Η ψήφιση του περί πολιτικών κομμάτων νόμου εντός του Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη προτεραιότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία προέβη σήμερα σε προγραμματισμό των εργασιών της μετά και τις θερινές διακοπές, καταρτίζοντας κατάλογο νομοθετικών, αλλά και θεσμικών θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθεί στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, η Επιτροπή προέβη σήμερα σε προγραμματισμό των εργασιών της, προσθέτοντας πως υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να δει, νομοθετικά αλλά και θεσμικά.
Το πρώτο νομοθέτημα, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η συζήτηση του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί, είναι ο περί πολιτικών κομμάτων νόμος, ένα θέμα «μείζονος σημασίας», γιατί εγείρονται θέματα που αφορούν τη διαφάνεια και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ υπάρχουν και οι συστάσεις της Επιτροπής GRECO. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.
«Ήταν έτοιμο να κλείσει πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, προέκυψε το θέμα με την τροποποίηση του ΔΗΣΥ, οριστικοποιήθηκε αυτή η εισήγηση και έτσι θεωρήθηκε ότι χρειάζεται ακόμα μία τουλάχιστον συνεδρία πριν πάει το θέμα στην Ολομέλεια. Στόχος είναι να γίνει μια προσπάθεια να πάει στην Ολομέλεια πριν το τέλος Σεπτεμβρίου ή το συντομότερο δυνατό» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ενόψει και της εισήγησης του ΔΗΣΥ ενδεχομένως να προκύψουν ζητήματα που επηρεάζονται από αυτήν και κάποιες πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν με επιπρόσθετες τροπολογίες.
«Στόχος είναι να κλείσει και το βασικό νομοσχέδιο και οι οποιεσδήποτε τροπολογίες από τα κόμματα την ερχόμενη Τρίτη ώστε να πάμε στην αμέσως επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας για ψήφιση του νόμου περί πολιτικών κομμάτων» εξήγησε.
Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον περί πολιτικών κομμάτων νόμο και το νομοσχέδιο θα πρέπει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Κυπριανού, σημειώνοντας πως αν οι εισηγήσεις του ΔΗΣΥ δεν ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, θα κατατεθούν ως τροπολογίες.
Όπως ανέφερε, ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει γραπτώς τις απόψεις του για συγκεκριμένα θέματα. Εισήγηση μας είναι η κατανομή της κρατικής χορηγίας στα πολιτικά κόμματα να γίνεται με αναλογικό τρόπο, αφού αναλογικό είναι και το σύστημα εκλογής μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να ελέγχονται οικονομικά όλοι οι συνδεδεμένοι οργανισμοί των κομμάτων, όπως και όλες οι δοσοληψίες των πολιτικών κομμάτων να γίνονται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να είναι πιο εύκολος ο έλεγχος, είπε.
«Θεωρούμε ότι αυτά τα τρία θέματα που έχουμε καταθέσει γραπτώς έχουν να κάνουν με την πλήρη εναρμόνιση της Κύπρος σε σχέση με τις κατευθυντήριες της GRECO», είπε ο κ. Κυπριανού.
Ανέφερε ότι ήταν απόφαση των υπολοίπων κομμάτων να μην οδηγήσουν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια πριν τις διακοπές. «Δεν είναι παρά μόνο προπαγάνδα ότι ο ΔΗΣΥ καθυστέρησε την ψήφιση του περί πολιτικών κομμάτων νόμου. Άλλοι την καθυστέρησαν επειδή δεν υιοθετούν αυτές τις πρόνοιες διαφάνειας τις οποίες έχουμε καταθέσει» είπε, επαναλαμβάνοντας την εισήγηση του ΔΗΣΥ να οδηγηθεί τώρα το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.
Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος η Επιτροπή προχωρεί άμεσα με τον περί πολιτικών κομμάτων νόμο.
Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την τροπολογία του ΔΗΣΥ, είπε ότι θα εξετάσουν το σύνολο των προτάσεων που κατατίθενται και θα αποφασίσουν αναλόγως. «Υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, που αφορούν επίσης τη χρηματοδότηση ή διατυπώσεις που ενδεχομένως να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε και επομένως θα δούμε συνολικά το όλο ζήτημα μέσα στις επόμενες βδομάδες».
Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα, με θεσμική διάσταση και τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια σε σχέση με τα κόμματα, ανεξαρτήτως των απαιτήσεων της Επιτροπής GRECO και των όποιων νουθεσιών γίνονται από θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Στόχος είναι το συντομότερο, ενδεχομένως μέσα στον Οκτώβριο, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» εξήγησε, προσθέτοντας ότι δεν είναι πολλά τα ανοικτά ζητήματα.
Σε παρατήρηση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έστειλε πρόσφατα επιστολή και καλούσε την Επιτροπή να ψηφίσει τη νομοθεσία, ενώ το Νοέμβριο η Επιτροπή GRECO θα αξιολογήσει κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώθηκε με τις συστάσεις της, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «η ανάγκη για διαφάνεια στη διαχείριση δημοσίου χρήματος είναι μια αναγκαιότητα και οι πρώτοι που την επιζητούν είμαστε εμείς. Αναφέρομαι στο ΑΚΕΛ και σε άλλα πολιτικά κόμματα. Επιπρόσθετα είναι πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα να κλείσουν αυτά τα ζητήματα» ανέφερε.
Ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε απαράδεκτο τον πρόσφατο τερματισμό της κρατικής χορηγίας προς γυναικείες πολιτικές οργανώσεις, μετά από σύσταση του Γενικού Ελεγκτή. «Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η εύρυθμη λειτουργία των γυναικείων οργανώσεων και άρα ενός κομματιού σημαντικού των δημοκρατικών διαδικασιών δε σχετίζεται με νόμους και δεν αναστέλλονται με τόση ευκολία αυτές οι κρατικές χορηγίες. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να κλείσει κι αυτό το ζήτημα αυτή την περίοδο» είπε.
Ερωτηθείς πώς τοποθετείται το ΔΗΚΟ στην τροπολογία του ΔΗΣΥ για τον περί πολιτικών κομμάτων νόμο, ο βουλευτής Μάριος Καρογιάν είπε ότι ο ίδιος έχει απόψεις και ότι θα υπάρξει συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Η κοινοβουλευτική ομάδα που είναι το αρμόδιο σώμα θα τις συζητήσει και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια. Και ελπίζω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί είναι όντως ένα ισχυρά θεσμικό ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει για να συνάδουμε και με αυτά που η GRECO λέει εδώ και αρκετά χρόνια και ο τόπος μας δυστυχώς δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, χωρίς βέβαια να είμαστε πάντοτε το πρότυπο, αλλά να μην είμαστε και το κακέκτυπο. Γι` αυτό το λόγο υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε γιατί τα θέλουμε εμείς και όχι γιατί μας τα επιβάλλουν κάποιοι άλλοι», σημείωσε.
Προγραμματισμός εργασιών της Επιτροπής
---------------------------
Πέραν του περί πολιτικών κομμάτων νόμου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι υπάρχουν δύο άλλα ζητήματα που κατά προτεραιότητα η Επιτροπή θα δει σε ό,τι αφορά τα νομοθετικά θέματα και αυτά είναι ο περί ασυμβίβαστου νόμος, που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τους θεσμούς, και για το οποίο η Επιτροπή θα προχωρήσει με πρόταση νόμου που θα αφορά γενικότερα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, και το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΚΥΠ, που επίσης θα πρέπει να κλείσει, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι παράλληλα η Επιτροπή θα συζητεί και θέματα που αφορούν τους θεσμούς, όπως η λίστα Λαγκάρντ, για το οποίο η Επιτροπή θα ζητήσει μια πρώτη ενημέρωση.
Θα ζητήσουμε, συνέχισε, σε κλειστή συνεδρία και ενημέρωση για το θέμα των διαδικασιών της FBME.
Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι ανάμεσα στα θεσμικά θέματα που θα συζητηθούν στην Επιτροπή είναι το θέμα της Uniastrum, καθώς και τα απορρέοντα από την έκθεση της Επιτροπής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Τεράστια ζητήματα για τα οποία η Επιτροπή Θεσμών οφείλει να κάνει τη δουλειά της» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και πίεση στις άλλες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να ολοκληρώνονται με ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς ρυθμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εκεχειρία στη Γάζα μετά από 465 ημέρες πολέμου - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
• Λευκός Οίκος: Η ανακοίνωση του για πρόσβαση ΚΔ σε τρία στρατιωτικά προγράμματα
• Yιοθετήθηκε από το ΣΑ ψήφισμα Ελλάδας-ΗΠΑ για Υεμένη και Ερυθρά Θάλασσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις