Στους δώδεκα ανέρχονται οι σκελετοί που έχουν ανευρεθεί στον ομαδικό τάφο, στον κατεχόμενο Τράχωνα, ενώ τρεις σκελετοί έχουν ήδη εκταφεί για να δημιουργηθεί χώρος, ώστε να κινηθεί η εκταφή προς τα κάτω.
Όπως δήλωσε το απόγευμα ο Νέστορας Νέστορος, εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), οι αγνοούμενοι που ανευρίσκονται σχετίζονται με την περισυλλογή που έγινε στην ευρύτερη περιοχή Ομορφίτας, Νεάπολης και Τράχωνα, με την ε/κ πλευρά να τοποθετεί την περισυλλογή τους στις 23 και 24 Ιουλίου 1974.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ε/κ πλευράς, ο αριθμός των αγνοουμένων που αναζητείται, βάσει των χώρων εξαφάνισής τους, ανέρχεται σε σαράντα πρόσωπα που σχετίζονται με δέκα διαφορετικές υποθέσεις.
Στο στενό τάφο, βάθους δύο μέτρων στοιβάχτηκαν τόσο στρατιώτες, όσο και πολίτες, όπως μαρτυρεί ο ρουχισμός που εντοπίζεται.
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψή του στο σημείο της εκταφής, ο κ. Νέστορος είπε ότι η εκταφή προχωρεί κανονικά, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται να εντοπιστούν και άλλα αγνοούμενα πρόσωπα.
Είμαστε συγκρατημένοι όπως ήμασταν από την αρχή, ευελπιστώντας ότι θα εντοπίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αγνοουμένων, είπε.
Πρόσθεσε ότι στην εκταφή, στον Τράχωνα, η πλειοψηφία του ρουχισμού που έχει εντοπιστεί είναι στρατιωτικός.
Η εκταφή εξελίσσεται αργά, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Νέστορος, ο χώρος του τάφου είναι μικρός και έχει βάθος περίπου 2 μέτρων.
«Δημιουργήθηκε με μηχανικά μέσα ο τάφος, για να θαφτούν αυτά τα άτομα», είπε, και πρόσθεσε ότι «είναι περιορισμένος ο χώρος και φαίνεται τα πρόσωπα αυτά να είναι στοιβαγμένα».
Συμπλήρωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκταφή και οι επεκτάσεις που πρέπει να γίνουν, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε παρακείμενο δεύτερο σημείο, 60-70 μέτρα νοτιότερα.
Οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή ξεκίνησαν το 2009, ενώ η πρώτη άδεια από τον κατοχικό στρατό για εκταφή σε στρατιωτική ζώνη δόθηκε το 2014.
Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, μέσα από καταθέσεις Τουρκοκυπρίων, στις οποίες λέχθηκε ότι η περισυλλογή διήρκεσε 3-4 ημέρες, η ε/κ πλευρά τοποθετεί την περισυλλογή στις 23 και 24 Ιουλίου 1974. «Αν ισχύουν κάποια δεδομένα που λένε, πιθανόν σε κάποιο άλλο σημείο να βρίσκονται και κάποιοι άλλοι», είπε.
Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αρχεία της ε/κ πλευράς και τις ομαδοποιήσεις των χώρων εξαφάνισης «λογικά πρέπει να υπάρχουν και άλλοι ομαδικοί τάφοι», χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός τους.
«Μπορεί να είναι τέσσερεις ή πέντε ή και δέκα ή δεκαπέντε» είπε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι του ίδιου μεγέθους με αυτόν στον Τράχωνα.
Ο κ. Νέστορος ευχαρίστησε εξάλλου τους συνεργάτες τους, καθώς και τους συνεργάτες της Τουρκοκύπριας εκπροσώπου, αλλά και τους απλούς ανθρώπους που δίνουν πληροφορίες για πιθανά σημεία ταφής.
Είπε ότι αν δεν υπήρχε συνεργασία με τους Τ/κ, δεν θα υπήρχε πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία «σε ένα λογικό και σωστό πλαίσιο, χωρίς πολιτικά παιχνίδια».
Ερωτηθείς για τη διαδικασία ταυτοποίησης των ανευρεθέντων οστών, ο κ. Νέστορος είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει, ανέφερε όμως ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στο θέμα της ανθρωπολογικής ανάλυσης.
Αναφέρθηκε και στους αργούς ρυθμούς του έργου των αρχαιολόγων, που όπως είπε, γίνεται για να αποδώσουν τα οστά στο σωστό πρόσωπο, υποβοηθώντας έτσι το έργο των ανθρωπολόγων.
Τέλος ο κ. Νέστορος είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες επτά εκταφές σε εξέλιξη, με πέντε συνεργεία να εργάζονται στις κατεχόμενες περιοχές και δύο στις ελεύθερες περιοχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις