Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας απόψε στην εκδήλωση καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ την Τετάρτη στη Λευκωσία.
Ανατρέχοντας στα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι "49 χρόνια μετά την τραγωδία δεν έχουμε κατορθώσει να υιοθετήσουμε μια κοινή εθνική πολιτική, για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και τη λύση του Κυπριακού".
"Θα πρέπει να καταστεί τελεσίδικα σαφές ότι η ΔΔΟ με τις πρόνοιες που συζητούνται ή/και που έχουμε αποδεχθεί ως περιεχόμενο δεν είναι ομοσπονδία αλλά συνομοσπονδία", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι "σε μια δημοκρατική λύση αυτό που κατοχυρώνεται ως αδιαπραγμάτευτος όρος είναι η πολιτική ισότητα των πολιτών και όχι η πολιτική ισότητα των συνιστώντων κρατιδίων που είναι στοιχείο διαιρετικό και συνομοσπονδιακό".
Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος διεμήνυσε ότι ''δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση βρετανικής έμπνευσης και τουρκικής προώθησης, μια λύση για την υλοποίηση της οποίας υπήρξαν αλλεπάλληλες συνωμοσίες τη δεκαετία 1964-1974, οι οποίες κατέληξαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή". Τόνισε ακόμη ότι "δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής", υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών".
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι "όσοι είτε με σιωπή είτε με ανοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν αντιδρούν στην ουσία θα είναι συνυπεύθυνοι για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα εξυπηρετεί το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού, αλλά τον τουρκικό επεκτατισμό".
"Είναι γνωστές οι προσπάθειές μας αλλά και η μεγάλη μας επιθυμία για την ανάγκη σφυρηλάτησης της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη του κοινού στόχου, του τερματισμού της τουρκικής κατοχής", επεσήμανε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η ωραιοποίηση των δυσχερειών και η απόκρυψη των κινδύνων δεν συνιστούν ούτε χρήσιμη ούτε ωφέλιμη προσφορά προς την πατρίδα.
"Προσδιορίζοντας στα μέχρι σήμερα δεδομένα, τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, στη βάση ρεαλιστικής εκτίμησης η έκφραση αισιοδοξίας για την προοπτική σύντομης λύσης, λειτουργικής και βιώσιμης πρέπει να είναι συγκρατημένη", σημείωσε.
Η Τουρκία, η οποία ελέγχει απόλυτα τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, έχει καταστήσει σαφές ότι εμμένει σε συνομοσπονδιακή μορφή λύσης, με προφανή στόχο τον πλήρη πολιτικο-στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου, υπέδειξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Επιπλέον, τόνισε ότι "σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας".
Όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ή της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ματαιοπονούν, πρόσθεσε.
"Είμαστε έτοιμοι για λύση έντιμη και δημοκρατική στη βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της εθνικής ή θρησκευτικής τους προέλευσης. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, ακόμα και την παραχώρηση πρόσθετων προνομίων", είπε ο κ. Σιζόπουλος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα την υποβοηθούν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της για επανάκτηση της Κύπρου". Ως εκ τούτου, συνέχισε, "θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η επανεξέταση της στρατηγικής μας στη βάση των νέων γεωστρατηγικών και ενεργειακών δεδομένων όπως διαμορφώνονται στην περιοχή".
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ακόμα σε κατάσταση ρευστότητας, εξηγώντας ότι "επείγει η δική μας εμπλοκή και αξιοποίηση πριν από την ολοκλήρωση και την σταθεροποίησή τους, όπου ουσιαστικά οι δυνατότητες θετικού επηρεασμού εκμηδενίζονται". Πολύ δε περισσότερο, τόνισε, πρέπει να αποφευχθεί η υιοθέτηση προνοιών στη λύση του Κυπριακού, οι οποίες αφενός δεν θα εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αφετέρου θα ακυρώνουν το γεωστρατηγικό βάθος των ενεργειακών συμφωνιών που συνομολόγησε η Κύπρος με γειτονικές χώρες.
Όμως, συνέχισε, "παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση".
"Άμεσα χρειαζόμαστε μια νέα διεκδικητική πολιτική όπως πολλές φορές την έχουμε καθορίσει. Είναι δύσκολη η ανατροπή των κατολισθήσεων, είναι όμως εφικτή", επεσήμανε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο", συμπλήρωσε.
"Οφείλουμε να τερματίσουμε την εκτροπή. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Δεν είναι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης", τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, υποδεικνύοντας ότι "αν ένας λαός υπό ημικατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει".
"Η ΕΔΕΚ, πιστή στις αγωνιστικές της παραδόσεις, συνεχίζει να δίνει αυτή τη μάχη με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό, διασφαλίζοντας την αγωνιστική και πολιτική συνέχεια του ιδρυτή του κόμματος, του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη, και των συναγωνιστών της ηρωικής δεκαετίας 1964 – 1974", ανέφερε καταληκτικά ο κ. Σιζόπουλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις