Στην παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, παράκληση στον εορτάζοντα Άγιο για να συντμήσει το χρόνο της δοκιμασίας του κόσμου της Μόρφου αλλά και της ημικατεχόμενης μας πατρίδας για δικαίωση και επιστροφή.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας ανέφερε ότι έγινε χθες ο εσπερινός στην παρουσία τεσσάρων ιεραρχών - του Μόρφου Νεόφυτου, Μεθογέα Νικόλαου, του Αρχιεπίσκοπου Μαρωνιτών, και του Καρπασίας Χριστοφόρου.
Σήμερα, συνέχισε, στη θεία λειτουργία πάρα πολύς κόσμος παρέστη από όλα τα μήκη και πλάτη της ελεύθερης Κύπρου και το χαρακτηριστικό του κόσμου ήταν η συγκίνηση, που για ακόμη μια φορά βρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος για να γιορτάσουμε για τον Άγιο και πολιούχο της πόλης μας και να προσευχηθούμε για επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη μας.
“Για εμάς που είχαμε την αγιοσύνη του τόπου, για εμάς που είχαμε την τύχη από μικρά παιδιά να συνοδεύουμε τους ιερείς με τα εξαπτέρυγα και να χτυπούμε τη γλυκόλογη καμπάνα του Αγίου Μάμα, κάθε φορά που περνούμε το συρματόπλεγμα για να πάμε στον Άγιο Μάμα τα αισθήματα που μας πλημμυρίζουν είναι πολλά – είναι μια φουρτουνιασμένη θάλασσα. Χαρά πάνω απ΄ όλα γιατί πάμε για μια ακόμη φορά στον Άγιο Μάμα, μας δίνεται η ευκαιρία σε αυτόν τον ιερό χώρο να προσευχηθούμε στον Άγιο μας αλλά και πικρία, οργή, θυμός, απογοήτευση γιατί 41 ολόκληρα χρόνια η Μόρφου βρίσκεται υπό κατοχή καθώς και ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή”, σημείωσε.
“Είμαστε υπόχρεοι, για να πάμε στη Μόρφου να δείξουμε διαβατήρια, να υποστούμε έλεγχο για να πάμε πού; να πάμε στην εκκλησία που βαφτιστήκαμε, στην εκκλησία που παντρευτήκαμε, στην εκκλησία που κηδέψαμε γονείς και παπούδες μας. Όλα αυτά γίνονται εν έτη 2015, μπροστά στη σιωπή των ισχυρών της γης και κυρίως της ΕΕ, της οποίας είμαστε μέλος και ένα ανυπόσπαστο κομμάτι της”, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκεται η Μόρφου σήμερα, ο Δήμαρχος είπε πως “εκείνο που έχω δει είναι η ερήμωση που υπάρχει στην πόλη της Μόρφου και ευρύτερα στον Μορφίτικο κάμπο. Πολλαπλασιάστηκαν οι καλλιέργειες που έχουν ξηραθεί και ακόμα έχουν αποκοπεί από τη ρίζα πάρα πολλά περιβόλια. Σπίτια είναι σε άσχημη κατάσταση αλλά και ο ιερός ναός του Αγίου Μάμαντος, αν δεν τύχει συντήρησης και κυρίως τα κελιά που είναι γύρω, σίγουρα έχουν ημερομηνία λήξης, και αυτό ας προβληματίσει όλους”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις