LIKE ONLINE

Πέντε σημάδια που δείχνουν πως εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον

Πέντε σημάδια που δείχνουν πως εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον

Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Υγείας McKinsey διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους παγκοσμίως βιώνει υψηλά ποσοστά τοξικής συμπεριφοράς στην εργασία του. Ενώ κανένα εργασιακό περιβάλλον δεν είναι τέλειο, ένας τοξικός χώρος εργασίας ορίζεται ως ασεβής, με διακρίσεις, με δυσπιστία και πολλές φορές εχθρικός. Μπορεί να αισθάνεστε υπερβολική ένταση στο γραφείο, να αποφεύγετε εξαιτίας του φόβου της απόλυσης ή ακόμη και να βρίσκεστε αποκλεισμένοι από τις συσκέψεις χωρίς λόγο. Δυστυχώς, μια ανθυγιεινή εργασιακή κουλτούρα επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων.

Αυτό που έχει αλλάξει μετά την πανδημία είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να ανέχονται επιβλαβή εργασιακά περιβάλλοντα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του MIT Sloan αποκάλυψε ότι το τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παραιτούνται. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν μόνο υψηλό μισθό, ευελιξία και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Θέλουν επίσης να αισθάνονται ψυχολογικά ασφαλείς στην εργασία τους.

Αν φοβάστε να πηγαίνετε στη δουλειά κάθε μέρα, μπορεί να έχετε «κολλήσει» σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Ακολουθούν 5 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσετε παρακάτω.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας είναι εξαντλητικός

Η δουλειά σας πρέπει να σας γεμίζει ενέργεια και όχι το αντίθετο. Αν είστε σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας, αυτό μπορεί να αποτελεί κόκκινο σημαιάκι για το περιβάλλον που εργάζεστε. Όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να εμφανίσετε κόπωση από την εργασία σας, η οποία αποτελεί παγκόσμια επιδημία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, σωστά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα ή και καρδιακή προσβολή.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας είναι αποθαρρυντικός

Ένα άλλο σημάδι ότι βρίσκεστε μέσα σε μια αρνητική εργασιακή κουλτούρα είναι ότι αισθάνεστε συνεχώς αποθαρρυμένες. Αν βιώνετε τοξικές συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο για χρόνια, η αυτοπεποίθησή σας μπορεί να έχει φθαρεί ακόμη και σε σημείο που να αρχίσετε να αμφισβητείτε τις ικανότητές σας. Αν αυτό συμβαίνει, ίσως ήρθε η ώρα να βρείτε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας προωθεί ανθυγιεινά όρια

Οι τοξικές εργασιακές κουλτούρες συχνά εξομαλύνουν την έλλειψη υγιών ορίων. Για παράδειγμα, ο προϊστάμενός σας μπορεί να σας ζητήσει να είστε διαθέσιμοι να απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Ή αναμένεται να μένετε μέχρι αργά κάθε βράδυ για να ολοκληρώσετε έργα. Επίσης, όταν περιβάλλεστε από συναδέλφους που παραπονιούνται συνεχώς για τη δουλειά, αυτό μπορεί να σας κουράσει. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, ειδικά η αρνητικότητα. Την ίδια στιγμή, μια θετική εργασιακή κουλτούρα θα πρέπει να εξασφαλίζει ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον για τους εργαζόμενους. Όταν όμως η παρενόχληση και ο εκφοβισμός γίνονται ανεκτά, αυτό συμβάλλει σε έναν τοξικό χώρο εργασίας. Το ίδιο σημαντικός είναι και ο σεβασμός σε μία δουλειά. Όταν υπάρχει έλλειψη αυτού, τότε σίγουρα βρίσκεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας δεν υποστηρίζει την επαγγελματική ανάπτυξη

Αν το αφεντικό σας συνεχίζει να σας υπόσχεται ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν υλοποιούνται, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Μια υγιής εργασιακή κουλτούρα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να ακονίζουν τις δεξιότητές τους και να μαθαίνουν νέα πράγματα. Εάν η εταιρεία σας δεν επενδύει στην επαγγελματική σας ανάπτυξη, ίσως ήρθε η ώρα να αποχωρήσετε.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας στερείται διαφάνειας

Το σήμα κατατεθέν μιας υγιούς εργασιακής κουλτούρας είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, οι εργαζόμενοι χάνουν την εμπιστοσύνη στους ηγέτες τους και, τελικά, στους συναδέλφους τους. Σε αυτό το σημείο, τα κίνητρα, η δέσμευση και η αφοσίωση ολόκληρης της ομάδας μειώνονται. Εάν ο διευθυντής σας αποκρύπτει εν γνώσει του πολύτιμες πληροφορίες, ρωτήστε τον σχετικά. Αν δεν μπορείτε να πάρετε μια λογική απάντηση, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να ψάχνετε για δουλειά αλλού.

Αν δυσκολεύεστε να φύγετε από ένα επαγγελματικό περιβάλλον που δεν σας ευχαριστεί συμβουλευτείτε έναν ειδικό και διαβάστε εδώ πέντε τρόπους για να «επιβιώσετε» σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, πριν παραιτηθείτε.

ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top