Οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ προηγουμένως, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Gala Dinner που διοργάνωσε η AHEPA Κύπρου εις μνήμη του Φώτου Φωτιάδη το βράδυ της Πέμπτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.
Αρχικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι "η AHEPA έχει επιδείξει διαχρονικά ένα ουσιαστικό, ένα πολύ αξιόλογο έργο και μια ισχυρή, έμπρακτη και πρωταγωνιστική συμμετοχή σε όλους τους αγώνες της Κύπρου και γενικότερα τους αγώνες του Ελληνισμού, στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής".
Εν συνεχεία, σημείωσε ότι γνωρίζει "από προσωπικά βιώματα" τη συμβολή της AHEPA στην προσπάθεια για διαφώτιση σε σχέση με το Κυπριακό, στους αγώνες για το θέμα των αγνοουμένων, στην προβολή του γεωστρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που κατά καιρούς καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει, όπως επίσης και στην ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες που χάρη και στις προσπάθειες της AHEPA, όπως είπε, "σήμερα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ προηγουμένως".
Την ίδια στιγμή, τόνισε, "καθοριστικής σημασίας για εμάς είναι η συμβολή της AHEPA στην προσπάθειά μας για καθορισμό και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά μας, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην προώθηση των κοινών μας στόχων, των κοινών μας επιδιώξεων στα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων". Η δράση της ΑHEPA τα τελευταία χρόνια, πέραν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες "είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας", υπογράμμισε.
"Σημαντικό σταθμό για το έργο και τη δράση της AHEPA αποτελεί και η διοργάνωση του ετήσιου διεθνούς Ανώτατου Συνεδρίου της οργάνωσης", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Λάρνακα. "Αναμένεται να έρθουν πέραν των τριών χιλιάδων συνέδρων και σίγουρα η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έχουμε ήδη συνεννοηθεί, θα συμβάλει στην επιτυχή διοργάνωση αυτού του συμβουλίου", συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η απόφαση για διοργάνωση του συνεδρίου το 2024 στην Κύπρο έχει και ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, αφού είναι το τρίτο συνέδριο εκτός ΗΠΑ και θα συμπίπτει με την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. "Αποτελεί συνεπώς ευκαιρία και όχι μόνο για καταδίκη της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής, αλλά και μια ευκαιρία να επαναλάβουμε την πεποίθησή μας για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε.
Ακολούθως, είπε ότι η εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φώτου Φωτιάδη και όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο ίδρυμα «ΕΛΠΙΔΑ» για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία και στο ίδρυμα «Ηλιαχτίδα Ζωής» για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, συνεχάρη την ΑHEPA για την πρωτοβουλία της και διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η Κυβέρνηση, θα είναι πάντα στο πλευρό της ΑHEPA, στηρίζοντας ουσιαστικά και έμπρακτα τέτοιου είδους δράσεις.
Αναφερόμενος στον Φώτο Φωτιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για έναν άνθρωπο ο οποίος με την πορεία του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο κυπριακό επιχειρείν και όχι μόνο, ήταν ανάμεσα στους πρωτοστάτες στην επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου ειδικότερα μετά τα δύσκολα χρόνια της τουρκικής εισβολής, και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας.
Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε τον Φώτο Φωτιάδη ως "υπέρμαχο της πολιτιστικής καλλιέργειας του ανθρώπου", προσθέτοντας ότι η προσφορά του στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών είναι γνωστή και πολυσήμαντη. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Carlsberg, η σύσταση του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, υπήρξαν μερικές από τις εμβληματικές του δράσεις στην κυπριακή κοινωνία, επεσήμανε.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον αγώνα του Φώτου Φωτιάδη για την προώθηση των δικαίων του κυπριακού λαού, των προσπαθειών του για διαφώτιση και προώθηση του εθνικού μας προβλήματος, αφού διετέλεσε μέλος της πρώτης επιτροπής για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τα απότοκα της κατοχής της Κύπρου μετά το 1974.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις