LIKE ONLINE

Η εργάσιμη εβδομάδα των πέντε ημερών πεθαίνει - Για επανάσταση μιλούν οι ειδικοί

Η εργάσιμη εβδομάδα των πέντε ημερών πεθαίνει - Για επανάσταση μιλούν οι ειδικοί

Ακόμα και αν, αργά ή γρήγορα, αρθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, φαίνεται πως η κανονικότητα στην οποία θα επιστρέψουμε δεν θα είναι αυτή που ξέραμε. Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία, σε συνδυασμό με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, έχουν αρχίσει να μεταμορφώνουν εντελώς το επαγγελματικό τοπίο, όπως υποστηρίζει ο Derek Thompson σε ένα νέο, ενδιαφέρον άρθρο του στο «Atlantic» με τίτλο «Η εργάσιμη εβδομάδα των πέντε ημερών πεθαίνει».

Ήδη βλέπουμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό εργαζομένων, ειδικά γυναίκες, να εγκαταλείπει τη δουλειά γραφείου του για να κυνηγήσει το όνειρό του, ή έστω μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σε σημείο κάποιοι να αποκαλούν τους Millennials «Γενιά της Παραίτησης». Κι αυτό είναι ένα μόνο από τα πράγματα που αλλάζουν, παρακινώντας τον Thompson να μιλήσει για «επανάσταση» στο χώρο εργασίας. Τι άλλο συμβαίνει, ή προβλέπεται να συμβεί, μέσα στα επόμενα χρόνια;

1. Η εργάσιμη εβδομάδα των πέντε ημερών πεθαίνει: Ενώ σε διάφορες χώρες, όπως στην Ισλανδία, δοκιμάζεται το μοντέλο της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Thompson, όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα της τηλεργασίας την Παρασκευή και τη Δευτέρα, με φυσική παρουσία στο γραφείο από Τρίτη έως Πέμπτη, που μπορεί να μη μειώνει τις εργάσιμες ώρες τους, αλλά τουλάχιστον τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, μάλιστα, πάνω από το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα προτιμούσε να συνεχίσει μόνιμα την τηλεργασία, ενώ το 14% θεωρεί ιδανικό ένα υβριδικό μοντέλο όπως το παραπάνω.

2. Η τηλεργασία ευνοεί την κινητικότητα των νέων εργαζομένων: Ένας από τους λόγους για τους οποίους διστάζουμε να αλλάξουμε δουλειά σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι στενές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με συναδέλφους με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα γραφείο για τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Σε έναν κόσμο όμως όπου η τηλεργασία επεκτείνεται, οι νέοι εργαζόμενοι επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους κυρίως μέσα από τα social media, όπου δεν είναι τόσο εύκολο ούτε να χτίσουν φιλίες ούτε να βρουν μέντορες. Έτσι, απουσία ισχυρών δεσμών με μια συγκεκριμένη εταιρεία, ευνοείται η κινητικότητά τους από δουλειά σε δουλειά, αφού αλλάζοντας εργασία δεν χρειάζεται πλέον να μετακομίσουν σε νέο επαγγελματικό περιβάλλον. Απλά, αποχωρούν από μια ομαδική συνομιλία στο Messenger και κάνουν join σε μια άλλη.

3. Μαραζώνουν οι περιοχές που φιλοξενούν επιχειρήσεις: Ήδη, στη Νέα Υόρκη αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν από τους εργοδότες να δώσουν κίνητρα στους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο φυσικό χώρο του γραφείου. Ο λόγος; Περιοχές που μέχρι πρότινος ζωντάνευαν και αναπτύσσονταν οικονομικά από όσους εργάζονταν εκεί, οι οποίοι είτε στη διάρκεια του ωραρίου τους ή είτε μετά το σχόλασμα από το γραφείο γέμιζαν τα τοπικά καφέ, εστιατόρια, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, έχουν αρχίσει να αδειάζουν και να μαραζώνουν. Ακόμα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς πλήττονται οικονομικά, καθώς η τηλεργασία περιορίζει τις μετακινήσεις, ειδικά προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

 ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top