι σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθήσουμε να βρούμε αυτή τη λύση. Ποιος ξέρει; Νομίζω πως αν υπάρχει καλή θέληση θα έχουμε επιτυχία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου.

Είπε δε πως «δεν θέλουμε να αλλάξουμε το νόμο», αλλά και ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού ή του ηγέτη των Εργατικών, αναφέροντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ανεξάρτητο.

Το υπόλοιπο της αναφοράς του αφορούσε την ακύρωση της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ, τον οποίο επέκρινε.

Σχολίασε πως συχνά στην πολιτική ο κόσμος λέει ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία, «όταν βασικά τα κάνουμε θάλασσα».

Τόνισε δε: «Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα γιατί το Νούμερο 10 δεν ανέμενε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εγείρει τα Ελγίνεια Μάρμαρα». Συνέχισε σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης το έχει κάνει κάθε φορά που επισκέφθηκε τη Βρετανία και είχε και συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον.

Είπε επίσης στον κ. Μπολς ότι Μητσοτάκης και Σούνακ έχουν πολλά κοινά, δηλώνοντας έκπληξη για την απόφαση ακύρωσης της συνάντησης.

Ρωτώντας δε να μάθει τι έγινε, όπως ανέφερε, άκουσε «διάφορες θεωρίες»: από προσπάθεια περισπασμού της προσοχής των Τόρις από το μεταναστευτικό, μέχρι ότι ήταν προσπάθεια του πρωθυπουργού να κερδίσει ψηφοφόρους στις εκλογικές περιφέρειες του λεγόμενου «κόκκινου τείχους».

Ο κ. Όσμπορν εκτίμησε ότι οι ψηφοφόροι αυτοί, σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας, δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για τα γλυπτά, παρά μάλλον για το αν θα βρουν ραντεβού στο γιατρό πριν από τα Χριστούγεννα. Άρα, σχολίασε, δεν είναι βέβαιος ότι θα επρόκειτο για «λαμπρή στρατηγική» εκ μέρους του κ. Σούνακ.

Αν επρόκειτο απλά για αποτέλεσμα αψιθυμίας του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Τζορτζ Όσμπορν εκτίμησε ότι ο λόγος δεν ήταν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα έθιγε το θέμα των γλυπτών, αλλά μάλλον το ότι είχε συναντήσει τον κ. Στάρμερ μια μέρα νωρίτερα.

Κατέληξε δε λέγοντας πως με την κίνησή του ο Ρίσι Σούνακ «άνοιξε την πόρτα» στον Κιρ Στάρμερ να ακολουθήσει μία «αρκετά συντριπτική γραμμή επίθεσης» στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Τετάρτης. «Ποιος ακούστηκε σαν πρωθυπουργός; Ήταν ο Κιρ Στάρμερ, μιλώντας για τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για σημαντικά διεθνή ζητήματα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top