Μονογονιοί με αγωνία περιμένουν και ευελπιστούν σε ένα νομοσχέδιο που να αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις προϋποθέσεις όσον αφορά το επίδομα τέκνου.
Η κ.Αργεντούλα Ιωάννου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση ζήτησε και είχε επαφή-συνάντηση με την Υφυπουργό Μαριλένα Ευαγγέλου. Στην επαφή αυτή πριν αρκετούς μήνες τέθηκαν θέματα τόσο για τους λόγους αποκοπής του επιδόματος μονογονιού, όσο και θέματα που αφορούν την αφαίρεση μέρους του απο λήπτες του Ε.Ε.Ε.
Ενα βήμα πιο κοντά στις διεκδικήσεις των μονογονιών έρχεται η πρόταση Νόμου που υπογράφουν οι βουλευτές, Αντρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστόφιας και Γιώργος Κουκουμάς , σκοπός της οποίας είναι να απαλειφθεί από τον ορισμό του όρου “μονογονεϊκή οικογένεια” η προϋπόθεση ότι ο ένας γονέας πρέπει να είναι χωρίς συμβίο και αφετέρου να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, στην περίπτωση κατά την οποία ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο ( δηλαδή ο οποίος δεν είναι πατέρας των παιδιών).
Θετική βρίσκει η πρόταση νόμου και την επιτρόπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου. Η πρόταση Νόμου που βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής Εργασίας της Βουλής, που έχει ως στόχο να αλλάξει τις προϋποθέσεις της Νομοθεσίας για την παροχή επιδόματος τέκνου σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Η υπάρχουσα νομοθεσία και το αίσθημα αδικίας
Μέχρι σήμερα στην νομοθεσία "Παροχής Επιδόματος Τέκνου" μονογονεϊκή οικογένεια σημαίνει οικογένεια στην οποία ένας γονέας χωρίς σύζυγο/συμβίο, ζει με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο, που αποκτήθηκε είτε από γάμο είτε εκτός γάμου και που διαβιεί μόνος λόγω του ότι είναι άγαμος, χήρος, διαζευγμένος ή λόγω του ότι ένας από τους δύο γονείς έχει κηρυχθεί σε αφάνεια από το Δικαστήριο ή ένας εκ των δύο συζύγων εκτίει ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία το μονογονεϊακο επίδομα "κόβεται" όταν γονέας που έχει την επιμέλεια των παιδιών, προχωρήσει την ζωή του και δημιουργήσει σχέση συμβίωσης με ένα άλλο πρόσωπο (που δεν είναι ο δεύτερος γονέας των παιδιών).
Σε επικοινωνία του ThemaOnline με την κ.Ιωάννου ανέφερε: «Συζητήσαμε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για την διαγραφή της συμβίωσης από το νόμο για το μονογονεϊκό επίδομα ως λόγο αποκοπής του επιδόματος. Συμφωνούμε με την πρόταση νόμου και εκφράζει τις θέσεις και διεκδικήσεις του Συνδέσμου μονογονιών. Θα αποκαταστήσει ουσιαστικά το δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο οι μονογονίοι έχουν δικαίωμα στην προσωπική και ιδιωτική τους ζωή και έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν την ζωή τους» , είτε μετά από ένα χωρισμό είτε μετά από μια απώλεια είτε για οποιοδήποτε λόγο τους κατέστησε μονογονιούς.
«Ο νέος σύντροφος δεν έχει καμία νομική υποχρέωση»
Εν συνεχεία η κ.Ιωάννου εξηγεί ότι ο νέος σύντροφος δεν έχει καμία νομική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά ενός άλλου γονέα που δεν είναι δικά του.
«Κατά δεύτερο λόγο η συμβίωση είτε ο γάμος δεν δημιουργεί καμία νομική υποχρέωση στον συμβίο ή στο νέο σύζυγο για την συντήρηση των παιδιών μιας μονογονεϊκής οικογένειας. Συνεπώς εμείς έχουμε πάγια θέση ότι ούτε και με το γάμο (με άλλο πρόσωπο) θα πρέπει να αποκόβεται το επίδομα μονογονιού. Είμαστε όμως έτοιμοι να συζητήσουμε μια διαμόρφωση του επιδόματος μονογονιού στην βάση οικονομικών κριτηρίων. Το σίγουρο παραμένει ότι ο συμβίος δεν σημαίνει εκ προοιμίου ότι έχει και την οικονομική δυνατότητα να συμβάλει στα έξοδα της μονογονεϊκής οικογένειας. Ο οποίος μπορεί να είναι λήπτης Ε.Ε.Ε, μπορεί να είναι άνεργος, μπορεί όμως και να εργάζεται να είναι χαμηλόμισθος και να έχει ταυτόχρονα τις δικές του οικονομικές υποχρεώσεις που μπορούν να αφορούν είτε δικές του διατροφές , είτε τις σπουδές των δικών του παιδιών»
Αναδιάταξη του μονογονεϊκού επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια
Η αναδιάταξη του μονογονεϊκού επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια ώστε να στηρίζει τους φτωχότερους μονογονιούς είναι ένα θέμα το οποίο συζήτησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου με την Υφυπουργό.
«Ως εκ τούτου , είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι αυτή η αδικία δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο. Το επίδομα μονογονιού είναι απόλυτα αναγκαίο για την διαβίωση της μονογονεϊκής οικογένειας. Σε πρόσφατη συνάντηση μας με την Υφυπουργό , έχουμε ζητήσει εκτός από την διαγραφή της συμβίωσης που είναι το πρώτιστο, πριν την διαγραφή του γάμου , ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναδιάταξη του μονογονεϊκού επιδόματος έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στην οικονομική επιδοματική στήριξη των φτωχότερων μονογονιών και να διαμορφωθούν τέτοιες κλίμακες εισοδημάτων ώστε να στηρίζονται τα φτωχότερα μονογονεϊκά νοικοκυριά . Οπως νοικοκυριά των 10.000 να λαμβάνουν ψηλότερο το επίδομα, μέχρι των 20.000 λίγο πιο κάτων, 30.000 πιο κάτω και να υπάρχει αυτή η διαβάθμιση ώστε να μην δημιουργείται και η αδικία μεταξύ των διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών μονογονιών», τονίζει η Πρόεδρος του Συνδέσμου.
Το 13ο Χριστουγεννιάτικο μονογονεϊκό επίδομα και επίδομα για το σχολείο
Στο τραπέζι τέθηκε και η στήριξη με 13ο μονογονεϊκό επίδομα ανά παιδί για τα Χριστούγεννα όπως και επίδομα για στήριξη των φτωχότερων μονογονεϊκών οικογενειών για αγορά σχολικών ειδών τον Αύγουστο.
«Eπιπρόσθετα έχουμε ζητήσει από την Υφυπουργό , ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί Χριστουγεννιάτικο επίδομα ανά παιδί .Να υπάρχει ένα 13ο μονογονεϊκό επίδομα ανά παιδί και ένα επίδομα κατά ελάχιστο 150ευρώ/παιδί ως επίδομα αγοράς των σχολικών ειδών κατά τον μήνα Αύγουστο ώστε το Σεπτέμβρη τα παιδιά των φτωχών μονογονεϊκών οικογενειών να μπορούν να εφοδιαστούν τα αναγκαία με βάση την Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού ώστε να μπορούν να φοιτήσουν αξιοπρεπώς στα σχολεία. Η Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα προβεί σε εξαγγελίες βελτίωσης της επιδοματικής πολιτικής για τους μονογονιούς και θα αναμένουμε» αναφέρει η κ.Ιωάννου.
«Να δίνεται άμεσα το επίδομα με την διάσταση του ζευγαριού»
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, υπογράμμισε ακόμα ένα θέμα που αντιμετωπίζουν οι μονογονιοί με την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος, κατά την πρώτη περίοδο που καθίστανται μονογονεϊκές οικογένειες.
« Εχουμε εξηγήσει ότι το μονογονεϊκό επίδομα πρέπει να δίνεται άμεσα με την διακοπή συμβίωσης, δηλαδή την διάσταση του ζευγαριού, πατέρα ή μητέρα των παιδιών , όταν μπορεί η/ο ο μονογονέας που έχει τα παιδιά να αποδείξει με έγκυρο τρόπο ( πχ δήλωση κοινοτάρχη) ότι δεν συμβιώνει με τον πρώην σύζυγο ή πατέρα/μητέρα παιδιών. Αυτό το ζητάμε διότι πάρα πολλοί μονογονιοί , δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκδώσουν διαζύγιο είτε γιατί δεν μπορούν να βρουν τον πρώην σύζυγο για να δώσει διαζύγιο κτλ. Για να δοθεί το επίδομα μονογονιού χρειάζεται διαζύγιο, διάταγμα γονικής μέριμνας ή διατροφής και όλα αυτά παίρνουν τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα και αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα . Συνεπώς με αυτό το κράτος αφαιρεί από την επιβίωση του μονογονέα το πρώτο εξάμηνο αυτό το επίδομα που είναι απόλυτα αναγκαίο».
Το Ε.Ε.Ε και οι δυο κατηγορίες μονογονεϊκών οικογενειών
Δεν έλειψε η συζήτηση για το Ε.Ε.Ε και τις αποκοπές και αφαιρέσεις από αυτό μέρος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.
«Έχουμε ζητήσει την βελτίωση του Ε.Ε.Ε . Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο κατηγορίες μονογονιών. Η μια η οποία εργάζεται και λαμβάνει το επίδομα μονογονιού ως πρόσθετη στήριξη του κράτους και η άλλη κατηγορία μονογονιών του Ε.Ε.Ε από την οποία αφαιρείται το επίδομα μονογονιού, δηλαδή δεν το παίρνει ως πρόσθετη στήριξη. Ούτε επίσης πρέπει να αφαιρείται από το Ε.Ε.Ε η διατροφή που δίνεται για συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών. Είναι σαν να λέμε ότι η οροφή επιβίωσης σας είναι τα 480 εύρω και δεν θα προστεθεί σε αυτό το εισόδημα το μονογονεϊκό επίδομα. Δεν έχουμε πάρει δεσμεύσεις από την Υφυπουργό , για αυτό και αναμένουμε με αγωνία τις εξαγγελίες της».
Απο την άλλη η κ.Ιωάννου πρόσθεσε ότι πέρα από τα πιο πάνω: «Ζητούμε άμεση βελτίωση του συστήματος νομικής αρωγής αφού ξέρουμε ότι πολλοί μονογονιοί αποκόπτονται από νομική αρωγή παρότι μπορεί να είναι λήπτες Ε.Ε.Ε ή χαμηλόμισθες εργαζόμενες . Το θεωρούμε απαράδεκτο. Διότι με 700-800 ευρώ εισόδημα εργαζόμενοι μονογονιοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους».
Σύμφωνα με την κ.Ιωάννου πρέπει να δοθούν άμεσες οδηγίες στις λειτουργούς των ΥΚΕ ότι για μονογονιούς μέχρι των 20.000 εισόδημα θα πρέπει να εγκρίνεται η νομική αρωγή τουλάχιστον για έκδοση διαζυγίου, διατροφή ή γονική μέριμνα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις