Το δικό της ρόλο στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία, που δίνει έμφαση στην ενεργητική διπλωματία.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναδεικνύεται μάλιστα σε μία ευκαιρία ανάληψης πρωτοβουλιών με διεθνές αντίκτυπο από την Λευκωσία, που θέλει να χτίσει την εικόνα ενός κράτους που αποτελεί παράγοντας σταθερότητας σε μία δύσκολη περιοχή και μπορεί να γίνει μέρος των λύσεων.
Και αυτά με φόντο έναν κατοχικό ηγέτη, όπως ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αποτελεί την κύρια έκφραση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.
Για λίγο
Η στάση για λίγη ώρα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή είχε ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τη Λευκωσία.
Το αεροσκάφος του αμερικανού ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας – σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ – και ο Μπλίνκεν είχε με την ευκαιρία αυτή μία σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι συνθήκες που διαμορφώνει στην περιοχή και η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.
Τη συνάντηση είχε προαναγγείλει χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την ταυτότητα του επισκέπτη ο Χριστοδουλίδης, ενώ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έδωσε τις λεπτομέρειες στο «X».
Σύμφωνα με πληροφορίες του in συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, αλλά και οι εκκενώσεις πολιτών, με ιδιαίτερες ευχαριστίες του Μπλίνκεν προς το Χριστοδουλίδη για τη στάση της Λευκωσίας. Με την συνάντηση να διαρκεί 20 λεπτά και το γεγονός ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ επέλεξε να προσγειωθεί στην Κύπρο η στάση για λίγο του Μπλίνκεν αποκτά ιδιαίτερη αξία.
Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις
Η φωτογραφία του Μπλίνκεν να κατεβαίνει τις σκάλες του αεροσκάφους και να συναντά τον Χριστοδουλίδη έδωσε την εικόνα που θέλει να χτίσει η Λευκωσία στη διεθνή διπλωματία. Και μάλιστα ενώ ο Μπλίνκεν έχει προγραμματίσει και επίσκεψη στην Τουρκία.
Και δη για μία χώρα που επιδιώκει παρά το μικρό της μέγεθος και το πρόβλημα κατοχής που αντιμετωπίζει η ίδια εδώ και 49 χρόνια, να γίνει παράγοντας σταθερότητας και καταλύτης λύσεων.
Δύναμη λύσεων
Με την Κύπρο να αναζητά το δικό της χώρο και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να στηρίξει το αφήγημα της για το Κυπριακό, σε μία περίοδο που η κατοχική πλευρά επιμένει στην αδιαλλαξία.
Με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιδιώκει μεταξύ άλλων να περάσει επιτυχώς τα «τεστ» των ΗΠΑ και της ΕΕ θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερους συμμάχους.
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που θέλει να πετύχει η Κυπριακή Δημοκρατία με προορισμό τη Γάζα για να υλοποιηθεί έχει ως βασική προϋπόθεση την αποκλιμάκωση στο πεδίο, κάτι που επί του παρόντος δεν διαφαίνεται να συμβαίνει άμεσα.
ΠΗΓΗ: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις