Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, προσθέτοντας πως προκειμένου να αντιμετωπιστούν το υφιστάμενο πολιτικό αδιέξοδο και η διαίρεση του νησιού, η ενίσχυση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης αποτελεί μια καίρια προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών και η κοινωνία των πολιτών παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την στρατηγική.
Μιλώντας σήμερα Πέμπτη σε δικοινοτικό συνέδριο για τη βιωσιμότητα των υδάτινων και ενεργειακών πόρων και τη διαχείριση των αποβλήτων στην Κύπρο στο πλαίσιο μιας ειρηνικής, δίκαιης και λειτουργικής διευθέτησης του Κυπριακού και για το ευρύτερο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από το Κέντρο Ειρήνης και Διαλόγου Κύπρου (Cyprus Peace and Dialogue Center), το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και το Ίδρυμα Next Century, ο κ. Στιούαρτ ανέφερε πως «η βιώσιμη οικοδόμηση ειρήνης δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο επίπεδο των πολιτικών ηγετών – πρέπει επίσης να οικοδομηθεί από τα κάτω προς τα πάνω».
Ανέφερε πως το να συναντώνται άτομα από την κοινωνία των πολιτών και ειδικοί από τις δυο πλευρές για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει και στο να καταργηθούν κάποιοι από τους διαχωρισμούς στο νησί «όχι μόνο βόρεια και νότια, αλλά και μεταξύ αυτών που τηρούν μια σκληρή στάση (hardliners) και αυτών που είναι υπέρ μιας λύσης, και να ανοίξουν δίοδοι διαλόγου, παρέχοντας ένα σημαντικό λόγο για συνεργασία».
Επεσήμανε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο έχουν στο πλαίσιο των όρων εντολής τους και ως μέρος της ευθύνης τους ως ένας παράγοντας που δρα στο νησί, επενδύσει σημαντικά στην οικοδόμηση ειρήνης μέσω του περιβάλλοντος και στο να περιορίσουν το αποτύπωμά τους πάνω στο περιβάλλον.
Ο κ. Στιούαρτ σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα Ηνωμένα Έθνη διευκολύνουν την Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον, σημειώνοντας πως μια από τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν είναι η δημιουργία ενός δικοινοτικού ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη νεκρή ζώνη. Σημείωσε πως με χρηματοδότηση από την ΕΕ και με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) να έχει αναλάβει την εφαρμογή, η τεχνική μελέτη βιωσιμότητας ολοκληρώνεται «και προσβλέπουμε να προχωρήσουμε με αυτό το συναρπαστικό έργο».
Ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε πως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ευθύνη τους για μείωση του αποτυπώματός τους σε ό,τι αφορά τον άνθρακα, σημειώνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο ρυθμίζουν τη χρήση από μέρους τους των καυσίμων, του νερού και του ηλεκτρισμού, ανανεώνοντας τον στόλο τους με υβριδικά αυτοκίνητα, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, ανακυκλώνοντας απόβλητα μέσω των εργασιών τους και εγκαθιστώντας ηλιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
«Προβαίνουμε σε συντονισμένες δράσεις για να ‘Πρασινίσουμε την Πράσινη Γραμμή’ μέσω καθαρισμού της νεκρής ζώνης και άλλων χώρων», πρόσθεσε.
Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε πως «η συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος είναι ασφαλώς μια κρίσιμης σημασίας επένδυση από μόνη της, αλλά – ως ιδιαίτερης σημασίας για την άσκηση της εντολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο – παρέχει επίσης σημαντικά οφέλη και ευκαιρίες για την ειρήνη».
Επεσήμανε πως έρευνες κοινής γνώμης έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινοτήτων – για οποιονδήποτε λόγο – τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανόηση και η εμπιστοσύνη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις