ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ατέρμονες οι προσπάθειες για ανεύρεση αγνοουμένων - Όσα ανέφεραν ομιλητές ημερίδας στην Πάφο

Ατέρμονες οι προσπάθειες για ανεύρεση αγνοουμένων - Όσα ανέφεραν ομιλητές ημερίδας στην Πάφο

Οι επιπτώσεις της μη εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων απασχόλησε τους ομιλητές ημερίδας που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, με συνδιοργανωτές την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δια του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκου Κέττηρου, καθώς και εκπρόσωποι των διοργανωτών, καθηγητές. Ευρωβουλευτές και άλλοι νύν και τέως αξιωματούχοι.

Στην παρέμβασή της η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ και στην εφαρμογή της σε σχέση με τους αγνοούμενους της Κύπρου και τους οικείους τους, καθώς και στις επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου στις οικογένειες των αγνοουμένων.

Είπε επίσης ότι βασικός πυλώνας του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ο άνθρωπος, γι' αυτό και η προσέγγιση όλων των θεμάτων είναι «ανθρωποκεντρική». «Αυτή η πολιτική αποτελεί την πυξίδα της Υπηρεσίας μας», σημείωσε λέγοντας πως στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος και η κάλυψη των αναγκών του.

Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι προσπάθειες μας, οι οποίες είναι εντατικές και ατέρμονες, συνέχισε η κ. Αριστοτέλους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο νέος στόχος της Υπηρεσίας μας, ο οποίος τέθηκε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, για ενίσχυση των προσπαθειών μας με έναν πιο ενεργό ρόλο και με διαφοροποίηση της προσέγγισης για τη διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων μας και των συγγενών τους, είπε.

Εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών μίλησαν στο εναρκτήριο μέρος της ημερίδας. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Νεάπολις και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργου Λεπτού, ο αντιπρύτανης Σάββας Χατζηχριστοφή τόνισε τη σημασία την οποία αποδίδει στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η συμμετοχή μας, είπε, αποτελεί έκφραση μνήμης και τιμής στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της πατρίδας μας. Ελπίδα όλων, συνέχισε, είναι η σημερινή ημερίδα να δώσει νέα ώθηση και να αναθερμάνει επί της ουσίας τις έρευνες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ως Πανεπιστήμιο θα συνεχίσουμε πάντα να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια της επιτροπής εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ανέφερε.

Από πλευράς της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κατά την Κυπριακή τραγωδία, η Μαρία Καμλπουρτζή είπε πως «είναι δύσκολο για εμάς τους συγγενείς όταν μιλάμε για τους αγνοούμένους μας, να ξεχωρίσουμε το μυαλό και την καρδιά». Συνήθως, είπε, μιλάμε με καρδιά και συγχέονται αυτόβουλα η λογική και το συναίσθημα. Είμαι σίγουρή όμως, συνέχισε, πως αντιλαμβάνεστε τον πόνο μας, τον θυμό μας μα και την περηφάνια για τους αγαπημένους μας, που ηρωικά αγωνιζόμενοι και ατιμωτικά προδομένοι έδωσαν στην πατρίδα ότι πολυτιμότερο είχαν, την ελευθερία τους και τη ζωή τους.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, Νεοκλής Νεοκλέους, τον οποίο ανέγνωσε ο αντιπρόεδρος του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, Γιώργος Οικονομίδης, ανέφερε πως «οι οικογένειες των οποίων τα συγγενικά πρόσωπα δεν έχουν ανευρεθεί ζουν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα λάβουν μια πληροφόρηση για την τύχη τους. Τόσα χρόνια τους έχει κυριεύσει ο φόβος ότι τα συγγενικά τους πρόσωπα θα μείνουν για πάντα αγνοούμενα, κάτι το οποίο αδυνατούν να κατανοήσουν». Αναρωτήθηκε επίσης γιατί κάποιοι που κατέχουν πληροφορίες αρνούνται να τις δώσουν, έστω και ανωνύμα και δίχως οποιεσδήποτε επιπτώσεις πολιτικές ή κοινωνικές. Αδυνατούμε, σημείωσε, να δεχθούμε μια λύση του Κυπριακού δίχως προηγουμένως την επίλυση του προβληματος των αγνοουμένων και της διακρίβωσης της τύχης μέχρι και του τελευταίου.

Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε η Ευρωβουλευτής Ισαμπέλ Σάντος, εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα των αγνοουμένων. «Η καρδιά μας σπαράζει, είπε, γνωρίζοντας ότι εδώ και τόσα χρόνια εξακολουθεί να υπάρχει αδιευκρίνιστο το πρόβλημα της τύχης των αγνοουμένων. Η κ. Σάντος η οποία από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, πριν ένα χρόνο, επισκέφθηκε ήδη δυο φορές την Κύπρο, είπε πως αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για την ίδια προσωπικά η ουσιαστική δράση για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Πενήντα χρόνια είναι πολλά, επανέλαβε, και οι οικογένειες των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπορίων, πρέπει να γνωρίζουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, στον χαιρετισμό του σημείωσε πως οι συγγενείς έχουν δικαίωμα να ξέρουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουν δικαίωμα να μάθουν, είπε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «ένα δικαίωμα που η κατοχική δύναμη τους το στερεί εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια, για κάποιους και περισσότερο».

«Και αν για κάποιους από αυτούς τα δάκρυα έχουν στερέψει, ο πόνος παραμένει νωπός. Διότι ξέρουν, όπως το ήξερε και ο Οδυσσέας τρεις χιλιάδες χρόνια, ότι οι ψυχές των ανθρώπων δεν αναπαύονται προτού οι δικοί τους, τους σκεπάσουν με χώμα, μερικές ευχές και λίγα δάκρυα» συμπλήρωσε.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε ο Πρέσβης, δεν αποτελούν παρά τη νομική αποτύπωση και εξειδίκευση της έννοιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Η ιδέα δεν είναι νέα φυσικά, παρόλο που οι εκτεταμένες φρίκες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έδειξαν στην ανθρωπότητα πως η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» είπε.

Χρέος των κρατών, ανέφερε ο κ. Παπαμελετίου, είναι να πασχίζουν ώστε κανείς άνθρωπος να μην υποφέρει. Το ίδιο καθήκον, στενά συνδεδεμένο με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν και έναντι των συγγενών όλων των αγνοουμένων ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι πιστή σε αυτές τις αξίες, η Ελλάδα στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο. «Το απέδειξε έμπρακτα με την επαναφορά της οικονομικής συνεισφοράς, προκειμένου η Επιτροπή να ανταποκρίνεται βέλτιστα στους όρους εντολής της. Το έργο της εξάλλου έχει βοηθήσει χιλιάδες οικογένειες να κηδέψουν τους δικούς τους. Η Ελλάδα στηρίζει το αναντίρρητο δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων στην αλήθεια» είπε.

Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, ο διευθυντής του γραφείου του, Μιχάλης Σπύρου είπε πως για την Εκκλησία της Κύπρου, αποτελεί διαχρονική θέση ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων μας είναι έγκλημα πολέμου και ζήτημα ακραίας παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για το λόγο αυτό, είπε, καλούμε για μια ακόμη φορά τους μεγάλους και ισχυρούς της γης να παύσουν να έχουν επιλεκτικές ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενεργήσουν τα δέοντα και τα αυτονόητα και στην Κύπρο, ώστε η κατοχική δύναμη, επιτέλους, να συνεργασθεί ουσιαστικά και ειλικρινά προς επίλυση του καθαρά ανθρωπιστικού τούτου προβλήματος. «Τονίζουμε επιτακτικά ότι η Εκκλησία της νήσου μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για την εξακρίβωση της ζωής και του τελευταίου αγνοούμενού μας, καθώς και για την απόδοση δικαιοσύνης σ' αυτόν τον μαρτυρικό τόπο» ανέφερε.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου, θεωρούμε ότι η συνέχιση και η εντατικοποίηση των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, σχετικά με τις διαδικασίες εκταφής και ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας, προκειμένου να παύσει ο ανείπωτος πόνος και η πολύχρονη αγωνία και αβεβαιότητα στις δεκάδες οικογένειες των αγνοουμένων του τόπου μας.

Χωρίς επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων μας, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Γι' αυτό και καλούμε τόσο την Κυβέρνησή μας, όσο και την πολιτική μας ηγεσία, όπως θέτουν το θέμα των αγνοουμένων πρώτο στην ατζέντα των επαφών τους για το Κυπριακό.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρεμβάσεις και άλλων ομιλητών το απόγευμα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε διαβήματα τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Νεκρής Ζώνης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής σε τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στον ρόλο της Λευκωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως είναι ανθρωπιστικός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top