Σοβαρές αδυναμίες και κενά στην διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο αναδεικνύονται σε προκαταρκτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία διαπιστώνεται ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ αναφορικά με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, είχαμε αναλάβει να κάνουμε μια πολική για διαχείριση των οικιακών αποβλήτων.
«Το 2004, παρά το ότι είχαμε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, πήγε το Υπουργείο Εσωτερικών και είπε ότι θα αναλάβουν την διαχείριση των αποβλήτων, έστησαν ένα τομέα αποβλήτων, ο οποίος σχεδίασε μια πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων η οποία δημιούργησε πολλά προβλήματα. Μετά από πολλά χρόνια, γύρω στο 2019, μεταφέρθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Τώρα το Τμήμα Περιβάλλοντος άλλαξε την νομοθεσία, την έκανε περίπου όπως πρέπει να είναι. Με αυτή την νομοθεσία αναμένουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα», σημείωσε.
Όπως σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, ως συνέπεια αυτής της κακοδιαχείρισης, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2025. Συγκεκριμένα ο στόχος για διοχέτευση 55% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2025.
Τον Ιούνιο του 2024 το «Πληρώνω όσο πετώ» αλλά δεν έχουμε μονάδες
Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, αυτή η κακοδιαχείριση προκαλεί πρόβλημα στην εφαρμογή του «Pay as you throw» ή αλλιώς το «Πληρώνω όσο πετώ», για το οποίο η νομοθεσία λέει ότι πρέπει να εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2024.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι υποδομές, η ενημέρωση και όλες οι μελέτες που πρέπει να γίνουν δεν πρόκειται να είναι τελειωμένες μέχρι τον Ιούνιο του 2024 που λέει ο νόμος ότι πρέπει να εφαρμοστεί η υπηρεσία», επεσήμανε.
Αναφορικά με το πως λειτουργεί το «Πληρώνω όσο πετώ», ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι την εφαρμογή του συστήματος έχουν οι Τοπικές Αρχές (Δήμοι και Κοινότητες) και αυτό που θα γίνεται βασικά είναι ο διαχωρισμός των αποβλήτων.
«Οι Τοπικές Αρχές θα σου δίνουν ένα κάδο για να βάζεις μέσα τα αποφάγια. Με αυτή την υπηρεσία, θα είσαι υπόχρεος να κάνεις ανακύκλωση. Θα βγάλεις έξω τα αποφάγια, το διάφανο σακούλι με τις συσκευασίες, το καφέ σακούλι με το χαρτί και θα αγοράζεις ένα σακούλι, το οποίο θα περιλαμβάνει μέσα στην τιμή του και το κόστος συλλογής του, για να βάζεις όλα τα μη ανακυκλώσιμα υλικά», εξήγησε.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, για την βοήθεια των Τοπικών Αρχών, το Τμήμα Περιβάλλοντος ξόδεψε μερικά εκατομμύρια και διάθεσε ειδικούς για να διοργανώσουν το σύστημα, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ειδικές μονάδες για να γίνεται η επεξεργασία των αποβλήτων.
«Χρειάζονται μονάδες.Δεν έχουμε τις υποδομές για να επεξεργάζονται τα απόβλητα. Για παράδειγμα ένα σύμπλεγμα χωριών πχ. στο Τρόοδος όταν μαζεύουν τα αποφάγια που θα πηγαίνουν;», σημείωσε, τονίζοντας καταληκτικά ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του συστήματος, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση όσο αφορά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις