LIKE ONLINE

Ποιος ήταν τελικά ο Big Ben: Η ιστορία πίσω από το όνομα του διάσημου ρολογιού του Λονδίνου

Ποιος ήταν τελικά ο Big Ben: Η ιστορία πίσω από το όνομα του διάσημου ρολογιού του Λονδίνου

Είτε έχεις επισκεφθεί στο Λονδίνο είτε όχι, σίγουρα γνωρίζεις για την ύπαρξη του Big Ben. Το ίσως πιο διάσημο ρολόι του πλανήτη αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, αλλά και ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Γνώριζες, όμως, ότι αυτή η ονομασία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απλό παρατσούκλι για το συγκεκριμένο μνημείο και όχι το πραγματικό του όνομα;

Ο γνωστός πύργος με το ρολόι στην πρωτεύουσα της Αγγλίας ξεκίνησε να χτίζεται το 1843 και ολοκληρώθηκε 16 χρόνια αργότερα, το 1859. Με το όνομα Big Ben, αρχικά οι Άγγλοι αναφέρονταν στην τεράστια καμπάνα βάρους 13 τόνων που βρίσκεται στο εσωτερικό του και ηχεί κάθε ώρα.

Το όνομά της το οφείλει – σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή - στον Σερ Μπέντζαμιν Χολ, έναν Ουαλό πολιτικό μηχανικό που διετέλεσε μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ως Πρώτος Επίτροπος Έργων, ο Χολ επέβλεψε τα τελευταία στάδια της ανοικοδόμησης του Κοινοβουλίου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1834, και το όνομά του αναγράφεται στην καμπάνα που κρέμεται στον διάσημο πύργο του ρολογιού.

Ένα δημοσίευμα των Times του Λονδίνου από τις 22 Οκτωβρίου 1856, πάντως, ενισχύει τη συγκεκριμένη θεωρία. «Όλες οι καμπάνες, πιστεύουμε, βαφτίζονται πριν αρχίσουν να χτυπούν», ανέφερε η εφημερίδα καθώς η αρχική καμπάνα έφτανε στο Κοινοβούλιο, «και με αυτή την ευκαιρία, προτείνεται να ονομάσουμε τον βασιλιά των καμπανών μας "Big Ben" προς τιμήν του Σερ Μπέντζαμιν Χολ, του προέδρου του συμβουλίου των έργων, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το όνομα Big Ben χρησιμοποιείται λανθασμένα εδώ και δεκαετίες για να περιγράψει ολόκληρο τον πύργο του ρολογιού, ενώ ουσιαστικά αποτελεί παρατσούκλι μόνο της καμπάνας. Η επίσημη ονομασία του μεγάλου πύργου με το ρολόι ήταν Clock Tower μέχρι το 2012, όταν και μετονομάστηκε σε Elizabeth Tower προς τιμήν της συμπλήρωσης 60 χρόνων της θητείας της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο εκείνη την εποχή.

Αυτό το όνομα ισχύει μέχρι και σήμερα, αν και τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες γνωρίζουν και αναφέρονται στο ρολόι του Λονδίνου ως Big Ben.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top