Το «πράσινο» φως για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου masterplan για περαιτέρω ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή εγκρίνοντας τη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που κατατέθηκε ενώπιον της.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του εγκεκριμένου και από την Περιβαλλοντική Αρχή masterplan, οραματίζεται η Πανεπιστημιούπολη να καταστεί μια πράσινη και έξυπνη πόλη, η οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ευέλικτο τρόπο, τις μελλοντικές προκλήσεις ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, σε ένα ταχύτατα μεταλλασσόμενο πεδίο.
Βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν, η ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης βασίστηκε στο αρχικό Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο το οποίο συντάχθηκε το 1994, μετά από την ολοκλήρωση ενός Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών.
Το νέο γενικό χωροταξικό σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης, περιλαμβάνει πρόνοιες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για 13.820 φοιτητές μέχρι το έτος 2030.
Την ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει στη σταδιακή μετεγκατάσταση των περισσότερων δραστηριοτήτων που στεγάζονται σε προσωρινούς χώρους εκτός της Πανεπιστημιούπολης, σε μόνιμες εγκαταστάσεις εντός της Πανεπιστημιούπολης στην Αθαλάσσα μέχρι το έτος 2025.
Τεχνητές λίμνες
Κατά τη λειτουργία του έργου προβλέπεται η ύπαρξη δύο τεχνητών λιμνών στον χώρο δημόσιου πρασίνου, η μία εκ των οποίων είναι υφιστάμενη, που κατασκευάστηκε με εκβάθυνση σε παραπόταμο του ποταμού Καλόγηρου (ρυάκι), για σκοπούς συλλογής όμβριων υδάτων. Είναι έκτασης ≈4,235 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας ≈6,350 κυβικών μέτρων (μέσο βάθος 1,5 μέτρα).
Σημειώνεται πως, κατά το παρελθόν στην εν λόγω λίμνη απορριπτόταν το ανακυκλωμένο νερό του Βιολογικού Σταθμού της Πανεπιστημιούπολής, ενώ σήμερα ο εν λόγω Βιολογικός Σταθμός δεν βρίσκεται σε λειτουργία και το σύνολο των λυμάτων της πανεπιστημιούπολης διοχετεύονται στο αποχετευτικό δίκτυο του ΣΑΛ. Υδραυλικά, η υφιστάμενη λίμνη του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνδέεται ανάντη με την υφιστάμενη λίμνη Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εντός δασικού Πάρκου Αθαλάσσας.
Πάντως, τόσο η λίμνη του Αγίου Γεωργίου (ανάντη) όσο και η λίμνη του Πανεπιστημίου Κύπρου (κατάντη) λαμβάνουν νερό μέσω βροχοπτώσεων και όμβριων απορροών. Στην περίπτωση υπερχείλισης της λίμνης Αγίου Γεωργίου, τότε το νερό απορρέει μέσω ρυακιού (παραπόταμος του ποταμού Καλόγηρου) προς την υφιστάμενη λίμνη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η δεύτερη τεχνητή λίμνη που προτείνεται μέσω του προτεινόμενου έργου, βρίσκεται σε σειρά (υδραυλική σύνδεση) και σε πολύ κοντινή απόσταση κατάντη της υφιστάμενης λίμνης. Είναι έκτασης ≈9,800 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας ≈14,700 κυβικών μέτρων (μέσο βάθος 1.5 μέτρα). Θα συλλέγει νερό επίσης μέσω όμβριων απορροών, βροχοπτώσεων καθώς και μέσω υδραυλικής σύνδεσης (υπερχείλιση) των υδάτων της πρώτης λίμνης. Με την υπερχείλιση και της δεύτερης τεχνητής λίμνης τα όμβρια ύδατα θα απορρέουν εντός του κεντρικού κλάδου του ποταμού Καλόγηρου.
Και δεύτερο σενάριο
Πέραν των πιο πάνω, ο προτεινόμενος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Πανεπιστημιούπολης περιλαμβάνει το βασικό σενάριο, καθώς και ένα δεύτερο μελλοντικό σενάριο στο οποίο γίνεται επέκταση των προτεινόμενων σχεδιασμών του βασικού σεναρίου με επιπρόσθετες κτηριακές εγκαταστάσεις.
Η υλοποίηση του δευτέρου σεναρίου προϋποθέτει την έγκριση αιτήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου για παραχώρηση επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης.
Βάσει, εξάλλου, των στοιχείων, το βασικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει την υφιστάμενη ανάπτυξη και τις μελλοντικές φάσεις ανάπτυξης Α-Γ της Πανεπιστημιούπολης ως το 2030, ενώ το Μελλοντικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει επιπρόσθετα την υλοποίηση της Φάσης Δ μετά το 2030 με την προϋπόθεση παραχώρησης πρόσθετου συντελεστή.
Το εμβαδόν για τη Φάση Δ’ προγραμματίζεται να είναι 93.500 τ.μ. Ο πρόσθετος συντελεστής δόμησης 10% που το Πανεπιστήμιο θα επιδιώξει να εξασφαλίσει, θα υπερκαλύπτει αυτό το εμβαδόν.
Προγραμματιζόμενα και Μελλοντικά Έργα
Πιο κάτω παρατίθεται το χρονοδιάγραμμα για προγραμματισμένα και μελλοντικά έργα:
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί πάρκο με περίπου 600 δέντρα (ελιές, χαρουπιές κυπαρίσσια κλπ).
Ενεργειακή αυτονόμηση
Εξάλλου, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πανεπιστημιούπολης που εμπίπτει στη Νεκρή Ζώνη έχει εξασφαλιστεί ειδική άδεια από τα Η.Ε. για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) πάρκου «Απόλλων», συνολικής ισχύος 10 MWp, σε δύο φάσεις (5 MWp ανά φάση Έργου). To Έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητας 2.350 ΜWh, και το Έργου αυτό θα μπορούσε, δυνητικά, να καταστήσει το Πανεπιστήμιο ενεργειακά αυτόνομο. Οι μπαταρίες θα είναι τύπου Li-ion.
Σημειώνεται ότι, για την σύνδεση του Φ/Β πάρκου «Απόλλων» θα γίνει αναβάθμιση του πρωτεύοντα υποσταθμού ώστε η σύνδεση να γίνει στο σημείο σύνδεσης του δικτύου της Πανεπιστημιούπολης με το δίκτυο διανομής της ΑΗΚ.
Μέχρι στιγμής, πάντως, το Πανεπιστήμιο έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στοιχείων σε τεμάχιο που βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης πλησίον των Φοιτητικών Εστιών, αλλά και στις οροφές των κτηρίων Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις