Τον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσίαση τη Δευτέρα (23/10) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους για την κυπριακή οικονομία και τονίζοντας ότι «ζούμε σε μια περίοδο συνεχών αρνητικών εξελίξεων και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».
Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, ο κ. Κεραυνός είπε ότι έχει καταρτιστεί σε μία περίοδο πολύ σοβαρής αβεβαιότητας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, σημειώνοντας πως δεν έχουν σταθμιστεί οι κίνδυνοι από την κρίση στο Ισραήλ, από την φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα πως «ζούμε σε μια περίοδο συνεχών αρνητικών εξελίξεων και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».
Βασικός γνώμονας για την Κυβέρνηση, συνέχισε, είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για συγκράτηση της απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν θα δεχθεί άλλα αιτήματα από πλευράς της Συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων, με εξαίρεση ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στις Κλίμακες Α2, Α5 και Α7.
Άλλες βασικές προτεραιότητες, συμπλήρωσε, είναι η μείωση του δημοσίου χρέους, η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, η προώθηση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και η διατήρηση ενός εύρωστου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Κεραυνός αφού είπε πως παραμένουν θετικές, προειδοποίησε ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, ανησυχία για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αναμένεται να μειωθεί στο -9,2% το 2024, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται προτάσεις για βελτίωσή του.
Αφού αναφέρθηκε στους βασικούς δείκτες της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως βασικός στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι το 2023 θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση, με τις τιμές των καυσίμων να σταθεροποιούνται και οι αυξήσεις να μεταφέρονται στις τιμές των υπόλοιπων αγαθών και υπηρεσιών.
Για το δημόσιο χρέος ανέφερε πως το ποσοστό επί του ΑΕΠ από το 116,2% που έφθασε το 2020, αναμένεται να μειωθεί στο 74,7% το 2024.
Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών αφού αναφέρθηκε στις θετικές αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης, υπέδειξε πως οι αποδόσεις των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολουθούν ανοδική πορεία, όπως συμβαίνει και με τις αποδόσεις των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τους κυριότερους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Κεραυνός ανέφερε, μεταξύ άλλων, την ανάκαμψη από την Ρωσο-Ουκρανική κρίση, τη διατήρηση υγιών δημοσιονομικών οικονομικών και η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους.
Οι επτά κίνδυνοι για την οικονομία
Αναφερόμενος στους κυριότερους μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους, είπε πως αυτοί σχετίζονται με:
1/ Την συνέχιση ή/και υποβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
2/ Την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων οδηγώντας σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με συνεπακόλουθο τη μείωση των κρατικών εσόδων.
3/ Την επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών από το ΓεΣΥ, κυρίως μέσω της μεταφοράς υποχρεώσεων του Συστήματος στον κρατικό προϋπολογισμό ή/και μη ανάληψης υποχρεώσεων που προβλέπεται από το ΓεΣΥ από το σφαιρικό προϋπολογισμό του ΟΑΥ.
4/ Από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις σε βάρος της Δημοκρατίας που δύναται να προκύψουν από δικαστικές υποθέσεις.
5/ Επιπτώσεις από τυχόν αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
6/ Την επιβάρυνση των δημοσίων δαπανών λόγω συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, όπως φυσικές καταστροφές και ανάγκη για αποζημιώσεις στον γεωργικό τομέα.
7/ Την ανάγκη για επιπρόσθετα κοινωνικά μέτρα στήριξης του πληθυσμού λόγω των συνεχόμενων πληθωριστικών πιέσεων.
Ο Υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας στη συνέχεια αναφορές από πλευράς Βουλευτών, υπέδειξε ότι «δεν είμαι ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσπαθεί να οικειοποιηθεί οτιδήποτε», ενώ τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει συνέχεια και ο καθένας να προσπαθεί να βάλει το δικό του χαλικάκι».
Πώς αξιολογούν τον προϋπολογισμό τα κόμματα
Από πλευράς κομμάτων, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προσωπικά έχω αρκετούς λόγους για να είμαι σήμερα ικανοποιημένος», σημειώνοντας πως «οι αποδόσεις της οικονομίας παραμένουν θετικές».
«Πριν δέκα χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα», πρόσθεσε ενώ αφού συνεχάρη την Κυβέρνηση και για την αξιολόγηση από Moody’s τόνισε πως «νιώθω ότι με τον προϋπολογισμό επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη που σας έδειξα στην πρώτη σας παρουσία στη Βουλή».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, επεσήμανε ότι το κόμμα του έχει μία εντελώς διαφορετική ανάγνωση επί του προϋπολογισμού, τονίζοντας πως εντόπισε σοβαρές ανισορροπίες, ενώ εκτίμησε πως «η διαμόρφωση του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχονται οι πολίτες».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος του για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνοντας, την ίδια ώρα, ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις και τους κινδύνους για την οικονομία.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, υπέδειξε ότι «ευημερούν οι δείκτες, αλλά πρέπει να ευημερούν και οι πολίτες», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν σαφώς θετικά στοιχεία, ενώ υπάρχουν ζητήματα για τα οποία θα ζητήσουμε διευκρινήσεις».
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, χαιρέτισε τη διάρθρωση του προϋπολογισμού, ενώ ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί επιβεβαίωση της στήριξης στις υπεύθυνες πολιτικές που ακολουθείται και εξέφρασε ικανοποίηση για τις προκαταρκτικές οικονομικές προβλέψεις.
Τέλος, ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι «η πρώτη ανάγνωση του προϋπολογισμού προδικάζει και μας δείχνει τον τρόπο σκέψης που θα ακολουθήσει το κράτος», υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζεται στα βήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης». Τόνισε, δε, πως «περιμέναμε να δούμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό προϋπολογισμό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις