Τις τελευταίες ώρες γνωστοί δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της τουρκικής εισαγγελίας. Ονόματα με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας οδηγούνται στα κρατητήρια με την ίδια κατηγορία, ότι φέρονται να παραβίασαν ένα άρθρο του νόμου περί παραπληροφόρησης, που περιλαμβάνει το αδίκημα της «δημόσιας διασποράς παραπλανητικών πληροφοριών».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής ενημερωτικής ιστοσελίδας «Gercek News», ο Τολγκά Σαρντάν, διακεκριμένος δημοσιογράφος και κορυφαίος ρεπόρτερ για το οργανωμένο έγκλημα, συνελήφθη με αφορμή πρόσφατο άρθρο του σχετικά με έκθεση της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη διαφθορά στο σύστημα δικαιοσύνης.
Μόλις μισή ώρα μετά τη σύλληψη του Σαρντάν, ο Ντιντσέρ Γκιοκτσέ, δημοσιογράφος της Halk TV, συνελήφθη για το άρθρο του σχετικά με την απελευθέρωση δύο φερόμενων ως αρχηγών συμμοριών. Ο κ. Γκιοκτσέ αφέθηκε ελεύθερος αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ο Τζενγκίζ Έρντινε, φωτορεπόρτερ της Kisa Dalga, συνελήφθη με την ίδια κατηγορία της «διασποράς παραπλανητικών πληροφοριών». Το τελευταίο άρθρο του δημοσιογράφου αφορούσε το χαμηλό ποσοστό καταδίκης σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος τα τελευταία χρόνια.
Λίγες ώρες αργότερα, η Εβρίμ Κεπέμεκ, δημοσιογράφος στο δίκτυο Bianet ειδοποιήθηκε από την εισαγγελία ότι επρόκειτο να δώσει κατάθεση με την κατηγορία της «διασποράς παραπλανητικών πληροφοριών» και της «υποκίνησης μίσους μεταξύ των ανθρώπων» μέσω των αναρτήσεων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
Τρεις δημοσιογράφοι, αξιωματούχοι και ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Birgun, μπήκαν χθες στο στόχαστρο ποινικής έρευνας με αφορμή δημοσίευμα για μια ύποπτη πώληση γης από δήμο που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα στον σύζυγο ενός από τους βουλευτές του κόμματος.
Εν τω μεταξύ συνελήφθη επίσης η δημοσιογράφος Ντιλσάχ Καγιά, για άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ozgur Gundem. Κατηγορείται για «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική ομάδα».
Η εισαγγελία απήγγειλε επίσης, κατηγορίες σε άλλους έξι δημοσιογράφους που εργάζονταν για την εφημερίδα Ozgurlukcu Demokrasi.
Τέλος, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση σε σειρά δημοσιευμάτων του δικτύου «Artı». Τα δημοσιεύματα αφορούσαν την υπόθεση ενός ανήλικου Γιεζιντί κοριτσιού, για το οποίο το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησέ διαφήμιση στο dark web. Οι τουρκικές αρχές είχαν επιτρέψει την παραμονή του κοριτσιού σε οικογένεια καθώς το Ισλαμικό Κράτος προωθούσε προηγουμένως την πώληση του.
Το άρθρο για τη «διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών» προβλέπει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια. Είναι ένα από τα άρθρα ενός τροποποιητικού νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο. Ο νόμος, γνωστός και ως «νόμος για την παραπληροφόρηση», αποκαλείται από τους Τούρκους δημοσιογράφους «νόμος λογοκρισίας».
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις