Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναλύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον πόλεμο στο Ισραήλ, τις εξελίξεις για την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο αλλά και το τι αναμένει για την εξέλιξη των εχθροπραξιών.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Δημόπουλο, καλεσμένος στην εκπομπή «Καθρέφτης» του ΡΙΚ η οποία προβλήθηκε στις 8 Νοεμβρίου το βράδυ, ερωτηθείς ποια η πρόβλεψή του για την εξέλιξη του πολέμου, ο Πρόεδρος απάντησε πως «δεν θεωρώ ότι θα τελειώσει σύντομα. Θα είναι μια κρίση που θα έχει διάρκεια, μια κρίση που δεν περιορίζεται μόνο στο Ισραήλ. έχει προεκτάσεις στην περιοχή μας και ειναι αυτο που με ανησυχεί. Ακόμη και μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση. Υπήρχε μια ομαλοποίηση στις σχέσεις Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο. Και είναι εδώ που η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχουμε κάποιες σκέψεις για να βοηθήσουμε να επανέλθουμε σε αυτή την προτέρα κατάσταση πραγμάτων».
«Μόνο μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Παλαιστινιακού θα βοηθήσει για να μπούμε σε πορεία ομαλοποίησης. Δεν θα είναι εύκολο και θα χρειαστεί καιρός», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο ρόλος της Κύπρου
Η εκκένωση πληθυσμού ένας ρόλος που διαδραματίσαμε με επιτυχία και στο παρελθόν. Να θυμίσω το 2006 στον Λίβανο. Πρώτη φορά όμως είχαμε τόσα πολλά αιτήματα. Είμαστε σε ετοιμότητα εάν προκύψει ανάγκη. Έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας. Μιλάμε για 100 περίπου χιλιάδες Αμερικανούς και πάνω από 80 χιλ. Ευρωπαίους.
Η δεύτερη διάσταση είναι ο ανθρωπιστικός ρόλος. Είναι ένας ρόλος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Βλέπουμε τις λεπτομέρειες.
Τρίτο, έχουμε ήδη αρχίσει να επεξεργαζόμαστε με κάποιους εταιρους μας, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, για το πώς θα επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση. Ο ρόλος μας θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Έχει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που βλέπουμε και με Γαλλία και με Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. «Για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει ένα πλοίο τις ακτές της Γάζας λόγω του βάθους της θάλασσας, όποτε θα πρέπει να χτιστεί μια προβλήτα. Πόσο μεγάλη θα είναι; Η ασφάλεια των πλοίων που θα αναλάβει η Γαλλία. Ποιος θα παίρνει αυτή τη βοήθεια; Δεν θα την παραλαμβάνει η Χαμάς. Θα την παραλαμβάνουν τα ΗΕ και θα τη διαμοιράζουν εκεί που υπάρχει ανάγκη, Ποιος θα ελέγχει τι περιλαμβάνει η βοήθεια; Θα ελέγχεται από την ΚΔ. Καλέσαμε και λειτουργούς του Ισραήλ να έρθουν να ελέγχουν», ανέφερε.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο
Πέραν από τις τεχνικές λεπτομέρειες, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν η Χαμάς επιτρέψει να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Σε καμία απολύτως περίπτωσε δεν θα μιλήσουμε με την Χαμάς. Οπότε για εμάς είναι σημαντικό τα ΗΕ να παραλαμβάνουν και να διαμοιράζουν την ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε.
«Εμείς θέλουμε όλα τα δεδομένα να είναι εκεί και μόλις επιτραπεί να είμαστε εκεί για να το κάνουμε. Μπορεί να είναι και μετά το τέλος των εχθροπραξιών, μπορεί να είναι και αύριο» τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Εκκένωση πληθυσμού
Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι έχουμε μικρό αριθμό στρατευμάτων στην Κύπρο που θα βοηθήσουν στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη για εκκένωση πληθυσμών, τονίζοντας ότι η χώρας μας δεν θα χρησιμοποιηθεί για ορμητήριο για συμμετοχή στον πόλεμο.
Ιράν και μεταναστευτικό
Μια εμπλοκή του Ιράν θα σήμαινε εμπλοκή του Λιβάνου και ότι πιο αρνητικό μπορεί να γίνει στην περιοχή μας. Μια από τις μεγαλύτερες μας ανησυχίες είναι ότι υπάρχουν στον Λίβανο πάνω από 1,5 εκατ. Σύροι πρόσφυγες. Για αυτό και βλέπουμε αύξηση της μεταναστευτικής ροής, καθώς έρχονται Σύροι από τον Λίβανο.
«Πρέπει η Κύπρος να σταματήσει να είναι ελκυστικός προορισμός. Αυτή είναι η ομπρέλα όλων των ενεργειών», τόνισε ο Πρόεδρος ενώ τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο έχει συμφωνεί με την ΕΕ με 5 προληπτικά μέτρα ούτως ώστε εάν προκύψει ανάγκη για μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών να αντιμετωπιστεί.
Τα δύο πράγματα που δεν θα ξεχάσει ποτέ
Από τη διαδικασία επικοινωνίας με ξένους ηγέτες ο ΠτΔ δεν θα ξεχάσει την ανησυχία του Αιγύπτιου Προέδρου για το πώς αυτή η κρίση μπορεί να εξελιχθεί και να περιλάβει και άλλα κράτη σε αυτή την κρίση. «Η ανάλυση που προέκυψε από τη συζήτηση δεν θα την ξεχάσω ποτέ».
Το δεύτερο που δεν θα ξεχάσει είναι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Δεν θύμιζε κανένα Νετανιάχου που είχα γνωρίσει. Μου είπε είμαστε σε πόλεμο και χρειαζόμαστε τους φίλους μας κοντά μας, τη βοήθειά σας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση», σημείωσε.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις