«Τόσο στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη όσο και στην Κύπρο χρειάζεται μια πραγματική ‘λύση δύο κρατών’», ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Όπως αναφέρει η Güneş (31.10.23 guneskibris.com), σε άρθρο που έγραψε για την βρετανική εφημερίδα Daily Express και δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σαββατοκύριακο (28.10.23, express.co.uk), ο Τατάρ προέβη σε εκτιμήσεις για τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και ανέφερε ότι το «όραμα των δύο κρατών» μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίλυση συγκρούσεων που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με άλλο τρόπο.
Περαιτέρω ανέφερε ότι «η πραγματικότητα της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για το Ισραήλ/Παλαιστίνη, παρόλο που η διεθνής κοινότητα αρνείται να την αποδεχθεί».
Υποστήριξε επίσης ότι «όταν μια διαφορά δεν μπορεί να επιλυθεί σε ένα κράτος διμερούς εταιρικής σχέσης, όπως στην Κύπρο, τα δύο ξεχωριστά κράτη είναι μια φυσική κατάληξη», και ισχυρίστηκε ότι αυτό επιτρέπει στα συγκρουόμενα μέρη να συνυπάρχουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή, αλλά εντός των δικών τους δικαιοδοσιών, και ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, όπως φαίνεται σήμερα στο παράδειγμα της Τσεχίας και της Σλοβακίας, καθιστούν τη λύση βιώσιμη.
«Η εθνική μας πολιτική με την Τουρκία είναι ένα τουρκικό κράτος στην Κύπρο»
Η Kıbrıs Postası (31.10.23 kibrispostasi.com ) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 του «Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου» (DAÜ) και έκανε την πρώτη διάλεξη.
Στην ομιλία του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι εκπληρώνει το καθήκον του «να εξηγεί το κυπριακό ζήτημα και την κυπριακή υπόθεση ανταποκρινόμενος όσο το δυνατόν περισσότερο στις προσκλήσεις που λαμβάνει από πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων ιδρυμάτων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν».
«Πρέπει να εξηγήσουμε αυτή την υπόθεση τόσο στην πατρίδα μας όσο και διεθνώς, διότι αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη αδικία. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, μπορούν να πάνε και να μιλήσουν παντού. Δυστυχώς, εμείς στερούμαστε αυτού του δικαιώματος. Αυτή είναι η δικαιοσύνη του κόσμου. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτή την ανεπάρκεια μοιράζοντας τη φωνή μας, τις πληροφορίες και τις απόψεις μας μέσα από διάφορα κανάλια και αναζητήσεις», υποστήριξε.
Αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο καθήκον του ως «πρόεδρος» είναι να εξηγεί το Κυπριακό στον κόσμο, ο Τατάρ είπε ότι η «νέα πολιτική» που έχουν αναπτύξει με την Τουρκία «είναι η πολιτική των δύο κρατών», διότι έχουν μάθει από την εμπειρία ότι «η λύση της ομοσπονδίας που δοκιμάστηκε το 1960 δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ισχυρίστηκε ότι πρόθεση των Ελληνοκυπρίων είναι να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα και πρόσθεσε το εξής: «Η εθνική πολιτική που ακολουθούμε με την Τουρκία είναι ένα τουρκικό κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».
«Ο Τατάρ τόνισε τη σημασία της ύπαρξης αυτού του τουρκικού κράτους όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στον χερσαίο και εναέριο χώρο, τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και τη συνέχιση της πορείας του ως κυρίαρχου κράτους», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε και τα εξής:
«Η εναλλακτική λύση είναι είτε να εγκαταλείψουμε το κράτος και να γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους, είτε να ενισχύσουμε την ΤΔΒΚ με αυτό τον τρόπο και να βαδίσουμε με ελπίδα για το μέλλον. Είναι απαίτηση αρετής να βαδίζουμε στο μονοπάτι που πάντα πιστεύαμε, χωρίς να παραιτούμαστε, χωρίς να εγκαταλείπουμε, χωρίς να ταλαντευόμαστε ποτέ, σε αυτό το ιερό μονοπάτι και να φτάσουμε τελικά στο σημείο που έχουμε δίκιο».
Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες «επειδή συνεχίζεται η απομόνωση και το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες αυτές μπορούν να ξεπεραστούν με τον καιρό.
Ο Τατάρ δήλωσε ότι η λεγόμενη απομόνωση μπορεί να ξεπεραστεί με τον καιρό, αναφέροντας ως παραδείγματα το «DAÜ» και τον τουρισμό και είπε ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχουν γίνει μεγάλα επιτεύγματα στα κατεχόμενα.
Υποστήριξε ακόμη ότι «η αναγνώριση και η αποδοχή της ΤΔΒΚ στον κόσμο έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου με τις εξελίξεις στις υποδομές της χώρας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το κεφάλαιο, τον τουρισμό και άλλους τομείς».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις